воскресенье, 1 апреля 2012 г.

Доступна іпотека та іпотека без початкового внеску. Міф або реальність?


Багатьом з тих, хто хотів би, але не має можливості купити житло, доступна іпотека здається швидше за міфом, ніж реальністю. Так, іпотека в Підмосков'ї часто передбачає такий розмір щомісячних виплат, який значно перевищує середньомісячний розмір доходу на одну людину. При цьому в більшості випадків для того, щоб взяти кредит на покупку житла, позичальник уже повинен мати або певні накопичення для того, щоб внести перший внесок, або нерухомість, яку можна використовувати в якості застави. Між тим, такими можливостями сьогодні мають далеко не всі, і тому потенційні клієнти банків часто навіть не розглядають іпотечне кредитування в якості одного з варіантів вирішення житлової проблеми.

Між тим, доступна іпотека існує, і взяти кредит на прийнятних умовах цілком реально - для цього потрібно лише правильно підібрати іпотечну програму. Ключовий пункт, за яким зазвичай вибирається іпотека - процентна ставка, однак крім нього існує цілий ряд факторів, здатних зробити кредитування більш або менш доступним.
Так, для позичальника, який не має накопичень, єдино можливим варіантом стає іпотека без початкового внеску. В "чистому" вигляді таке кредитування сьогодні практично не представлена на ринку. Будь-яка іпотека в Підмосков'ї або Москві "покриває" тільки 70-80% від вартості житла, що купується (максимально), проте з цього правила є винятки. Так, деякі банки готові надавати позики у повному розмірі вартості житла, що купується за умови, що позичальник уже має нерухомість, яка може виступати в якості застави.
Однак з урахуванням того, що в даний час основною тенденцією на ринку житла є стагнація, навіть на такі умови банки йдуть неохоче - іпотека без початкового внеску може бути надана тільки за умови, що вартість застави перевищує вартість тієї нерухомості, яка буде куплена на позикові кошти.
Якщо ж у розпорядженні позичальника немає такої нерухомості, для того, щоб отримати іпотеку без початкового внеску, йому доведеться комбінувати позики. Це означає, що основну частину вартості своєї майбутньої квартири він візьме за іпотечним кредитом, а решту 20-30% вартості, початковий внесок, йому доведеться "добирати", оформляючи споживчий кредит. Ставки за споживчими кредитами зазвичай є досить високими, а крім того, подібні комбінації також не вітаються банками. Тим не менше, якщо платоспроможність позичальника дозволяє йому виплачувати відразу два кредиту, взяти іпотеку в Підмосков'ї або в Москві на таких умов цілком реально.
Якщо позичальникові потрібна максимально доступна іпотека, йому доведеться йти іншим шляхом. Так, загальна вартість кредиту зменшується у міру збільшення початкового внеску. Тому, якщо позичальник має можливість на початковому етапі вкласти певну суму на покупку житла, взявши кредит лише частина вартість нерухомості, що купується, йому вдасться оформити іпотеку, процентна ставка по якій буде досить низькою.
Більш доступною позика на покупку нерухомості стає і в тому випадку, якщо позичальник має можливість надати банку надійні гарантії виплата кредиту - іншими словами, віддати в заставу вже наявну власність, а також підтвердити стабільність свого доходу. Таким чином, іпотека, процентна ставка для якої є мінімальною - це кредит, який оформляється тільки лише на частину вартості придбаної квартири, під заставу вже наявного житла.
На закінчення слід зазначити, що для того, щоб взяти дійсно доступну іпотеку, необхідно добре орієнтуватися на ринку кредитних програм. Тому у виборі конкретного кредитного продукту варто довіряти фахівцям, добре орієнтуються в поточному пропозиції - тільки в цьому випадку кредит на купівлю житла буде вигідним, а його умови - оптимальними для позичальника.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122