воскресенье, 8 апреля 2012 г.

Іпотека стала непідйомною: план дій

Про іпотеку вже написано чимало. Причому в основному розповідають про те, як отримати іпотеку, як заощадити і які квартири можна придбати в кредит. До жаль, дається дуже мало рад тим, хто раптово втратив роботу і тимчасово не змозі виплачувати іпотеку



Всі ипотечники розуміють, що договір з банком вже підписаний і змінити його в односторонньому порядку неможливо, тому тільки й залишається шляхом економії будь-якими засобами дотримуватися прийнятих колись на себе зобов'язання. Звичайно, давно вже сказано, що при взятті іпотеки краще мати якусь грошову "подушку", приміром рахунок у банку з сумою, здатної покрити кілька місяців іпотечних виплат, або ж "зайву" квартиру, дачу або автомобіль, які можна швидко продати. Але більшість громадян все ж не думає про такі "дрібниці" перед підписанням договору і впевнені, що вже з ними точно нічого не трапиться. Так що ж робити, якщо раптом настав нежданий особистий фінансовий дефолт?
Потрібно співпрацювати з банком. Краще всього повідомити банк про своїх грошових проблеми як можна раніше, радить газета "КП". У цьому випадку ви виграєте час і кредитор зможе приділити достатній термін для аналізу проблем з платником. Тому зверніться в банк письмово і простежте, щоб вашу заяву було офіційно зареєстровано - тоді організація не зможе його втратити або ж зробити вигляд, що ви занадто пізно звернулися до них зі своїми фінансовими проблемами.
Не сподівайтеся на диво і на те, що банк зменшить вам суму або строки виплат, або щось подібне. У кращому випадку вам можуть збільшити термін виплати кредиту або перевести вас не на щомісячні, щоквартальні платежі. У виняткових випадках банк може дати вам відстрочку, але зазвичай не більше ніж на 3-6 місяців. При будь-якому варіанті процентну ставку вам не знизять і від обов'язкового страхування житла не звільнять.
Якщо раніше ви, навіть виплачуючи іпотеку, могли дозволити собі які або "свободи" у витратах, то тепер доведеться відмовитись від них. На час безробіття потрібно буде урізати свої витрати в усьому, починаючи від ресторанів, кафе, нічних клубів і фітнес клубу, до більш скромного харчування, економії на бензині, одязі і т. д.
Якщо всі вжиті заходи, які були перераховані вище, все ж не врятували вас від економічних проблем, тоді доведеться погодитися на добровільну продаж вашої квартири - на жаль, нічого іншого не залишається. Фахівці радять робити це власними силами - в цьому випадку ви зможете продати квартиру за ринковою ціною або з мінімальним дисконтом в 5-7%. Але от якщо справу з банком все ж таки дійде до суду і він вирішить його не на вашу користь, то житло буде продано з аукціону. І ось тут різниця між купівлею і продажем нерухомості може досягати відразу 30% - причому позичальник за законом повинен буде компенсувати цю суму банку.
Виконавчий директор з інновацій Агентства з іпотечного житлового кредитування (АІЖК) Марина Малайчик також дає кілька порад неблагополучним ипотечникам. "Ще до оформлення іпотечного кредиту правильно оцінити вартість кредиту. Крім відсотків доведеться сплатити комісії, страхові внески, оренду сейфа, оцінку нерухомості і її оформлення та масу інших речей, які виллються у щомісячний платіж. Тому, перш ніж підписувати договір, попросіть у менеджера банку таблицю розрахунку повної вартості кредиту. Її форму можна скачати на сайті АІЖК. Окремо в таблиці винесені планові витрати: платежі та відсотки по кредиту, включаючи їх сумарний обсяг, і платежі за надання та обслуговування кредиту та відомості про всіх комісіях".
Експерт пояснює, що попереднє схвалення банком вашої заявки через інтернет-сайт і заповнення такої таблиці зовсім не зобов'язує вас тут же брати кредит. Це робиться лише для порівняння: після отримання заповнених форм від різних банків ви зможете зрозуміти, які умови іпотечних програм у різних кредитних організаціях для вас будуть більш вигідні.
Будьте уважні, пише "КП", так як, на перший погляд, привабливий параметр при взятті іпотеки може втратити всю свою привабливість через додаткових умов. Наприклад, зниження вимог щодо підтвердження доходу або ж розмір початкового внеску, або ж страхування ризиків угоди зрештою, швидше за все, будуть супроводжуватися збільшенням процентної ставки за кредитом. Тому при взятті іпотеки потрібно уважно вивчити всі параметри кредиту, а найголовніше, проаналізуйте свої фінансові можливості - їх краще не переоцінювати

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122