четверг, 12 апреля 2012 г.

Іпотека подставилась

Зростання видачі іпотечних кредитів супроводжувався зростанням ставок по них. Така тенденція, що намітилася ще наприкінці минулого року, у січні-лютому цього року підтвердилася даними Банку Росії. Проте стійкий негативний тренд поки не став. Найближчим час, завдяки загальному поліпшення ситуації з ліквідністю, ставки будуть утримуватися на поточному рівні, прогнозують банкіри.


Обсяг видачі банками іпотечних кредитів громадянам продовжує рости порівняно з минулим роком, свідчать опубліковані сьогодні дані ЦБ. Так, в лютому 2012 року було видано 45,1 тис. іпотечних кредитів на суму 64,5 млрд руб., що на 80% більше, ніж у лютому минулого року (35,8 млрд руб.). Однак зростання видачі від місяця до місяця дещо сповільнилося. В 2012 році в лютому було видано на 65,8% більше, ніж у січні (38,9 млрд руб.), для якого традиційно характерні найнижчі в році обсяги. У 2011 році щомісячний приріст - лютий до січня - склав 74,6%. Загальний обсяг іпотечних кредитів за лютий поточного року виріс на 1,4%, до 1,499 трлн проти 1,477 трлн руб. за підсумками січня, частка простроченої заборгованості в лютому в порівнянні з попереднім місяцем не змінилася, склавши 3%.
Найбільш яскравою тенденцією, що відображає статистика ЦБ, є зростання ставок по іпотеці рублевої, на яку припадає 90% ринку. Так, середньозважена ставка по рублевих іпотечними кредитами, виданими за місяць, за грудень 2011 року - лютий 2012 року виросла з 11,6% до 12% річних, збільшуючись на частки процентного пункту (п.п.) щомісяця. Середньозважена рублева ставка за сукупного обсягу іпотечних кредитів у лютому також виріс - з 11,8% до 11,9% річних, змінившись у бік підвищення вперше більш ніж за рік. До цього вона стабільно знижувалася зі значення 13,1% річних на 1 січня 2011 року.
Що намітилася ще в кінці минулого року тенденція до зростання ставок пов'язана в першу чергу з подорожчанням вартості ресурсів для банків з-за нестабільної ситуації на ринках капіталу, зазначає директор департаменту по роботі з фінансовими інститутами банку "Дельтакредит" Вадим Пахаленко. "Ми підняли ставки відносно недавно - на 0,5 п. п. з 1 березня, і зараз середньозважена ставка за кредитами в рублях у нас складає 12-12,4% річних",- вказує він. "Ми підвищили ставки по іпотеці на 1 п. п. у лютому, зараз ставки за іпотечними кредитами в рублях у нас знаходяться в діапазоні 12-14% річних",- говорить заступник голови правління Абсолют банку-Іван Анісімов.
Втім, зростання ставок був короткостроковим, констатують банкіри. Погіршення ситуації з вартістю іпотеки найближчим часом вони не очікують. "Ситуація з ліквідністю в єврозоні покращилася, що призвело до деякої стабілізації як на глобальних, так і російських ринках капіталу, а в умовах високої конкуренції на іпотечному ринку гравці постараються утримувати ставки на нинішньому рівні",- вважає пан Анісімов. "У зв'язку зі стабілізацією ситуації на ринках капіталу ми вже з 1 квітня пропонуємо ряду клієнтів кредити за зниженою на 0,5 п. п. ставкою",- говорить Вадим Пахаленко.
Утримати ставки в осяжній перспективі може допомогти рішення маркетмейкера - Ощадбанку - не підвищувати ставки по своїх іпотечними продуктами. У березні глава держбанку Герман Греф заявляв, що керівництво Ощадбанку обговорювало питання про можливості зростання ставок по іпотеці, які не підвищувалися більше року, але відмовився від такого рішення. "Ми очікуємо, що ситуація з ліквідністю повинна вирівнятися і ставки у другому півріччі почнуть знижуватися",- цитував пана Грефа "РИА Новости". Втім, у довгострокових прогнозах більшість банкірів вкрай обережні. "Ситуація на ринках залишається нестійкою, і саме вона буде визначати подальший рух ставок",- резюмував пан Пахаленко.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122