воскресенье, 8 апреля 2012 г.

Лізинг переступив 2008 рік

Ринок фінансової оренди за минулий рік виріс на 40% і в абсолютному виразі досяг рекордних параметрів. Однак темпи зростання при цьому знизилися



У 2011 році обсяг нового лізингового бізнесу на Півдні продовжив зростати і, за нашими розрахунками, перевищив 45 млрд рублів. В оцінці ми спиралися на дані компаній-учасників рейтингу і оцінювали діяльність тих, хто в ньому не представлений. В цілях порівнянність даних ми продовжуємо дотримуватися методології, згідно з якою під півднем Росії розуміємо території двох округів - Південного і Північно-Кавказького. Як ми і прогнозували, в минулому році південний ринок лізингу перевищив що до цього вважався самим сприятливим докризовий 2008 рік, коли показники нового бізнесу були зафіксовані на рівні 43 млрд рублів (див. графік). При цьому темпи зростання ринку лізингу на Півдні порівняно з 2010 роком знизилися. Якщо у 2010 році південний ринок фінансової оренди виріс приблизно в два рази, то в 2011 році, за нашими оцінками, лише на 40%. В цілому по країні цей ринок, за попередніми оцінками рейтингового агентства "Експерт РА", виріс більше - сума укладених контрактів в 2011 році збільшилася на 79%.Одни компанії на Півдні демонстрували помірне зростання, інші багаторазово збільшували суми укладених контрактів (див. таблицю). Скажімо, новий бізнес на Півдні у компаній з мільярдними обсягами угод - наприклад, у CARCADE Лізинг - виріс більш ніж у два рази, у ГК "Балтійський лізинг" - майже триразово. Випадки, коли новий бізнес зростав в десятки разів, обумовлені в більшості випадків низькою базою порівняння. За нашими оцінками, в лідерах рейтингу могли б бути держкомпанії - "Ощадбанк Лізинг", "ВТБ. Лізинг", "ВЭБ-лізинг", але вони не заповнюють анкети для участі в міжнародних рейтингах.
Потенціал зростання ринку фінансової оренди на півдні Росії поки далеко не вичерпаний, тому в найближчі роки ринок насичений не буде. Ступінь насичення послугами фінансової оренди ПФО і СКФО неоднакова: у другого округу перспектив ще більше. "Частка лізингу на території СКФО в загальному обсязі сукупних інвестицій у регіон як раніше невелика, але має значну тенденцію до зростання, - характеризує ситуацію в окрузі директор Північно-Кавказького регіональної філії ЗАТ "Сбербанк Лізинг" Микола Кубликов. - В цілому інвестиції в основний капітал регіону через лізинг випереджають за темпами зростання банківські інвестиції, і в найближчі роки ця тенденція буде зберігатися".
У СКФО, до речі, існує певна державна підтримка - наприклад, у серпні минулого року прийнято постанову уряду Ставропольського краю № 331-П "Про затвердження порядку субсидування лізингу". У Карачаево-Черкеської республіці аналогічну постанову прийнято 22 вересня 2011 року№ 317 "Про порядок надання лізинг-грантів суб'єктам малого і середнього підприємництва"). У Дагестані, Калмикії, Інгушетії і Чеченській Республіці поки відсутні цільові програми субсидування лізингу, але зрушення в цьому напрямку є.

Вибрати шлях розвитку

Одним із трендів минулого року, разом із зростанням ринку, є і зростання конкуренції на ньому. Фактично компаній, що надають послуги фінансової оренди на півдні Росії, близько сотні, при цьому все більше відчувається вплив на ринок декількох крупних компаній з державною участю.
"На ринку існує кілька лідируючих компаній, що є дочірніми компаніями великих банківських структур, між якими спостерігається певна, але незначна конкурентна боротьба, - говорить про ринку лізингових послуг у Ставропольському краї і в СКФО в цілому Микола Кубликов. -Всі вони надають комплекс лізингових послуг і є універсальними. Інші компанії - вузькопрофільні, вони займають лише окремі сегменти ринку. Найвища конкуренція - в найбільш ліквідний сегменті лізингу легкових автомобілів, в якому змагаються 10-12 гравців".
Багато гравців планують цього року розширення своїх мереж на Півдні. Так, ЗАТ "Альянс-Лізинг" має намір в 2012 році відкрити представництво в Сочі. У цьому ж місті збирається відкрити філію Національна Лізингова Компанія. Значну підтримку розвитку лізингу на Півдні продовжує надавати масштабне будівництво спортивних та інфраструктурних об'єктів, створюваних для зимової Олімпіади в Сочі, що і пояснює прагнення лізингодавців бути представленими в цьому місті. "Це дуже перспективні регіони, і у нас є плани з відкриття тут додаткових точок присутності, - міркує про плани розвитку в ЮФО і СКФО спеціаліст-аналітик ТОВ "Ресо-лізинг" Артур Деликадо. - Поки ми нарощуємо обсяги через існуючі філії, і найближчим часом приймемо рішення, де саме з'являться наші нові точки".
Інші лізингодавці, що відкрили свої підрозділи в найбільш перспективних містах, більше орієнтовані на розвиток вже створених структур. "Зараз ми активно представлені у всіх великих містах ПФО і частини СКФО: це Астрахань, Волгоград, Краснодар, Ростов-на-Дону, Ставрополь і інші центри, - характеризує плани компанії на Півдні генеральний директор CARCADE ЛизингЛариса Власова. - Найбільш перспективні ринки, на наш погляд, зосереджені в Ростовській області, Краснодарському і Ставропольському краях. Стратегія компанії в 2012 році передбачає інтенсивний шлях розвитку - ми плануємо утримувати лідерські позиції в сегменті автолізингу на Півдні за рахунок виведення комплексних пропозицій, а не за рахунок розширення мережі представництв".
Частина лізингових компаній планує розвивати сусідні території з офісів у містах, де вже є філії. "У сферу відповідальності наших філій в Ростові-на-Дону і Краснодарі входить просування лізингових продуктів не тільки на Дону та Кубані, але і охоплення потенційної клієнтської бази, розташованої у Волгоградській області і Ставропольському краї", - пояснює заступник генерального директора ЗАТ "Центр-Капітал" Олена Адамова.
У зв'язку з налаштуваннями, внесеними фінансовою кризою, краснодарське ВАТ "Муніципальна інвестиційна компанія" переглянуло свої стратегічні плани з географічної експансії у вигляді відкриття філій і представництв в інших регіонах. "Ухвалено рішення сконцентруватися на збереження накопиченого потенціалу з метою успішного подолання несприятливих зовнішніх умов, - повідомляється у звіті компанії за IV квартал 2011 року. - Емітент має намір використовувати можливості, що відкрилися щодо посилення своїх позицій в Краснодарському краю у зв'язку з істотним зниженням пропозиції лізингових послуг, номінованих в рублях, з боку конкурентів. Також доцільність даної стратегії обумовлена наявністю попиту на лізинг з боку будівельних і транспортних організацій, що забезпечують олімпійське будівництво в Сочі, тобто всередині регіону, тоді як за його межами спостерігається істотне зниження обсягів і замовлень".
Розвивати сервіс
Цілі діяльності більшості лізингових компаній зводяться до нарощування портфеля і сталого приросту нових угод. Але, аналізуючи завдання, які лізингодавці ставлять перед собою для досягнення цієї мети, доречно розділяти їх характер на території ПФО і СКФО, що обумовлено значною різницею розвитку ринку в цих округах. Якщо у СКФО продовжує бути актуальним питання фінансової грамотності та необхідності популяризації фінансової оренди, то в Південному окрузі така проблема вже не настільки насущна: тут ряд керівників філій вказують на дефіцит кадрів, різко загострилася на зростаючому ринку. Для ЗАТ "Альянс-Лізинг" метою номер один на Півдні цього року стало збільшення лізингових угод з підприємствами малого та середнього бізнесу. Для Північно-Кавказького регіональної філії ЗАТ "Сбербанк Лізинг" одним із пріоритетних завдань є збільшення частки присутності та доступності на ринку лізингових послуг регіону. "Пріоритетами роботи нашої філії в 2012 році є підвищення доступності послуг, формування швидких і зручних рішень для малого бізнесу і галузевих рішень для великого та середнього бізнесу, - говорить Микола Кубликов. - Основна увага в компанії зараз приділяють програмам по автотранспорту, спеціальної та дорожньо-будівельної техніки. Ми готові активно включитися і в інвестиційні програми суб'єктів природних монополій. Тому наші плани досить амбітні: довести обсяг нового бізнесу до півтора мільярдів рублів".
Проте багато гравців, відчуваючи все більш зростаючу конкуренцію і різко зросла тиск з боку держкомпаній, приділяє першочергову увагу якісної складової послуг, розвиваючи сервісні складові фінансової оренди. "У першу чергу компанія "Интерлизинг" ставить перед собою мету постійного підвищення якості фінансових послуг, - коментує керівник Південного дивізіону ГК "Интерлизинг" Ігор Тисленко. - Основними завданнями на 2012 рік є вдосконалення продуктової лінійки компанії, диференціація підходів до різних категорій клієнтів". У CARCADE Лізинг пріоритетним завданням у 2012 році визначили підвищення рівня задоволеності клієнтів. У компанії з 2009 року регулярно проводяться дослідження якості надаваних лізингових послуг з допомогою індексу задоволеності споживача (Customer Satisfaction Index - CSI), на підставі отриманих результатів здійснюються необхідні реформи в бізнес-процеси. Це дозволяє утримувати показник задоволеності клієнтів на рівні понад 80%.
Одні компанії при цьому прагнуть до універсалізації бізнесу, інші починають фокусуватися на окремих видах послуг, треті продовжують зберігати вузьку спеціалізацію, виправдала себе в період кризи. Олена Адамова говорить, що в 2012 році діяльність компанії на Півдні спрямована на подальше зміцнення ринкових позицій в регіоні за рахунок збільшення обсягів продажів новим клієнтам, зокрема, розвитку бізнесу в сегменті лізингу автотранспорту.
Після введення змін у закон про лізинг можливість виступати в ролі лізингоотримувачів з'явилася у бюджетних організацій і фізичних осіб. Однак лізингові компанії продовжують з обережністю ставитися до потенційного сегменту ринку з оформлення операцій з фізичними особами. "Ми уважно вивчаємо частку фізосіб і бюджетних організацій в портфелі інших компаній, і якщо частка даних позичальників буде рости, зможемо включитися в боротьбу", - говорить Артур Деликадо. "Зараз ЗАТ "Центр-Капітал" знаходиться на стадії вивчення потенційного попиту на лізинг з боку фізичних осіб, не є підприємцями, - говорить Олена Адамова. -Цілком можливо, що в 2012 році на російському ринку з'являться пропозиції по лізингу, наприклад, легкового автотранспорту для приватних осіб. Лізинг для бюджетних організацій, як правило, можливий за умови надання поруки з боку місцевої або регіональної адміністрації".
Стабільно зростати
Минулий рік дозволив більшості лізингових компаній зміцнити свої позиції на Півдні. І лізингоодержувачі, і лізингодавці більш впевнено оцінюють свої позиції на ринку. Почався ріст регіональної економіки, що формує попит на основні засоби, що триває підготовка до Олімпійських ігор в Сочі, підготовка до реалізації низки великих інфраструктурних проектів на території ПФО і СКФО благотворно впливають на оцінку перспектив ринку. У ЗАТ "Центр-Капітал" прогнозують збереження частки Півдня в загальному обсязі лізингового ринку РФ і збільшення інтересу до лізингу з боку підприємств сільськогосподарської галузі.
"У першому кварталі 2012 року ринок може показати зростання на рівні 30-40 відсотків по відношенню до аналогічного періоду минулого року, - прогнозує Лариса Власова. - У цілому по році, швидше за все, зростання буде скромніше. Ми очікуємо уповільнення темпів розвитку ринку у зв'язку з нестабільністю у фінансовому секторі економіки в цілому". Стримане зростання ринку на Півдні в 2012 році - на рівні 20-30% порівняно з 2011 роком - прогнозує генеральний директор ЗАТ "Альянс-Лізинг" Дмитро Кочергін. "Ґрунтуючись на динаміці минулого року, можна прогнозувати зростання лізингового ринку на Півдні не менш ніж на 50 відсотків, - вважає Ігор Тисленко. - За збереження сприятливої тенденції ця цифра може бути і істотно вище". Ще більш оптимістично оцінюють перспективи південного ринку в Національній Лізингової Компанії - близько 70% зростання.
Місце в 2011 р. Місце в 2010 р. Найменування компанії Обсяг нового бізнесу в 2011 р., млн руб. Обсяг нового бізнесу в 2010 р., млн руб. Приріст, % Коли-кількість угод в 2011 р.
1 3 ДЕРЖАВНА ТРАНСПОРТНА ЛІЗИНГОВА КОМПАНІЯ 3744,4 1745,5 виріс в 2 рази н/д
2 2 EUROPLAN 3738,1 2393 56,2 2280
3 6 CARCADE Лізинг 1911,4 898 виріс в 2 рази 1210
4 12 ГК "БАЛТІЙСЬКИЙ ЛІЗИНГ", філ. в Краснодарі і Ростові 1833,8 637,6 зріс у 2,9 рази 295
5 5 ТОВ "РЕСО-ЛІЗИНГ" 1703 931,1 82,9 689
6 24 ЛІЗИНГОВА КОМПАНІЯ "УРАЛСИБ" 1177 213,7 виріс в 5,5 рази н/д
7 ТОВ "СІМЕНС ФІНАНС" 1150,8 н/д н/д н/д
8 9 ТОВ "ЕЛЕМЕНТ ЛІЗИНГ" 1136,3 686,7 65,5 728
9 11 ВАТ КБ "ЦЕНТР-ІНВЕСТ", ТОВ "ЦЕНТР-ЛІЗИНГ" 757,1 640,9 18,1 180
10 22 ГК "ИНТЕРЛИЗИНГ" 741,8 241,8 виріс в 3 рази 114
11 33 СИСТЕМА ЛІЗИНГ 24 719,7 84 виріс в 8,5 рази н/д
12 20 ВАТ "ВЕКТОР-ЛІЗИНГ" 581,3 284,6 виріс в 2 рази 173
13 31 СТОУН-XXI 529,5 90,2 виріс в 6 разів н/д
14 26 ГК "КАМАЗ-ЛІЗИНГ" 519,1 189,7 виріс в 2,7 рази н/д
15 ГК "РТК-ЛІЗИНГ" 499,1 н/д н/д н/д
16 35 ГК "ГАЗПРОМБАНК ЛІЗИНГ" 471,3 70,8 виріс у 6,7 рази н/д
17 16 ТОВ "ЛІЗИНГОВЕ АГЕНТСТВО" 430 372,8 15,3 78
18 51 ЗАТ "МТЕ ФІНАНС" 419,7 8 виріс на 52,5 рази 17
19 43 ЗАТ "АЛЬЯНС-ЛІЗИНГ" 396,5 20,9 виріс у 19 разів 103
20 34 ЗАТ "ЦЕНТР-КАПІТАЛ" 366,4 74,6 зріс у 5 разів 54
21 21 НАЦІОНАЛЬНА ЛІЗИНГОВА КОМПАНІЯ 362,7 260,7 39,1 149
22 ТОВ "МСБ-ЛІЗИНГ" 304 н/д н/д 95
23 13 СОЛЛЕРС-ФІНАНС 232,3 605 -61,6 н/д
24 ТОВ "РМБ-ЛІЗИНГ" 230 н/д н/д 41
25 ШРЕИ ЛІЗИНГ 167,5 н/д н/д н/д
26 РАФ-ЛІЗИНГ 166 н/д н/д н/д
27 29 ARVAL 165,8 117,7 40,9 н/д
28 48 ЛІЗИНГ-ТРЕЙД 152,8 12 виріс в 13 раз н/д
29 ГК "БАЛТИНВЕСТ" 148,2 н/д н/д н/д
30 ЭКОНОМЛИЗИНГ 92,5 н/д н/д н/д
31 ВСП-ЛІЗИНГ 74 н/д н/д н/д
32 ГК "ЗЕМЛЯ" 72,8 н/д н/д н/д
33 7 ДОЙЧЕ ЛІЗИНГ СХІД 61,3 873,1 -93 н/д
34 40 ГК "КЛІЄНТСЬКА ЛІЗИНГОВА КОМПАНІЯ" 50,7 31,1 63,2 н/д
35 25 ЛК "ЛИАКОН" 39,2 200,5 -80,5 н/д
36 37 СТОЛИЧНИЙ ЛІЗИНГ 37 54,7 -32,3 н/д
37 38 ГК "АБСОЛЮТ" 33,1 47 -29,6 н/д
38 ЗАВОД РІДКІСНИХ МЕТАЛІВ 30,7 н/д н/д н/д
39 19 ГК "ПІВНІЧНА ВЕНЕЦІЯ" 27,3 313,3 -91,3 н/д
40 ЕКСПО-ЛІЗИНГ 25,2 н/д н/д н/д
41 ТЕХНОЛИЗИНГ ЄВРАЗІЯ 24,8 н/д н/д н/д
42 46 СИБІРСЬКА ЛІЗИНГОВА КОМПАНІЯ 11,7 14,8 -21,1 н/д
43 42 ПЕТРОЛИЗИНГ-МЕНЕДЖМЕНТ 9 22,3 -59,6 н/д
44 53 МКБ-ЛІЗИНГ 8,3 4 виріс в 2 рази н/д
45 27 ЛІЗИНГ-МЕДИЦИНА 6,7 188 -96,4 н/д
46 52 ВОЛГОПРОМЛИЗИНГ 3 4,2 -28,6 н/д

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122