воскресенье, 8 апреля 2012 г.

Інструкція по застосуванню: іпотека без дурнів

Експерти відзначають зростання ставок за іпотечними кредитами, банки наполягають на вигідних умовах.

Бурхливе зростання видачі іпотечних кредитів супроводжується зростанням ставок по них. Тенденція, що намітилася ще в кінці минулого року, у січні-лютому цього року підтвердилася даними Банку Росії. При тому, що будівельний ринок не встигає за попитом на квартири в Північній столиці, хоча такі великі проекти як "Північна долина" кілька знімають напруженість на ринку житла, ціни на квартири ростуть, кількість виданих позик збільшується. Представники банків ще 2 місяці тому стверджували, що ставки по кредитах підвищувати не будуть та умови залишаться колишніми. У результаті багато хто пішли по шляху ускладнення умов видачі житлового кредиту. В тонкощах іпотечного кредитування розбирався кореспондент "Санкт-Петербург.ру".

До кризи більше

До 2008 року іпотечне кредитування, втім як і будівельна галузь, бурхливо розвивалися. "Якщо говорити про обсяги видач іпотечних кредитів і розглядати докризові показники, то докризовий обсяг поки не досягнуто. Ці тенденції загальні для всіх регіонів Росії", - прокоментував "Санкт-Петербург.ру" начальник управління іпотечного кредитування філії Абсолют Банку в Санкт-Петербурзі Дмитро Алексєєв.
Однак для частини банків в Петербурзі іпотечне кредитування вже відновився порівняно з періодом до 2008 року. "Якщо в січні-лютому минулого року наш банк видав у Санкт-Петербурзі лише 178 іпотечних кредитів на суму близько 396 млн руб., то в січні-лютому 2012 року - 740 іпотечних кредитів на загальну суму в 1,44 млрд руб. Відштовхуючись від цих результатів, ми очікуємо що за підсумками першого кварталу обсяг видачі іпотечних кредитів перевищить 2 млрд руб., що в 2,6 рази перевищить аналогічний показник минулого року, - прокоментував ситуацію заступник керуючого філією ВТБ24 в Санкт-Петербурзі Максим Нікулін. - Можна сміливо стверджувати, що іпотечний ринок повністю відновився після кризи 2008 року і знову вийшов на докризові показники".
В середньому обсяг іпотечних грошей виріс у порівнянні з 2011 року на 20-30% практично у всіх банків, які дають позикові кошти на придбання житла. "Сьогодні ми вже виконали 30-процентний приріст порівняно з 2011 роком. Різні банки йдуть за різними шляхами: підвищення ставок, підвищення вимог до позичальників", - вважає начальник відділу роздрібного бізнесу ВАТ АКБ "Зв'язок-Банк" Анастасія Разварина.
Зазначимо, за даними ЦБ РФ, обсяг іпотечних житлових кредитів, виданих в січні-лютому 2012 року в руб.порівняно з аналогічним показником 2011 року виріс на 88,1% - до 102,126 млрд руб. по всій Росії.

До Європи далеко

Тенденція останніх декількох місяців - зростання ставок по іпотеці рублевої, на яку припадає 90% ринку. Так, середньозважена ставка по рублевих іпотечними кредитами, виданими за місяць, за грудень 2011 року-лютий 2012 року виросла з 11,6% до 12% річних. При цьому великі банки намагаються убезпечити себе в умовах нестабільності і можливої третьої хвилі кризи. До того ж вартість залучення грошей у Росії досить висока. На відміну від Європи, де іпотека дається під 2-3%, в Росії - від 10 до 14%.
"На жаль, таких ставок як в Європі або США на рівні 2-4% в Росії в найближчому майбутньому не очікується. Це обумовлено вартістю залучення грошей. Наприклад, в Європі немає вкладів під 8% або 10%, а лише під 2-3%", - пояснює керівник іпотечного центру Санкт-Петербурзького філії ВАТ "Промсвязьбанк" Олександр Жестков.
Сбербанк Росії вже не перший рік тримає лідерство по іпотечному кредитуванню, ставки по рублевих кредитах від 9,5 до 14,75%. Однак, як радять петербурзькі ріелтори, перед тим, як відправитися в банк брати іпотеку, потрібно уважно вивчити всі програми всіх банків, що надають позику для придбання житла. "Наведу простий розрахунок: багато беруть іпотеку на 15 років, і беруть її в тих банках, де отримують зарплату. Але при цьому не звертають уваги, що сусідній банк надає кредит, наприклад, не під 11 або 11,5%, а під 10,5%, - розповів генеральний директор ТОВ "Юрист" Валерій Бойчук. - В результаті переплата за 15 років складає 300-400 тис. руб.". Бойчук додав, що зараз близько 50-60% угод з нерухомістю в Петербурзі проходить із залученням кредиту, за все це "іпотечна культура" низька.
Незважаючи на заяви представників більшості банків, перспективи про процентних ставках не райдужні - ставки продовжать рости, вважає керівник іпотечного управління ВАТ "Балтійська іпотечна корпорація" Маріанна Бєлькова. "Відповідь від банків на питання про підвищення ставок не звучить чітко. Але на практиці ми бачимо, що практично всі банки підвищили ставки, і нічого оптимістичного про майбутнє сказати не можна. У кризових умовах подорожчання відбудеться, але сподіваюся, що деякі межі в підвищенні залишаться", - прокоментувала Бєлькова.
У березні глава держбанку Герман Греф заявляв, що керівництво Ощадбанку обговорювало питання про можливості зростання ставок по іпотеці, які не підвищувалися більше року, але відмовився від такого рішення. "Ми очікуємо, що ситуація з ліквідністю повинна вирівнятися і ставки у другому півріччі почнуть знижуватися", - цитував Грефа "РИА Новости". Втім, у довгострокових прогнозах більшість банкірів вкрай обережні.

До життя в новій квартирі

Тенденції останніх років з придбання квартир у новобудовах не змінилися. Городяни хочуть заселитися в нове житло, хоча репутація ряду забудовників була зіпсована запахом аміаку в квартирах. Досі стоїть проблема довгобуду.
"У Санкт-Петербурзі ми бачимо і рухаємося відповідно до тенденцій, позначеним роком раніше: жителі міста хочуть нове, якісне житло. Попит на "вторинку" статичний, і значного зростання в ньому ми не спостерігаємо, що не можна сказати про ринок первинного житла, - відзначає Олександр Жестков. - Зараз на ринку житла величезна кількість об'єктів в нових будинках, ціни забудовників постійно ростуть, але при цьому люди продовжують купувати споруджуване житло".
Всі банки проводять аналіз і перевірку забудовника перед початком роботи з ним, так як банк зацікавлений у тому, щоб клієнти, купуючи квартири, які будуються, не мали надалі труднощів зі своїми об'єктами, а банк не мав проблем з виплатами. Один з показників, що забудовникові довіряти можна - іпотечні програми від великих банків.
"У Санкт-Петербурзі ситуація на іпотечному ринку відрізняється від ситуації в інших регіонах Північно-Заходу. У регіонах великим попитом користується "Іпотека з материнським капіталом", оскільки з урахуванням відносно низьких цін на житло вона часто дозволяє багатьом сім'ям оформити іпотеку, не маючи початкового внеску, - пояснює експерт Максим Нікулін. - В Північній столиці, між тим, великим попитом користується іпотечна програма, яка дозволяє тим, у кого є 50% від вартості житла, отримати іпотечний кредит за 1-2 дні. Що стосується частки кредитів на покупку житла, що будується, то вона постійно зростає. Ще рік тому в загальному обсязі кредитів ця частка ледь становила 12,5%, сьогодні ж вона подолала позначку в 50% від загального обсягу виданих іпотечних кредитів".
Попит орієнтований у бік первинного ринку. Забудовники розпродають більшу частину квартир у споруджуваних будинках відразу при відкритті продажів, коли будинок не тільки не має фундаменту - а підготовлений лише проект. І експерти пророкують, що попит на нове житло буде продовжувати рости протягом року. Така ситуація характерна не тільки для Санкт-Петербург, де, як і в Москві, житло досить дорого, але і для регіонів, де ціни більш прийнятні для більшості покупців. Вартість однокімнатної квартири в Петербурзі - близько 3 млн руб. на вторинному ринку, і від 2,3 млн на первинному ринку в стадії початку будівництва за містом.
На питання, чи є "чорний список" несумлінних будівельних компаній, більшість представників банків намагаються ухилитися. Однак експерти вважають, що перед тим, як вкласти кошти в пайову будівництво, необхідна ретельна перевірка. Індикатор більшої надійності - співпраця будівельників і банків, коли клієнтам видається іпотека на придбання квартири в конкретному будинку або комплексі. "Для офіційного "чорного списку" потрібно рішення суду, - уточнив президент Асоціації ріелторів Санкт-Петербурга і Ленінградської області Валерій Виноградов. - Керівники ріелторських компаній та фахівці знають, хто є хто в будівельному бізнесі, і в курсі можливих ризиків".

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122