среда, 11 апреля 2012 г.

Банкіри не прагнуть посилювати вимоги до іпотечних позичальників

В кінці 2011 року звучало думка про посилення вимог до іпотечних позичальникам, введенню "лімітів" сум за житловими кредитами, обмежень для індивідуальних підприємців і співвласників бізнесу, заміні довідок за формою банку на довідки 2НДФЛ.


Банки ретельно стежать за якістю своїх портфелів, цього вони не приховують. Практично всі відзначають, що серед основних завдань - зважений підхід до оцінки позичальників і недопущення зростання прострочення за кредитами. Але 2012 рік, судячи з усього, не приніс значних змін в плані оцінки позичальників, банкіри не поспішають "закручувати гайки", і негативні очікування поки не виправдалися. Вимоги до позичальників, якщо і змінюються, то несуттєво. В окремих випадках збільшився початковий внесок по іпотеці, підвищувальні коефіцієнти застосовуються при оформленні іпотеки без довідок 2НДФЛ. Але в той же час банки улюбленця клієнтів появою нових іпотечних продуктів і введенням додаткових знижок для корпоративних позичальників, клієнтів партнерських програм. В цілому доступна іпотека різних категорій позичальників на різні об'єкти нерухомості.
Наприклад, у Нордеа Банку повідомили про те, що одним з останніх змін стало зниження процентних ставок по іпотечних кредитних програм в рублях. Що можна віднести до пом'якшення умов кредитування для клієнтів. Що стосується власників бізнесу, начальник відділу продажу іпотечних продуктів Єкатеринбурзького філії ВАТ "Нордеа Банк" Дмитро Шуригін зазначив: "Нордеа Банк кредитує власників бізнесу, які подали заявку на іпотечний кредит, за умови надання власником бізнесу документів, які задовольняють вимогам банку. Також банком розроблено спеціальний пакет документів для топ-менеджерів (у тому числі засновників компанії, що працюють у себе на підприємстві). Ніяких підвищувальних коефіцієнтів для цієї категорії клієнтів у банку немає. Серед наших клієнтів є як індивідуальні підприємці, так і крупні бізнесмени, що свідчить про те, що банк готовий до співпраці з власниками бізнесу".
Банки прагнуть задовольнити запити позичальників з допомогою введення нових продуктів. Наприклад, у ТрансКредитБанке в даний час знаходяться в процесі запуску дві нові програми іпотечного кредитування для придбання житла на вторинному ринку нерухомості і для придбання житла на первинному ринку нерухомості. Процентна ставка за кредитом залежить в даному випадку не тільки від розміру початкового внеску, але і від терміну кредитування.
У банку повідомляють, що мінімальний розмір початкового внеску збільшився з 10% до 20% від вартості нерухомості, що купується. Також видозмінилися деякі вимоги до позичальників - відкоректовані вікові категорії клієнтів, від вибору виду страхування (комплексне страхування або мінімальний набір ризиків) розмір процентної ставки може бути скориговано.
У прес-службі ВАТ "Транскредитбанка" відзначили: "Іпотечні програми Транскредитбанку надаються для співробітників ВАТ"РЖД" і корпоративних клієнтів банку. Матриця ставок починається від 9,5% річних (для вторинного ринку) і 11,5% річних (для первинного ринку)".
Райффайзенбанк не змінював за іпотечними кредитами ні умови, ні вимоги до позичальників. "На даний момент ми активно розвиваємо партнерський канал продажів, формуючи для наших партнерів - агентств нерухомості спеціальні пропозиції, які дозволяють знизити для клієнтів базову процентну ставку по іпотеці на 1-1,25 процентних пункту. Позичальники можуть скористатися іпотечними програмами з низьким початковим внеском, тривалим терміном кредитування, при оцінці кредитоспроможності ми розглядаємо доходи за сумісництвом, які можуть бути підтверджені як офіційно, так і довідкою за формою банку. Рішення по кредиту буде прийнято протягом трьох днів при мінімальному наборі документів, що подаються для розгляду заявки", -коментує начальник відділу продажу іпотечних кредитів Наталія Брусницына,. На питання про програми для власників бізнесу в банку відповіли, що у Райффайзенбанку діють програми іпотечного кредитування для власників бізнесу та індивідуальних підприємців. Основна відмінність від стандартних програм - це необхідність надання інформації про свою компанію і її фінансове становище. Що стосується прострочення, то банкіри не фіксують за іпотечними кредитами її зростання, в деяких випадках наголошується навіть її скорочення. Як повідомляють у прес-центрі Нордеа Банку, на даний момент в іпотечному портфелі філії практично відсутні прострочені кредити, що, звичайно, є дуже позитивним моментом. Як відзначають в банку, бувають рідкісні випадки, коли клієнти з яких-небудь причин (завантаженість, відрядження і т.д.) виходять на технічну прострочення на кілька днів, але такі прострочення досить швидко гасяться, і клієнт повертається у встановлений графік платежів. Зв'язують у Нордеа Банку відсутність значних прострочень і проблемних кредитів у портфелі банку з двома важливими моментами: "Перший момент, це, звичайно, грамотна кредитна політика банку, яка дозволяє найбільш точно оцінити платоспроможність потенційного позичальника. Другий момент пов'язаний з тим фактом, що рішення взяти іпотечний кредит приймається не спонтанно, під впливом бажання терміново придбати вподобану річ, як часто буває у випадку з споживчим кредитом. Рішення про іпотеку - зважене і обдумане, йому, як правило, передує аналіз ринку і кредитних пропозицій банків, а також оцінка власних можливостей щодо погашення майбутнього кредиту. Плюс зазвичай квартира, що купується в іпотеку, є місцем проживання позичальника, що також сприяє більше акуратного відношенню до іпотечним кредитом.
Транскредитбанка повідомляє про те, що рівень прострочення по іпотечному кредитуванню з початку року знижується як в абсолютних, так і у відносних показниках. Падіння обумовлене введенням централізації процесів роботи з простроченою заборгованістю на всіх етапах і впровадженням нових стандартів стягнення заборгованості в спеціалізованих підрозділах банку. За словами фахівців банків, зараз немає необхідності посилювати вимоги за іпотечними кредитами. Існуючі вимоги і так цілком адекватні.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122