воскресенье, 8 апреля 2012 г.

Стримуючий фактор рівеня іпотечних ставок

"Найближчим часом, за оцінками Агентства з іпотечним житловим кредитування (АІЖК), рівень іпотечних ставок продовжить коливатися навколо 12 відсотків. Цьому може сприяти розвиток нових іпотечних програм, орієнтованих на забезпечення житлом окремих категорій громадян. Подібні продукти банки будуть активно пропонувати в 2012 році, - заявила виконавчий директор АІЖК за інновацій Марина Малайчик на конференції "Ринок житлової нерухомості 2012: будівництво, девелопмент, іпотека".

Дійсно, 2011 рік показав істотне зростання обсягів іпотечного кредитування не тільки в цілому по ринку, але і в сегменті спеціальних продуктів. Так, обсяг рефінансування одного з перших соціальних іпотечних проектів агентства - "Військова іпотека" виріс за 2011 рік в 1,6 рази. Популярність продукту пояснюється просто - початковий внесок і щомісячні платежі по кредиту військовослужбовцю допомагає виплачувати держава. У підсумку, все більше військовослужбовців готові скористатися цією послугою і отримати власне житло вже на початку військової кар'єри.
Для молодих батьків АІЖК ось вже більше двох років надає можливість інвестувати в житло материнський капітал. По іпотечній програмі агентства "Материнський капітал" невисокі ставки кредитування - від 7,65 відсотка (на первинному ринку житла) і від 8,65 відсотка (на вторинному ринку) - поєднуються з додатковими можливостями. Наприклад, сума материнського капіталу при купівлі житла враховується вже на етапі видачі кредиту, а її фактичне погашення відбувається після перерахування кредитору грошей від держави. За такою схемою, материнський капітал відразу направляється в рахунок початкового внеску, при цьому не доводиться чекати виконання 3 років другій дитині, як це належить за законом. В результаті популярність продукту АІЖК "Материнський капітал" неухильно зростає, продемонструвавши в 2011 році двократне зростання обсягів.
Новинка із спеціальних пропозицій АІЖК, тестування якої завершиться найближчим часом, - іпотечна програма "Молоді вчені", яка допомагає поліпшити житлові умови співробітникам Російської Академії наук. Новий продукт враховує кар'єрне зростання вченого в майбутньому, що дозволяє йому отримати в кредит суму у два рази більшу, ніж та, на яку він міг би розраховувати з урахуванням своїх доходів у момент звернення за кредитом.
До спеціальних іпотечних продуктів можна віднести і програми кредитування для новобудов. Мінімальна базова процентна ставка по продуктах агентства "Новобудова" і "Малоповерхове житло" (первинний ринок) - 7,9 відсотка річних у рублях. При цьому з урахуванням спеціальних вирахувань ставка може опускатися до мінімальних 6,15 відсотка. Так, додаткові відрахування з процентної ставки, на які можуть розраховувати позичальники за такими програмами, складуть: - 0,5 відсотка - якщо вартість квадратного метра житла не перевищує нормативу, встановленого Мінрегіону РФ для даного регіону; - 0,25 процента - якщо на сплату початкового внеску спрямовуються кошти материнського (сімейного) капіталу; - 0,25 відсотка - учасникам підпрограми "Забезпечення житлом молодих сімей 'ФЦП Житло'"; - 0,25 відсотка - власникам державних житлових сертифікатів; - 0,25 відсотка - якщо предметом іпотеки є житло, що будується/побудоване в рамках програми АІЖК "Стимул" (об'єкти опубліковані на сайті www.ahml.ru) - 0,25 відсотка - якщо в родині двоє неповнолітніх дітей; - 0,5 відсотка - якщо в родині три і більше неповнолітніх дітей.
За словами Марини Малайчик, найближчим часом АІЖК не збирається підвищувати процентні ставки по своїх іпотечними програмами. Також у планах агентства - подальший розвиток сегменту спеціальних іпотечних продуктів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122