четверг, 12 апреля 2012 г.

Чим допоможе позичальникові закон "Про споживчий кредит"?

Мінфін опублікував на своєму сайті законопроект "Про споживчий кредит". Поки він набуде чинності, в нього внесуть ще чимало змін, однак, як відзначають експерти, ключові положення залишаться незмінними. Так і всі вже зачекалися цього закону, тому ніхто тягнути з його прийняттям не буде. Так що ж він обіцяє позичальникам і банкам?



Закон "Про споживчий кредит" Держдума не може прийняти вже кілька років, хоча з кожним днем все очевидніше стає його важливість і необхідність для всіх учасників ринку.
Сьогодні, наприклад, відносини між банком і позичальником регулюються Цивільним кодексом, законом "Про банки і банківську діяльність", постановами різних відомств. Різноманітність загальних законів і відсутність потрібного нормативного акта створює ґрунт для широких тлумачень. Саме тому за одним і тим же питань суди сьогодні встають, як на бік банку, так і на бік позичальника. А така невизначеність нікому не вигідна.
Затягувати з прийняттям закону не можна ще з однієї причини. Росіяни помітно частіше стали відстоювати свої права у суперечках з банками в судах. Наприклад, кількість судових спорів банків з позичальниками виросло в 2010 році в 4 рази, а в 2011 році ще в 2 рази. Росіяни відсуджують сплачені раніше комісії, перераховують суми боргу, оскаржують страховки.
Закон "Про споживчий кредит" допоможе налагодити взаємини банків і позичальників і зробити їх більш зрозумілими, прозорими. Наприклад, у законопроекті зараз прописано, що позичальник зможе протягом 10 днів повернути кредит в банк, заплативши лише за фактичний термін кредитування. Банк жодних штрафів, комісій, обмежень застосувати в цьому випадку не зможе.
Також позичальник без обмежень може в будь-який час достроково погасити свій кредит, частково або повністю. Але для цього клієнт повинен за 30 днів поставити банк про своє рішення. Правда, якщо кредит був цільовим, то навіть повідомлень не знадобиться.
А ось у питанні передачі боргу колекторам законопроект стає на бік банку. Кредитор має право без згоди позичальника продавати його борг третім особам, під якими в першу чергу маються на увазі колектори. Позичальник всі свої права, які він отримав, укладаючи договір з банком, зберігає.
Ще один важливий момент документа - це розсилка кредитних карт поштою. Якщо закон приймуть, то без письмової згоди позичальника банкірам заборонять розсилати кредитки. Правда, можливо цей захід вже трохи спізнилася. Багато банків стверджують, що вже кілька років доставляють карти кур’єром з попередньої згоди клієнта, або видають їх у своїх відділеннях.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122