понедельник, 9 апреля 2012 г.

Підприємці зменшують обороти

За експертними оцінками, за останній рік частка фінансування оборотного малого і середнього бізнесу в банківських портфелях стала помітно скорочуватися, поступаючись місце кредитів на розвиток бізнесу. У деяких учасників ринку "зсув" склало до 20%. Втім, кредити на поповнення обігових коштів далі домінують і зберігають позитивну динаміку по обсягами видачі.


Найчастіше банки пропонують малому і середньому бізнесу відразу кілька кредитних програм, що дозволяють отримати кошти на поповнення обігових коштів. Але тільки частину з них можна назвати спеціалізованими, а інші продукти більш універсальні. Приміром, у РОСГОССТРАХ БАНКУ всі діючі програми - "Збільшити обороти!", "Підприємець", "Мікрокредит" - припускають кредитування представників малого і середнього бізнесу на поповнення оборотних коштів, але лише перша з них розрахована саме на ці цілі. Термін кредиту в рамках програми "Збільшити обороти!" складає до трьох років, а термін поновлюваної кредитної лінії - до 12 місяців. Ставки починаються від 12,5% річних. Сумовий діапазон - від 500 тис. до 30 млн рублів.
Найбільш популярні в оборотному кредитуванні овердрафти і поновлювані кредитні лінії. Для торгових компаній актуальне овердрафт, а для виробників - кредитна лінія
У банку "УРАЛСИБ" діє три програми на поповнення обігових коштів - "Бізнес-Оборот", "Бізнес-Овердрафт" і "Бізнес-Гарантія". ВТБ24 пропонує малому і середньому бізнесу оборотне кредитування у вигляді овердрафту, поновлюваної кредитної лінії, разового кредиту і невідновлюваної кредитної лінії. У Первобанке і юридичні особи і приватні підприємці можуть скористатися програмою "Імпульс", що передбачає різні варіанти надання кредиту на поповнення обігових коштів - одноразово або у вигляді кредитних ліній. Також представники малого і середнього бізнесу можуть оформити кредит на будь-які цілі на фізична особа в рамках програми "Інновація".
В Промсвязьбанк в лінійці продуктів на поповнення оборотних коштів представлені кредити з одноразовим зарахуванням, поновлювані кредитні лінії і овердрафти. За словами начальника управління малого і середнього бізнесу ГО "Самарський" Приволзького філії ВАТ "Промсвязьбанк" Олени Козеевой, особливим попитом користується продукт "Кредит-Овердрафт 50%", що передбачає встановлення для клієнта овердрафту у розмірі 50% від його обертів, включаючи обороти в інших банках. У Мираф-Банку найбільш цікавою формою кредиту на поповнення оборотних коштів також вважають овердрафт. Особливість цього продукту банку полягає в тому, що клієнт не зобов'язаний періодично погашати його повністю. Розмір кредиту визначає вартість застави, а не розмір оборотів по рахунку, що дає можливість отримати тут кредит, не переводячи обороти з іншого банку і не переукладаючи договори з контрагентами.
Серед новинок 2012 року також є овердрафти: Первобанк в березні ввів для малого і середнього бізнесу лінійку овердрафтне кредитів, у числі переваг яких - можливість обнуляти ліміт "траншами" при безперервному термін заборгованості до 180 днів і можливість при визначенні ліміту прийняти в розрахунок обороти компанії з інших банках. ФиаБанк з березня цього року запропонував клієнтам, що розвиває власну справу, програму "Фінансовий архітектор". Кредитні кошти надаються на строк до семи років. Ставки за програмою варіюються від 13% до 19% річних залежно від терміну та виду забезпечення. У банку "УРАЛСИБ" з цього року діє нова програма "Бізнес-довіра", в рамках якої можна отримати позику на будь-які цілі без застави і комісій. У ВТБ24 незабаром вступить в дію новий кредитний продукт "Бізнес-Експрес", що передбачає фінансування в сумі до 4 млн рублів.
За даними головного економіста КК "Фінам Менеджмент" Олександра Осика,ставки по таких кредитах сьогодні становлять у середньому від 9% до 15% річних, причому експерт не виключає можливість поступового зниження ставок у найближчі місяці. Начальник управління кредитування клієнтів середнього та малого бізнесу РОСГОССТРАХ БАНКУ Дмитро Дворніченко, навпаки, вважає, що позикові кошти для підприємців подорожчають у середньому на 1,5 -2%.

Обсяги вгору, частка вниз

Учасники ринку відзначають позитивну динаміку кредитного портфеля МСБ в цілому і, зокрема, більш високий попит на кредити, призначені для поповнення оборотних коштів. Приміром, у Первобанке їх частка в загальній структурі кредитного портфеля МСБ становить близько 80%, в самарському філії банку "УРАЛСИБ" - близько 60-65%, в РОСГОССТРАХ БАНКУ - близько 60%.
У той же час банкіри звертають увагу на те, що незважаючи на домінуючі позиції частка фінансування оборотного в їхніх портфелях поступово знижується. Олена Козеева пояснює це тим, що з кінця 2010 року стали набирати популярність інвестиційні продукти: якщо в 2009 році в структурі портфеля самарського офісу Промсвязьбанка 90% кредитів припадало на поповнення оборотних коштів, то сьогодні їх частка знизилася до 70%. Керуючий філією ВТБ24 в Самарі Галина Червякова також говорить про те, що в 2011 році банк активніше залучення клієнтів, які беруть кредити на інвестиційні цілі: в 2010 році частка фінансування оборотного становила 90% від загального обсягу видачі, в 2011 році - 74%.

Структура попиту

Найбільш активно оборотними кредитами користуються торгові підприємства. За даними Олександра Осика, їх частка в цьому сегменті кредитування становить 70-90%.
Керівник додаткового офісу "САМАРСЬКИЙ" ЗАТ КБ "Мираф-Банк" Юрій Кофанов відзначає, що зазвичай кредити на поповнення оборотних коштів видаються на термін від року до трьох років. Середня сума таких кредитів, за словами заступника керуючого філією банку "УРАЛСИБ" в Самарі Ігоря Штейнбока, становить 2-3 млн рублів. Згідно з даними Дмитра Дворніченко, середній термін позики складає близько двох років при середній сумі кредиту близько 1,5 млн. руб. В той же час в Промсвязьбанк і в ВТБ24 говорять про затребуваність кредитів у сумі до 15 млн рублів - на строк до трьох років.
Галина Червякова констатує, що найбільшою популярністю в оборотному кредитуванні користуються овердрафти і поновлювані кредитні лінії. При цьому Ігор Штейнбок відзначає, що для торгових компаній найчастіше актуальне овердрафт, а для виробників - одноразовий кредит або кредитна лінія. Дмитро Дворніченко вважає, що на форму кредитування більшою мірою впливають специфіка бізнесу і формат взаємин з банком, ніж галузь: при рівномірного надходження виручки підприємці вважають за краще користуватися кредитом, а при "рваних" надходженнях і контрактній основі бізнесу - кредитною лінією, крім того, кредитними лініями і овердрафтами частіше користуються клієнти, у яких вже відкрито рахунок в банку.

Вектор розвитку

За словами начальника Відділу по роботі з малим та середнім бізнесом Управління кредитування ВАТ "Первобанк" Поліни Кисельової, у зв'язку з тим, що попит з боку малого і середнього бізнесу на програми оборотного кредитування сьогодні великий, можна впевнено прогнозувати динамічний розвиток цього сегмента ринку. Олександр Осін зазначає, що в разі реалізації прискорення економічного зростання в 2012 році ринок може вирости на 20-25%. На думку Дмитра Дворніченко, темпи зростання цього ринку цього року сповільняться і складуть 15-20%. Аналогічний прогноз дає Олена Козеева, уточнюючи, що така динаміка можлива при збереженні стабільною фінансово-економічної ситуації.
При цьому, за експертними оцінками, в перспективі найближчих років цей сектор в значній мірі залишиться залежним від державних субсидій та інвестицій, спрямованих на розширення фінансування малого та середнього бізнесу.
Поліна КИСЕЛЬОВА, начальник відділу по роботі з малим та середнім бізнесом управління кредитування ВАТ "Первобанк":
- Попит на оборотні кредити з боку малого і середнього бізнесу істотно не змінюється. Активно користуються такими позиками торгові організації. При цьому компанії, що працюють у сфері оптової торгівлі, воліють овердрафти і кредитні лінії, так як мають постійні численні надходження на розрахункові рахунки. Підприємства роздрібної торгівлі використовують кредити, овердрафти і кредитні лінії. Середній термін таких кредитів становить трохи менше двох років, середня сума - близько 7 млн рублів.
Олена КОЗЕЕВА, начальник управління малого і середнього бізнесу ГО "Самарський" Приволзького філії ВАТ "Промсвязьбанк":
- Попит на оборотні кошти безпосередньо залежить від умов розрахунку клієнтів з контрагентами. По мірі збільшення лояльності з боку постачальників скорочуються касові розриви - рідше виникає необхідність в позиковому оборотному капіталі. З іншого боку, на тлі оживатиме ринку підприємці з допомогою обертового фінансування збільшують обсяги продажу, розширюють асортимент, відкривають нові точки. Попит на цей вид кредитування зростає, а зниження його частки у портфелі говорить лише про більш активної реалізації інвестиційних проектів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122