воскресенье, 8 апреля 2012 г.

Грабіж в законі

Нагадаємо: на початку лютого в поштових відділеннях з'явилися рекламні листівки, запрошують пенсіонерів позичити грошей. А на сайті компанії - їх захоплені відгуки: мовляв, як зручно взяти міні-кредит для установки зубного протеза.

У відгуках не було головного - скільки доводиться повертати. Але лічильник на сайті не лукавив: "Пенсійний" позика - береш 3 тисячі рублів на тиждень, повертаєш 4499. Тобто в 1,5 рази більше. Ті ж гроші на 15 днів - віддати треба буде близько 4700 рублів.
З приводу таких "апетитів" і безсоромної реклами, адресованій пенсіонерам, в Інтернеті виступила маса народу. "Розібратися" пообіцяли помічник президента Аркадій Дворкович і мінзв'язку. Сайт компанії був заблокований. Але незабаром знов відкрився. Виявилося, прийнятий рік тому закон про мікрокредитування дозволяє фінансовим організаціям видавати невеликі позики швидко і без підтвердження доходу. І при цьому за будь-яким ставками.
Мікрокредитування розвивається бурхливо, маса реклами в метро і на вулицях. Бізнес це досить прибутковий. Ми перевірили умови видачі грошей у декількох компаніях. Як правило, зайнявши гроші де на 3 місяці, де на півроку, доводиться повертати півтори суми або трохи більше. Теж чимало. Але компанія, яка вибрала в якості оператора "Пошти Росії" з її розкиданими по всій країні відділеннями, заробляє ті ж 50-60% всього за тиждень. Закон, повторюємо, це не забороняє. Працює принцип: не хочеш - не бери. Ось чому потрібно ретельно зважити свої можливості і усвідомити, що віддавати доведеться набагато більше, ніж брали.
У Союзі споживачів пропонують законодавчо обмежити максимальні ставки при видачі кредитів. Але ФАС проти. Так що єдине поки позитивне наслідок скандалу - з сайту зникли вдячні відгуки людей похилого віку. Реклама переорієнтувалася на молодь. І платежі за міні-позикою "Пенсійний" - на колишньому рівні.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122