среда, 11 апреля 2012 г.

Громадяни зможуть через банки дізнатися про свої борги

Громадяни зможуть через банки дізнатися про свої борги перед державою і оплатити їх у режимі онлайн. Для цього клієнту не потрібно буде знати реквізити одержувача. Така можливість з'явиться після того, як з 1 січня 2013 року набуде чинності закон, що зобов'язує кредитні організації взаємодіяти з Федеральним казначейством у частині передачі даних про що проводяться в бюджет платежі.



З 1 січня 2013 року набувають чинності поправки в закон "Про організацію надання державних і муніципальних послуг" (210-ФВ), згідно з яким кредитні організації, які проводять платежі на користь держави", зобов'язані негайно направляти інформацію про їх сплату в Державну інформаційну систему державних і муніципальних платежах".
Дана система вже створена на базі Федерального казначейства, у неї більше 10 тис. одержувачів бюджетних платежів будуть передавати інформацію про заборгованість громадян. Зараз всього кілька відомств підключилося до системи: Федеральна податкова служба, Федеральна служба судових приставів і ДІБДР. Найближчим часом очікується, що до них приєднаються Федеральна міграційна служба і Росреестр.
Дізнатися про свою заборгованості можна буде в цій базі, а також через банк, який після підключення до системи отримає доступ до всіх даних за умови, що він займається платежами на користь держави.
Одним з перших, хто почав взаємодіяти з Казначейством, став Ощадбанк. У середу старший віце-президент банку Віктор Орловський розповів про майбутнє сервісі в рамках цього співробітництва. Клієнту достатньо зайти в "особистий кабінет" "Ощадбанку ОнЛ@йн", де в окремому вікні буде представлена інформація про необхідні платежі в бюджет, яка буде постійно оновлюватися.
Клієнтові потрібно буде просто списати гроші зі свого поточного рахунку в рахунок погашення боргу або підключитися до функції "автоплатеж", що дозволяє автоматично проводити списання за останніми вимогами держорганів. Скористатися даною послугою можна буде і у відділеннях банку: клієнт може дізнатися у операціоніста про своєї заборгованості і тут же погасити її. Ідентифікація клієнта в такому випадку буде проводитися по страховому номером індивідуального особового рахунку (СНИЛС). Цей сервіс стане доступним в повній мірі з наступного року.
Сьогодні, щоб зробити платіж до бюджету, для початку потрібно зробити запит в держорган, дізнатися суму заборгованості і по квитанції з необхідними реквізитами її оплатити.
Ощадбанк не єдина кредитна організація, яка співпрацює з Казначейством у цьому напрямку. Як розповів заступник керівника Федерального казначейства Володимир Смирнов, на даний момент до системи підключаються 30 банків, серед яких Банк Москви, Газпромбанк, Ківі Банк, переговори ведуться ще з 40 кредитними організаціями. Як зазначив представник Казначейства, всі витрати по створенню цієї системи та підключення до неї банків держава бере на себе. "Банки можуть понести витрати, пов'язані лише з налаштуванням своїх внутрішніх систем", - уточнив він. Віктор Орловський повідомив, що Сбербанку це обійшлося в кілька десятків тисяч доларів. Приблизно такі ж витрати у Ківі Банку.
Банкіри, які співпрацею з Казначейством зацікавилися, вважають, що за рахунок держави зможуть поліпшити сервіс і залучити нових клієнтів. "В даний час ми активно працюємо над цим проектом, закуповуємо додаткове обладнання і готуємося до тестування", - говорить директор з розвитку електронної комерції Промсвязьбанка Людмила Иванов. За її словами, така система для Росії життєво необхідна, оскільки зараз стоїть завдання скорочення готівкового обігу.
"Такий сервіс повинен полегшити життя платникам, а банки, у свою чергу, отримають можливість надавати клієнтам додаткову послугу", - вважає заступник голови правління Юніаструм Банку Василь Кузнєцов. На думку голови ради директорів QIWI Бориса Кіма, дана система зручна тим, що дозволяє відразу дізнатися про всі платежі, які необхідно перерахувати до бюджету.
"Розширюючи функціональність інтернет банкінгу, банк підвищує лояльність клієнтів і тим самим прищеплює їм культуру дистанційного банківського обслуговування", - додає менеджер з розвитку сервісів ДБО Абсолют Банку Дмитро Аржанов. Експерт також відзначає, що до зростання комісій введення нового сервісу не призведе, оскільки банки за законом не мають права стягувати комісії за переказ платежів на користь держави.
Василь Кузнєцов приводить в приклад європейський досвід: у західних країнах подібна система вже функціонує. "Існують спеціальні компанії, які видають інформацію за всіма видами заборгованості перед державою і постачальниками послуг, а клієнт через свій банк встановлює ліміт, в межах якого дозволяє оплачувати всі прибуття вимоги в безакцептному порядку", - пояснює він.
Деякі опитані порталом банкіри про існування такої бази не знали і поставили під сумнів необхідність співпрацювати з Казначейством.
Топ-менеджер великої кредитної організації сказав, що якщо безпосередньо слідувати написано в законі, то підключатися до даної системи і створювати сервіс подібно до того, що зробив Ощадбанк, необов'язково. "Закон тільки зобов'язує передавати інформацію про проведені платежі", - вважає він.
За словами Бориса Кіма, не у всіх банків платіжний бізнес у пріоритеті, тому цілком імовірно, що багато обмежаться лише формальним виконання вимоги закону про надання інформації про платежі. "Розвивати новий сервіс буде цікавіше небанківським організаціям і спеціалізованим банкам, таким як Ківі Банк, для яких це основний напрямок діяльності і які за рахунок цього бізнесу живуть", - додає Кім.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122