суббота, 21 апреля 2012 г.

Малий будівельний бізнес прагне підвищити статус

Зірочок не хапають

В Уральській торгово-промисловій палаті відбувся круглий стіл, на якому обговорили перспективи застосування механізмів саморегуляції в малому будівельному бізнесі.
На думку учасників ринку, існуюча сьогодні концепція саморегулювання веде до штучного поділу будівельного співтовариства. Наказом Мінрегіону визначено перелік так званих "робіт під зірочкою", які можна здійснювати без допусків. До них, зокрема, відносяться зведення малоповерхових об'єктів, покрівельні, фасадні роботи, внутрішня обробка та монтаж внутрішніх мереж.

Такий поділ на "зоряні" і "незіркові" види робіт зроблено навмисно - тим самим держава дала послаблення малому бізнесу: він може отримувати замовлення, не вступаючи в СРО, не страхуючи свою діяльність і не роблячи внесків в компенсаційний фонд. Однак безсмертне "хотіли як краще, а вийшло як завжди" на практиці вилилося в серйозні проблеми для невеликих компаній. Сьогодні вони стоять перед вибором: або виглядати в очах замовників напівлегальною бригадою шабашників, або вступати в СРО і платити близько 0,5 мільйона рублів за отримання фактично не потрібних їм допусків, зміст солідного компенсаційного фонду і жорстку кваліфікацію персоналу, яка їм теж не настільки вже необхідна.
Сформовану парадоксальну ситуацію можна і потрібно змінити, вважає Сергій Ренжин, генеральний директор СРО НП "Уральське об'єднання будівельників".
- Необхідно створити такі умови, при яких малий бізнес міг би створювати СРО, але не нести при цьому значних витрат. Тим самим підприємці доведуть, що готові брати на себе додаткову відповідальність, а ринок стане більш уніфікованим, якщо всі учасники будуть працювати за загальним, зрозумілими правилами, а якість та результат забезпечуватися гарантіями СРО, - підкреслює він.
Одна з перших в Росії СРО для малого і середнього будівельного бізнесу з'явилася в Єкатеринбурзі і називається МАБИС. Внески в її компенсаційний фонд мінімальні - близько 5000 рублів, а страховка включена в щорічні платежі. Планується, що членами нової організації стануть 50 невеликих компаній. Причому, за словами Сергія Ренжина, вони самі виявляють ініціативу до об'єднання, тоді як великий бізнес в СРО чи не заганяли.
Думки учасників круглого столу з приводу розміру компенсаційного фонду розділилися. Хтось вважає, що 5000 рублів - це несерйозно: значить, саморегульована організація не захищена від дій несумлінних учасників, адже навіть мікропідприємство може наробити мільйонних боргів, за які доведеться відповідати колишнім партнерам. Бізнесмени погоджуються, що в "великих" саморегулівних організаціях більше контролю, але щоб стати повноправними учасниками, потрібно містити певну кадрову структуру, мати фонд оплати праці близько мільйона рублів на місяць.
Так і гарантований замовлення на капбудівництво не може забезпечити ні одна СРО, навіть сама солідна і фінансово забезпечений. От якби аукціони і тендери розігрували між СРО, а не між окремими учасниками ринку, можна було б говорити, наприклад, про розподіл держзамовлення в рамках саморегулівної організації, проте виникають побоювання, що тоді корупція з владних коридорів переміститься в цю сферу.
І все ж членство в СРО - скоріше плюс для малого будівельного бізнесу, ніж мінус. Крім підвищення статусу statusi.com.ru в очах замовника підприємці отримують можливість розробляти власні стандарти на ті або інші види робіт, формувати внутрішній рейтинг, залучати молодих фахівців. Нарешті, членство в СРО полегшує доступ до кредитних ресурсів.
З точки зору заступника міністра будівництва і архітектури Свердловської області Віктора Кисельова, свої перспективи в регіоні малому бізнесу необхідно пов'язувати насамперед з малоповерховими проектами і освоєнням територій за межами ЕКАДа.
- Хочеться, щоб цю нішу зайняв малий бізнес. Причому місцевий, адже у багатьох муніципалітетах досі немає нормальних підрядників, - зауважив чиновник.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122