воскресенье, 8 апреля 2012 г.

Кредит за чужим паспортом вже не взяти

На початку квітня в уряд надійде пакет законопроектів у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом. Прийдешні зміни в законодавстві обговорювалися вчора на робочій нараді прем'єр- міністра Володимира Путіна з першим заступником голови уряду Віктором Зубковим і керівником Федеральної служби з фінансового моніторингу Юрієм Чиханчиным. Дані заходи дозволять посилити контроль за фінансовими секторами та скоротити ризики неправомірних дій - в зокрема, банки отримають доступ до бази загублених або викрадених паспортів.


Відкритий доступ кредитних організацій до бази втрачених паспортів дозволить посилити банківський контроль у цьому сегменті, створивши серйозні перешкоди для кредитних шахраїв. За втрачених або вкрадених документів також нерідко реєструються сумнівні фірми. Однак, як відзначають експерти, щоб запропоновані заходи дійсно зробили бажаний ефект, базу необхідно оперативно оновлювати - бажано в режимі онлайн, оскільки загублений паспорт можуть пустити в дело" в той же день.
Як відзначає директор департаменту роздрібного бізнесу ВУЗ-банку по кредитуванню Ольга Стєрхова, гострої необхідності в існуванні доступу до спеціальної бази втрачених паспортів у кредитних організацій немає. За словами фахівця, сьогодні для перевірки паспортів кредитно-аналітична служба банку використовує тільки відкриті джерела - наприклад, сайт Федеральної міграційної служби, де можна перевірити дійсність будь-якого паспорта громадянина Росії і дізнатися, чи не знаходиться документ у розшуку. Але при оцінці потенційного позичальника кредитні менеджери звертають увагу не тільки на формальні ознаки, але і використовують різні психологічні методи і прийоми - зокрема, не плутається чи він у відповідях на уточнюючі питання, що дозволяє виявити кредитних шахраїв, які і не збираються повертати борг.
З шахраями, які намагаються отримати кредит за чужим паспортом, банкам, що спеціалізуються на споживчому кредитуванні, доводиться стикатися досить часто. Так, наприкінці минулого року при спробі взяти кредит на вкраденому паспортом був затриманий 31-річний челябінец. За версією слідства, в листопаді минулого року він вкрав з роздягальні заводу "Уралавтоприцеп" гроші, банківську карту і паспорт одного з працівників підприємства. Вклеив в чужий паспорт свою фотографію, він відправився в офіс банку "Хоум Кредит", де спробував отримати в кредит 50 тисяч рублів. Виявивши підробка-кассир, операционист відмовила у видачі кредиту, але чоловік наполягав на своєму і запропонував відкат за отримання позики. Працівниця банку викликала співробітників охоронного підприємства, які передали шахрая поліції. Зараз челябинцу, обвинуваченому в крадіжці і шахрайстві, загрожує реальний термін - санкція статті за найбільш тяжкий злочин передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років.
За такою схемою в кінці минулого року двоє челябінців хотіли оформити кредит на 300 тисяч рублів у місцевій філії "Гута-банку". Примітно, що затримані також намагалися запропонувати солідні відступні, але вже співробітника правоохоронних органів, чим і заробили ще одне звинувачення - дача хабара посадовій особі за незаконні дії.
Представники банків сходяться на думці, що спроби кредитних шахраїв оформити позику за чужими документами заздалегідь приречені на провал, особливо якщо в банку прийнята стандартна схема скоррінговой оцінки з строк розгляду заявки від трьох до п'яти днів. Однак чим простіше умови отримання кредиту, тим вище активність злочинців - високі процентні ставки їх не лякають, адже повертати борг і вони не збираються.
"В банках передбачена багатоступінчаста система перевірки автентичності даних клієнта. Я не можу відкрито говорити про ці елементи захисту, так як це комерційна таємниця, але однозначно перевірка не закінчується на рівні менеджера по роботі з клієнтами, передбачена перевірка службою безпеки, відбувається зіставлення окремих даних і фактів, - розповідає керуючий філією Уральським ВТБ24 Сергій Кульпін. - При цьому дані елементи захисту регулярно вдосконалюється. Але при пропажі паспорта в будь-якому випадку необхідно негайно звертатися в правоохоронні органи".
Однак при втрату паспорта все ж варто проявити обережність: навіть негайно написана заява про зникнення документа не гарантує його власникові відсутності подальших проблем. Шахраї з легкістю можуть придбати на чуже ім'я автомобіль або зареєструвати фірму, і тоді людині, яка вже давно отримав новий паспорт, доведеться в суді доводити свою непричетність до фінансових махінацій.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122