вторник, 10 апреля 2012 г.

Уряд Росії посилить контроль над микрозаймами

Чиновники мають намір поширити на мікрофінансовий організації ті ж правила, які діють на банківському ринку. Компанії будуть зобов'язані інформувати клієнтів про повної вартості позики, а також передавати інформацію про позичальників хоча б одне бюро кредитних історій.


Законопроект, згідно з яким передбачається посилити вимоги до діяльності мікрофінансових організацій (МФО), представлений до процедури публічних консультацій і оцінок. Текст документа доступний на сайті Мінекономрозвитку.
Нагадаємо, документ був підготовлений Міністерством фінансів. Законопроект вносить зміни в чинні закони про мікрофінансових організаціях, про рекламу, про кредитні історії, а також у Кодекс про адміністративні правопорушення.
Фактично уряд має намір розповсюдити на МФО ті ж правила, що на даний момент діють відносно банків.
Так, згідно з документом, компанії будуть зобов'язані повідомляти своїм клієнтам повну вартість позики. Робити це необхідно "в квадратної рамці в правому верхньому куті першої сторінки договору".
Крім того, МФО повинні будуть передавати інформацію про позичальників хоча б одне бюро кредитних історій (зараз ця процедура здійснюється організаціями виключно на добровільній основі).
Злісних порушників передбачається карати винятком з реєстру МФО. Якщо ж організація в ньому не числиться, за введення в оману клієнтів на її посадових осіб пропонується накладати штраф у розмірі від 30 до 50 тисяч рублів.
"Якщо вимоги на ринку мікрофінансування будуть аналогічні вимогам на банківському ринку, наші громадяни будуть почувати себе більш впевнено, звертаючись за послугами мікрофінансових організацій", - говорить голова ради директорів компанії "Домашні гроші" Євген Берштам.
Ринок мікропозик "очорнили" недобросовісні гравці і конфлікти
Про необхідність посилення контролю на ринку мікропозик представники влади і учасники ринку почали вести мову ще в минулому році.
Потреба в посилення нагляду пояснювалася функціонуванням на ринку недобросовісних гравців, які застосовують при видачі позик населенню шахрайські схеми.
Крім того, необхідність посилення контролю пояснювалася частим виникненням конфліктів, пов'язаних з системою вирахування відсотків, штрафними санкціями за дострокове погашення позик, а також умовами видачі мікропозик.
Одним із кроків на цьому шляху стало запровадження Єдиного державного реєстру МФО. Таким чином ринок потрапив під пильну увагу Федеральної служби з фінансових ринків. На сьогоднішній день у ньому значаться 1,2 тисячі компаній.
Тепер, як зазначалося вище, планується зобов'язати МФО інформувати клієнтів про повної вартості позики, а також передавати інформацію про позичальників хоча б одне бюро кредитних історій. Втім, повної впевненості в тому, що ці норми змінять ситуацію на ринку, в експертів немає.
За словами генерального директора компанії "Фінвідділ" Тетяни Юриної, проблема полягає в тому, що ця вимога поширюється тільки на МФО, включені до реєстру. Порушення з їх боку - через контролю з боку служби з фінансових ринків - мінімальні, говорить вона.

На сьогоднішній день ставки у гравців ринку мікрофінансування коливаються в межах 2 - 2,2% в день - що складає більше 700% річних.

"Основне обмеження прав і несумлінне ставлення до клієнта найчастіше зустрічається серед тих організацій, які не зареєструвалися офіційно в реєстрі ФСФР і не підпадають під регулювання і нагляд", - вважає Тетяна Юріна.
Пропоновані норми посилюють контроль тільки за добропорядної частиною цього ринку, але ніяк не впливають на тих, хто прагне працювати в тіні і у зв'язку з цим може надавати реальну загрозу споживачам, продовжує експерт.
Регулятору було б правильно працювати в напрямку максимальної легалізації цього ринку, аж до введення заборони на здійснення мікрофінансова діяльності без реєстрації в реєстрі ФСФР, підсумувала Тетяна Юріна.

Довідка

Згідно із законом, статус мікрофінансових організацій можуть отримати юридичні особи, які надають позики на суму не вище одного мільйона рублів. Головною особливістю МФО є більш прості умови одержання рішення про видачу кредиту приймається протягом 10-15 хвилин.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122