воскресенье, 8 апреля 2012 г.

Більшість продажів квартир з-під застави - справа рук інвесторів

Порядку 50-65% квартир, які розпродаються з-під застави, належить інвесторам. Про це свідчить дослідження департаменту іпотеки і кредитів компанії "НДВ-Нерухомість". Експерти розповідають, що на ринку нерухомості вельми популярне придбання новобудов у іпотеку на ранній стадії будівництва з метою подальшого перепродажу. Люди, які втратили можливість виплачувати іпотеку, складають меншість.



Експерти департаменту іпотеки і кредитів компанії "НДВ-Нерухомість" чергове дослідження присвятили питання реалізації закладеного в банку житла. Багато хто чомусь упевнені, що продаж квартири, яка перебуває в заставі у банку, неможлива. Втім, це твердження не відповідає дійсності. Зрозуміло, порівняно зі звичайною, подібна операція вимагає великих зусиль, але при сприянні грамотного риелтора вона проходить для клієнта без особливих проблем. Так хто ж вдається до продажу закладеної банку нерухомості?
Керівник департаменту іпотеки і кредитів компанії "НДВ-Нерухомість" Андрій Владикін" каже:
- Основну масу клієнтів, які продають закладені в банку квартири, можна поділити на 3 групи. Найбільша - це інвестори, які купували житло на ранніх етапах будівництва для того, щоб потім перепродати його дорожче. Навіть з урахуванням відсотків за кредитом та дисконту до ринку квартир із заставою, подібні інвестиції приносять прибутковість 18-35% річних. Частка таких клієнтів коливається від 50 до 65%.
Ще одну - досить численну категорію клієнтів - складають люди, які бажають поліпшити свої житлові умови. Власники реалізують закладені банку квартири для того, щоб обміняти їх на житло більшої площі або з найкращим місцем розташування, зрозуміло, знову ж із залученням позикових коштів. Поліпшують умови, як правило, 30-40% клієнтів.
Остання та сама маленька група - люди, які не можуть далі виконувати зобов'язання за кредитом і змушені продати житло. На щастя, частка таких квартир у загальному обсязі проданих і знаходяться в заставі у банку об'єктів не велика і складає не більше 10%.
Експерти департаменту іпотеки і кредитів також розповідають про технічну сторону питання. На угоді покупець зараховує гроші на рахунку (закладає в комірки або відкриває акредитиви) у банку, де закладена квартира. Гроші розподіляються наступним чином: залишок позикової заборгованості для банку-кредитора і решта - для продавця квартири. При цьому умови доступу до рахунку визначаються так, що якщо по якихось причинах реєстрація не пройде, то доступ до всіх грошей отримає продавець квартири.
Найчастіше банк відразу надає документи для зняття застави, і тоді можливо одночасне зняття обтяження та реєстрація переходу права власності. І це займає не десять днів, як зазвичай, а тільки п'ять робочих днів.
Проблемою при проведенні таких операцій є виникнення ризиків і додаткових фінансових витрат (на оренду комірок, відкриття акредитивів). Розмір цих ризиків і витрат значно визначають вимоги і тарифи банку, в заставі у якого знаходиться квартира.
Андрій Владикін резюмує:
- Зрештою, можна відзначити, що продаж з-під застави не є найпростішою угодою, але при необхідності провести її можна без особливих проблем, особливо, якщо при виникненні застави були уточнені можливі схеми продажу з-під нього.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122