воскресенье, 8 апреля 2012 г.

Вдалий час для кредиту: все більше людей готові позичити

Вдалий момент для того, щоб взяти кредит, настав. Принаймні, в цьому впевнена похмура частина росіян. Число наших співгромадян, яким нинішній період представляється вдалим для кредитування, значно виріс. Про це свідчать результати опитування, проведеного Всеросійським центром вивчення громадської думки.

За минулий рік індекс кредитного довіри росіян збільшився з 29 до 38 пунктів. Нинішнє значення - найвище за останні два роки. Зростання цього показника обумовлено зниженням частки тих, хто впевнений, що зараз поганий час для кредитування (з 70 до 56%).
Все більш реальними видаються росіянам великі покупки: відповідний індекс виріс з 43%до 48 пунктів за рік. Це значення також є найвищим за останні два роки. Зростання індексу стався на тлі скорочення частки респондентів, які вважають, що великі покупки краще відкласти (з 52 до 47%).
При цьому більше половини росіян по-, як і раніше не цікавляться курсом долара (53%). Проявляють інтерес до коливань американської валюти 44% опитаних. Це, в основному, росіяни молодого і середнього віку, а також люди з високим рівнем доходів.
На питання про найбільш надійний спосіб вкладення більшість росіян відповідає: купівля нерухомості. Таких респондентів у липні 2011 року було 43%, а зараз - 49%. На другому місці - відкриття рахунку в Ощадбанку (28% проти 22% в жовтні минулого року). До найбільш вдалим видами інвестицій учасники опитування також відносять купівлю золота і коштовностей (24%).
Менш вдалими варіантами вкладення коштів респонденти вважають накопичення готівки в рублях (12%), купівлю акцій підприємств (6%), відкриття рахунку в комерційному банку (5%), вклади у пенсійні фонди (4%) і в пайові інвестиційні фонди (1%).
А між тим, не так давно повідомлялося, що в Росії тепер складніше буде взяти кредит. Згідно з доповіддю Банку Росії, вже в першій половині цього року нас чекає підвищення кредитних ставок і посилення вимог до позичальника. Провиною всьому - нестабільність на світових фінансових ринках.
Експерти останнім часом сходяться на думці: від кредитів краще відмовитися, а краще зберігати гроші на депозитах в різній валюті. При цьому, половину своїх заощаджень, на думку деяких економістів, краще все-таки залишити в рублях.
До речі, аналогічне дослідження ВЦВГД проводив в липні минулого року. Тоді більшість росіян були впевнені, що з великими покупками краще почекати. Хоча, з точки зору кредитування наші співгромадяни оцінювали той період швидше як гарний.
У жовтні 2011 року великі покупки здавалися нашим співгромадянам вже більш реальними, ніж влітку. На той момент ріс і індекс кредитного довіри. А самою надійною валютою для зберігання коштів росіяни на той момент називали рубль.
Як не дивно, у той же період часу третина росіян заявляла про те, що готується до другої хвилі фінансової кризи. А 43% респондентів відзначали, що Росії ще не скоро вдасться подолати цю кризу.
В той же час, як повідомляє радіостанція "Вести ФМ", в Держдумі почали роботу над новими нормами закону про взаємини банків з громадянами-клієнтами з приводу простроченої заборгованості. Нові норми потрібні, оскільки обсяги видаваних кредитів продовжують рости, і кількість випадків, коли гроші не повернулися, а клієнт опинився на межі банкрутства, теж збільшилося.
Депутати вирішили піти з найбільш гуманному, так і більш вигідним для кредитних організацій шляху. А саме - налагодити реабілітаційні процедури. Передбачається, що банки повинні будуть проводити реструктуризацію боргу, якщо видно, що позичальник готовий платити, просто він опинився в складних фінансових умовах.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122