пятница, 6 апреля 2012 г.

Квартири для молодих сімей: можна зайняти у міста

Санкт-Петербург почне видавати безпроцентні кредити молодим сім'ям на придбання житла. За бюджетний рахунок черговики зможуть сплатити до 70% від ринкової вартості квартири і навіть прикупити додаткові метри. Масштаби соціальної іпотеки поки не відомі, але навряд чи вона прийме масовий характер.

Влада Петербурга підготували поправки до цільової програми "Молодь - доступне житло", у якій мають право міські черговики. Поряд з вже існуючими варіантами держпідтримки молодих сімей - безпроцентної розстрочкою і бюджетними дотаціями - планується ввести механізм безвідсоткових позик на придбання квартири. Передбачається, що законопроект буде прийнятий у весняну сесію і новий механізм запустять вже цього літа.

За середньоринковими ставками

Бюджетний позику у розмірі 70% від вартості приміщення буде надаватися молодим сім'ям - учасникам програми строком на десять років. Ще 30% від вартості квартири для початкового внеску громадянам потрібно знайти самостійно. Житло можна купувати в новобудовах або на вторинному ринку.
Головна новація - величина позики буде розраховуватися на основі ринкової вартості житла, що купується. На відміну від виданих у рамках програми бюджетних субсидій - їх розмір залежить від минрегионовской вартість "квадрата" (на другий квартал 2012 року - 50,8 тис. руб./кв. м.Це, звичайно, не означає, що молоді сім'ї тепер зможуть взяти у держави будь-якого розміру позику і придбати елітну квартиру в центрі міста. Обмеження за вартістю житла обіцяють прописати. "Конкретні цінові бар'єри ми маємо намір встановити в постанові уряду", - обіцяє заступник голови Житлового комітету Ігор Нікулін. Такий документ буде підготовлений до кінця літа.
Втім, Ігор Нікулін не виключає того, що молодь зможе купувати житло не тільки економ-класу - розмір позики буде розраховуватися на підставі середньоринкових цін на житло. За даними БН, зараз на первинному ринку квадратний метр коштує 79,6 тис. руб., на вторинному - 92,2 тис. руб.
Друге нововведення - молоді сім'ї зможуть тепер підшукувати собі більш просторе і комфортне житло, на 18 кв. м більше встановлених соціальних норм. Нагадаємо, що зараз в рамках програми можна купувати квартири, в яких на самотньо проживав громадянина має припадати не більше 32 кв. м, на сім'ю з двох чоловік - 42 кв. м, з трьох і більше - по 18 "квадратів" на людину.
Алгоритм отримання позики буде наступним. Учасник програми підбирає собі житло на ринку, потім вибраний варіант повинні схвалити фахівці Житлового комітету або оператора програми - "Санкт-петербурзький центр доступне житло". Після чого з громадянином укладається договір на позику, а в банку відкривається індивідуально-блокований цільової рахунок, на який перераховуються кошти. Банк видає на руки довідку про наявність коштів на рахунку. Після чого громадянин може почати оформляти угоду купівлі-продажу. Після реєстрації її в ФРС гроші можна буде зняти з рахунку.

Море охочих

Цікаво, що ще до затвердження законопроекту бажання отримати безпроцентну позику у міської влади виявили близько 6 тисяч учасників "молодіжної програми. Чиновники вже сформували пакет з 2 тисяч заявок громадян, яким соціальна іпотека може бути надана в першочерговому порядку. Нагадаємо, що пріоритетне право на отримання допомоги від міста мають сім'ї з трьома і більше дітьми. Вперед також пропускаються молоді сім'ї, які живуть в комуналках, які потрапили в міську програму розселення.
Вже в цьому році на безпроцентні позики в рамках програми планується направити близько 500-700 млн руб. Причому, за словами Ігоря Кокорева, міський бюджет не планує виділяти додаткових коштів. Гроші перекинутий з інших механізмів "молодіжної" програми - виділених на розстрочення та субсидії.
Нагадаємо, що всього на програму "Молоді - доступне житло" з міського бюджету в 2012 годувыделено понад 2 млрд руб. На наступний рік обсяг фінансування буде визначатися з урахуванням результатів роботи нововведень. У Житловому комітеті запевняють, всі інші заходи підтримки - у вигляді безвідсоткових бюджетних дотацій і розстрочок - у програмі залишаться.

Більшість за бортом

Програма "Молоді - доступне житло" в Петербурзі була прийнята ще в квітні 2001-го, але заробила лише трьома роками пізніше, при екс-губернаторі Валентині Матвієнко. За вісім років умови проживання в рамках програми поліпшили 6 840 осіб. Причому третина з них отримала держпідтримку в 2011 році: 2 305 сім'ям виплатили соціальні дотації на суму понад 1 млрд руб., а решта 268 сімей придбали житло на умовах безпроцентної розстрочки платежів на строк до десяти років.
Сама програма вважається однією з найбільш популярних серед міських черговиків. Участь у ній претендують близько 15 тис. петербуржців, притому що у рік вдається допомогти приблизно 2 тисячам сімей.
Експерти вважають, що поправки Смольного до програми "Молоді - доступне житло" зможуть змінити ситуацію на краще, проте можуть позначитися на зростанні вартості квартир.
"Якщо позики стануть видавати на основі ринкової вартості житла, це, безумовно, збільшить її популярність. Але слід врахувати і такий негативний момент даної програми: якщо на ринок хлине потік таких безвідсоткових позик, це неминуче розігріє вторинний ринок нерухомості і призведе до зростання цін", - відзначає керівник управління іпотечного кредитування ВАТ "Балтійська іпотечна корпорація" Маріанна Бєлькова.
Втім, таким побоюванням навряд чи судилося збутися. Кожен рік загальні бюджетні витрати на всі житлові програми залишаються приблизно на одному рівні, а кошти, що виділяються намагаються "розмазати" по максимальній кількості учасників. В результаті розмір бюджетних виплат "знічується" - і вони все частіше непотрібні. При переході на ринкові орієнтири при видачі позик загальне число учасників тієї ж молодіжної програми загрожує зменшитися, оскільки додаткового фінансування з бюджету поки не передбачено.
Для того щоб новий механізм соціальної іпотеки став масовим і міг дійсно підняти ціни на житло, з боку міста необхідні багато мільярди. Але поки адміністрація, навпаки, намагається дотримуватися політики економії бюджетних коштів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122