понедельник, 10 декабря 2012 г.

Як бути, якщо банк продав борг колекторам?

Передача боргу від банку до колекторському агентству завжди породжує безліч питань у позичальника. Кому тепер платити, чи можна оскаржити суму претензій і чи не стане банк, після того як ви заплатили колекторам, вимагати і свою частку відступних?
За даними «Секвоя Кредит Консолідейшн», в 2011 році банки продали колекторам погані кредити на суму понад 78 млрд рублів. У 2010 році ця цифра була менше - всього 60 млрд рублів.

Борги віддаються колекторам за сущі копійки - за 5-9% від вартості всього обсягу поганих позик. Прострочення при цьому може становити від півроку. Зовсім мертві борги, де прострочення становить кілька років, віддають за 1-2%. Це вже неліквідний товар - чим вище термін пропущених платежів, тим менше шансів стягнути по кредиту хоч би що.
Але за сухими зведеннями цифр ховаються біди і проблеми звичайних позичальників, які раптово дізнаються, що їх «продали» абсолютно незнайомих структурам. І цей момент навіть не оспоришь, адже Вищий Арбітражний суд став на бік банків, дозволивши їм без згоди позичальника продавати борг колекторам.
Але повідомити боржника про майбутній продаж банк все одно зобов ’ язаний. І повинен це зробити в письмовому вигляді під вашу розпис. Цей факт буде свідчити про те, що банк відмовляється від своїх претензій по позиці і тепер все ваше боргове спілкування буде проходити з даними колекторським агентством.
Якщо ви такого повідомлення з банку не отримували, але при цьому вам раптом стали дзвонити колектори, стверджуючи, що купили борг, то можна сміливо класти трубку. Далі ви можете написати скаргу на дії банку, який не поставив вас в популярність про продаж боргу, або якщо не хочете тривалих розглядів, просто взяти в банку папір про те, що кредит дійсно продан.
Попутно візьміть виписку по рахунку і довідку про стан поточної заборгованості, звідки буде видно, яку суму ви повинні, які штрафи і пені банк нарахував. Все це важливо знати, оскільки деякі колектори грішать тим, що включають в суму боргу свої витрати.
Перш ніж починати переговори з колекторами, уточніть в банку назва агентства, яке було продано борг. Ця інформація дозволить захиститися від шахраїв, які, прикриваючись колекторами, можуть вимагати гроші.
І не поспішаєте відразу повертати весь борг. Для початку потрібно поторгуватися. Розкажіть колекторам про своє скрутному положенні, покажіть готовність платити, але якщо вам підуть назустріч і зменшать частина суми. Враховуючи, що колектори викуповують у банку борги за дуже вигідною ціною, їм не складе праці зробити знижку.
Головне в цих переговорах нічого не боятися і жорстко відстоювати свою позицію. У суд колектори звертаються рідко, вони зацікавлені вирішити питання саме на досудовій стадії. А якщо колектор все-таки звернеться в суд, це буде навіть на користь боржника - можна буде, посилаючись на 333 статтю ЦК РФ, зменшити штрафи за кредитом.
Окрім звернення до суду та психологічного впливу, ніяких інших важелів тиску в колектора немає. А значить треба просто вміти домовлятися і знати, що час працює на вас.

2 комментария:

  1. Вам потрібен кредит для особистого бізнесу? якщо так, будь ласка, зв'яжіться з цією електронною поштою: finance_institute2015@outlook.com~~HEAD=dobj або ви можете зв'язатися з цією електронною поштою: kredi.teklif@gmail.com

    ми даємо кредит на 3% процентної ставки, якщо ви зацікавлені люб'язно зв'язатися з нами зараз.

    ОтветитьУдалить
  2. СВИДЕТЕЛЬСТВО О ПОЛУЧЕНИИ КРЕДИТА НА 300000 долларов США ОТ ФИНАНСОВОЙ КОМПАНИИ НА ПОСЛЕДНЕЙ НЕДЕЛЕ Электронное письмо для немедленного ответа: drbenjaminfinance@gmail.com

    Нужна ли вам ссуда для открытия бизнеса или выплаты долгов? {Доктор Бенджамин Скарлет Оуэн} также может помочь вам с законным предложением о ссуде. Он также помог некоторым моим коллегам с ссудой. Получите свою пустую банкоматную карту или КРЕДИТНУЮ КАРТУ, которая работает во всех банкоматах по всему миру, с помощью BENJAMIN LOAN FINANCE. С помощью BENJAMIN LOAN FINANCE карты банкоматов можно использовать для снятия в банкоматах или свайпом, в магазинах и точках продаж. они раздают эти карты всем заинтересованным клиентам по всему миру. Если вам нужна ссуда без затрат / стресса, он станет подходящим кредитором, чтобы избавиться от ваших финансовых проблем и кризиса сегодня. BENJAMIN LOAN FINANCE хранит всю информацию о том, как быстро и безболезненно получить деньги через WhatsApp +19292227023 Электронная почта drbenjaminfinance@gmail.com

    ОтветитьУдалить

1122