воскресенье, 8 апреля 2012 г.

У Росії знову розпалюється споживчий бум - громадяни вже зайняли у банків близько шести трильйонів рублів

Росіянам знову сподобалося жити в борг. Вони вже взяли в банках кредити на 5,6 трильйона рублів. Причому всі більше людей вважають, що саме зараз настав вдалий час для того, щоб ще взяти позику в банку.


Банкіри, треба сказати, ці настрої підігрівають - сайти кредитних організацій рясніють незвичайними пропозиціями за цільовим споживкредитами на різні потреби. Від покупки меблів до омолоджувальних процедур і навіть придбання домашніх тварин.
Однак опитані "РГ" експерти попереджають: намітилося "кредитний бум" загрожує великими ризиками - насамперед для самих позичальників.
Про ознаки "кредитного буму" свідчать самі різні дані. Так, за інформацією Центробанку, з березня минулого року по березень нинішнього обсяг кредитів, виданих громадянам, виріс на 38,9 відсотка. І це, зауважимо, майже передкризові темпи, які, за оцінками фахівців, були явно "перегрівом". Але, судячи з панує настроям, зупинятися на досягнутому громадяни не планують. Зараз 26 відсотків громадян вважають, що для отримання позик настав вдалий час, підрахував Всеросійський центр вивчення громадської думки (ВЦВГД). Рік тому таких оптимістів було всього 18 відсотків. А частка тих, хто вважає, що час для отримання позики невдале, навпаки, скоротилася з 70 до 56 відсотків. В результаті так званий індекс кредитного довіри, який розраховує ВЦВГД, знаходиться на найвищій позначці за два останніх роки.
Дивно, що такий розклад зафіксований як раз в той час, коли ставки за кредитами пішли в зростання, дивується фінансовий аналітик Олена Матросова. Банки, говорить вона, наче спеціально встановлюють їх на заборонному рівні. Нещодавно ставки за кредитами без забезпечення в Ощадбанку були підвищені до 18-22 відсотків річних.
У інших банків вони ще більше. Кредити стають дорогим задоволенням, особливо на тлі невеликий інфляції, попереджає Матросова. Але якщо мова йде про велику необхідної купівлі і треба на рік зайняти 100 тисяч рублів, то погодитися на ставку в 20-22 відсотка можна, вважає перший виконавчий віце-президент Російського союзу промисловців і підприємців Олександр Мурычев. А ось брати кредит під більш високі відсотки вже не стоїть, і брати позики слід в рублях, попереджає він. Наразі вітчизняна валюта зміцнюється, але ніхто не знає, як зміниться ситуація далі, і рубль ще може "поплисти" в іншу сторону, розмірковує Мурычев. Є сенс брати довгі кредити на купівлю житла або автомобіля, вважає науковий співробітник Центру розвитку НДУ "Вища школа економіки" Дмитро Мірошниченко. У цьому сегменті ставки зараз цілком прийнятні. Середня ставка за житловими кредитами перебуває на рівні 12 відсотків, а на початку минулого року була 13,3 відсотка.
Є й інший момент. Справа в тому, що найближчим часом ставки за кредитами навряд чи знижуватимуться. Так що, може бути, з кредитами і треба поквапитися. Швидше за все, ставки будуть рости, прогнозує Матросова. Не виключено, що у банків знову виникнуть проблеми з ліквідністю - російський влади не будуть посилено викидати на ринок, розгортаючи подальшу боротьбу з інфляцією, доступ до грошей на зарубіжних майданчиках обмежений з-за складнощів у світовій економіці. Але ставками не дасть сильно зростає конкуренція між банками, заспокоює Мірошниченко. "Можливо, при відновлення припливу капіталу в країну вони навіть трохи знизяться, - вважає цей співрозмовник "РГ". - Але це тільки один з можливих варіантів". "Через невизначеність в економіці навряд чи буде великим попит на кредити з боку компаній, і банки все одно будуть робити ставку на кредитування громадян", - додає Мурычев.
Проте невизначеність в економіці може позначитися і на доходи позичальників, попереджає Мірошниченко. "Кредити - це зобов'язання, переносяться на майбутнє, - нагадує Матросова. - А коли явного курсу на економічне зростання немає, перш ніж влазити в борги, треба дуже добре подумати". "При виникненні проблем на світовому ринку це вдарить і по російській економіці, можуть знизитися ціни на нафту, не буде індексації зарплат", - перераховує ризики Матросова.
"Зараз, - вважає вона, - саме час не залазити в борги, а, навпаки, робити накопичення на всяк випадок. Найбільш оптимальний варіант - це вклади в рублях, особливо після того, як наприкінці минулого року багато банків підвищили процентні ставки по депозитах". З січня в десятці найбільших банків вони тримаються на рівні 9,5 відсотка і помітно обігрують інфляцію.
"Можна також звернути увагу на знеособлені металеві рахунки, але вкласти в них не більше 5 відсотків своїх накопичень. В той же час складною для приватних інвесторів залишається ситуація на фондовому ринку - з початку року він зріс на 20 відсотків, і тепер варто чекати не підйому, а, навпаки, глибокої корекції, тобто зниження", - радить аналітик банківського ринку Олена Матросова.
Отже, підведемо підсумки. Кредити, звичайно, якщо вони необхідні, брати можна. Але не піддаватися що підігрівається ажіотажу. І вже, звичайно, не купувати на взятих у позику гроші кота, нехай навіть самою модною і рідкісної породи. А то може виявитися так, що ви придбаєте "кота в мішку".

Цифра

297 мільярдів рублів становить прострочена заборгованість за кредитами громадян

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122