пятница, 21 декабря 2012 г.

Види лізингу, особливості

Більшість виробничих підприємств, рано чи пізно стикаються з проблемою зносу обладнання фізичного і науково-технічного характеру. Наука не стоїть на місці, а рухається вперед семимильними кроками. Це і є причиною виникнення у підприємств проблем по оновленню матеріально-технічної бази та модифікації основних фондів. Останнім часом, стали використовувати нетрадиційні для нашої країни методи для вирішення даної проблеми - метод лізингу.

В даний час в господарській практиці розвинених країн застосовуються різні види лізингу, кожна з яких має свої певні особливості. Найбільш поширеними є:
  1. оперативний (сервісний) лізинг (operating lease)
  2. фінансовий (капітальний) лізинг (Financial lease)
  3. поворотний лізинг (sale and lease back)
  4. часткової лізинг (за участю третьої сторони) (leveraged lease)
  5. прямий лізинг (direct lease)
  6. сублізинг (sub-lease)
Всі існуючі види подібних угод є різновидами
двох базових форм оперативного лізингу - або фінансового.
Оперативний (сервісний) лізинг.
Даний вид лізингу є нічим іншим, як угодою про поточної оренду. Термін такої угоди завжди значно менше періоду повної амортизації орендованого кошти, це призводить до того, що плата за даним лізингу не покриє повну вартість предмета лізингу. І його здача буде здійснюватися багаторазово.
Даний вид лізингу надає лізингоотримувачу (орендарю) значні переваги, дозволяючи достроково розірвати контракт і часто включає в себе послуги з установки й поточного технічного обслуговування обладнання, тому такий вид лізингу часто називають сервісним.
Фінансовий (капітальний) лізинг.
Цей вид лізингу - довгостроковий і включає в себе повну амортизацію орендованого обладнання за рахунок плати, яку вносить орендар. При фінансовому лізингу не припустима можливість дострокового припинення оренди. Тому, вибираючи такий вид лізингу, треба звертати увагу на величину періодичної плати, яку доведеться вносити, для того, щоб забезпечити власникові відшкодування витрат на придбання та утримання обладнання і отримати очікуваний дохід.
Головна перевага фінансового лізингу - це можливість орендаря в кінці терміну викупити дане обладнання за пільговою або залишкової ціною. Ціна часто буває символічною (наприклад 1 долар). До об'єктів фінансового лізингу може ставитися не тільки устаткування, але і земля, будинки та споруди, а також довгострокові засоби виробництва.
Зворотний лізинг.
Даний вид лізингу включає в себе два угоди, при яких власник обладнання продає його іншій стороні, отримуючи дохід від продажу, а після укладає з іншою стороною договір про довгострокову оренду цього обладнання, періодично вносячи орендні внески. Найчастіше, інший стороною є комерційні банки, інвестори, страхові та лізингові компанії, вони свого роду просто кредитують колишнього власника обладнання, замість цього, стають його власниками, а користувач отримує обладнання додаткові фінансові кошти, виручені від продажу.
Часткової лізинг (з участю третьої сторони).
Даний вид лізингу передбачає участі в угоді третьої сторони - інвестора. Їм може бути банк, страхова або інвестиційна компанія. Схема така - лізингова компанія укладає контракт на довгострокову оренду обладнання, оплачуючи частину вартості за рахунок позикових коштів третьої особи. В якості забезпечення отриманої позики використовується придбане майно (оформляється заставна), а частина майбутніх платежів по лізингу, оплачується орендарем безпосередньо інвесторові. Об'єктами такої форми лізингу - довгострокові активи, такі як родовище корисних копалин, устаткування для добувних галузей і т.д.
Прямий лізинг.
При такій формі лізингу, орендар укладає угоду з лізингової фірмою про придбання необхідного обладнання та подальшою здачею йому в оренду. Дуже часто угоди про оренду укладають безпосередньо з фірмою виробником, напряму. Прямий лізинг допомагає великим компаніям займатися збутом своєї продукції в багато країн світу.
Сублізинг.
При сублизинге - особа, яка здійснює цей вид лізингу, приймає предмет лізингу у лізингодавця за договором оренди і передає його у тимчасове користування лізингоотримувачу, за договором сублізингу. У основного орендодавця виникають переваги - він отримує орендні платежі.

2 комментария:

  1. Вам потрібен кредит для особистого бізнесу? якщо так, будь ласка, зв'яжіться з цією електронною поштою: finance_institute2015@outlook.com~~HEAD=dobj або ви можете зв'язатися з цією електронною поштою: kredi.teklif@gmail.com

    ми даємо кредит на 3% процентної ставки, якщо ви зацікавлені люб'язно зв'язатися з нами зараз.

    ОтветитьУдалить
  2. СВИДЕТЕЛЬСТВО О ПОЛУЧЕНИИ КРЕДИТА НА 300000 долларов США ОТ ФИНАНСОВОЙ КОМПАНИИ НА ПОСЛЕДНЕЙ НЕДЕЛЕ Электронное письмо для немедленного ответа: drbenjaminfinance@gmail.com

    Нужна ли вам ссуда для открытия бизнеса или выплаты долгов? {Доктор Бенджамин Скарлет Оуэн} также может помочь вам с законным предложением о ссуде. Он также помог некоторым моим коллегам с ссудой. Получите свою пустую банкоматную карту или КРЕДИТНУЮ КАРТУ, которая работает во всех банкоматах по всему миру, с помощью BENJAMIN LOAN FINANCE. С помощью BENJAMIN LOAN FINANCE карты банкоматов можно использовать для снятия в банкоматах или свайпом, в магазинах и точках продаж. они раздают эти карты всем заинтересованным клиентам по всему миру. Если вам нужна ссуда без затрат / стресса, он станет подходящим кредитором, чтобы избавиться от ваших финансовых проблем и кризиса сегодня. BENJAMIN LOAN FINANCE хранит всю информацию о том, как быстро и безболезненно получить деньги через WhatsApp +19292227023 Электронная почта drbenjaminfinance@gmail.com

    ОтветитьУдалить

1122