пятница, 7 декабря 2012 г.

Помилки інвесторів

Мабуть, не знайдеться інвестора, всі вкладення якого були б вдалі. І це нормально. Щасливого інвестора відрізняє не відсутність помилок, а досягнутий, незважаючи на них, позитивний результат. І все ж багатьох помилок можна уникнути. Допомогти в це може аналіз основних типів інвесторів і промахів, які вони допускають. Адже краще вчитися на чужих помилках. В даному випадку це ще і набагато дешевше.


Почнемо з “шукачам скарбів”. Він хоче знайти такий варіант вкладення грошей, який би дозволив йому досить швидко отримати велику прибуток. Як правило, мова йде про прибутковості 50-100% і вище. “Шукач скарбів” готовий розглядати будь-які такі варіанти, але дуже неохоче йде на обговорення високого інвестиційного ризику, який зазвичай пов'язаний з подібними проектами. Адже, на його думку, ризику тут бути не повинно, ну хіба що “зовсім небагато”. Звичайно, на початковій фазі російського капіталізму такі операції були можливі, та і зараз акції який-небудь компанії можуть відразу злетіти на десятки відсотків. Але вгадати ці папери складно, до того ж точно так само вони можуть подешевшати, а час деяких “інвестицій” і зовсім пішло. На цивілізованому ж фондовому ринку вірогідність того, що “шукач скарбів” виявиться вдалим інвестором, не набагато більше ймовірність знайти справжній скарб. Моя порада “шукачам скарбів”: вкладення на фондовому ринку вам протипоказані.
На друге місце за частотою помилок я б поставив “оптиміста”. Зазвичай це досить освічена людина, обізнане про те, що в розвинених країнах багато вкладають кошти в облігації, акції, пайові інвестиційні фонди. Це дозволяє грошей рости і не бути з'їденими інфляцією, а на старості додатковий дохід від цих вкладень буде дуже до речі. Тому “оптиміст” готовий без оглядки робити те ж саме, що й його західний колега. У цьому криється велика помилка. Ніхто не гарантує інвесторові, що навіть на цивілізованому ринку його гроші принесуть прибуток та не будуть втрачені. Інвесторові найкраще “входити у воду” поступово і під керівництвом досвідченого наставника. Я звичайно рекомендую “оптимістам” не поспішати і спочатку спробувати вкласти гроші у малорискованные і гарантовані продукти і лише потім переходити до більш прибутковим, а значить, і більш ризикованим інструментам.
Пряма протилежність “оптиміста” - “песиміст”. У нього фондовий ринок асоціюється виключно з втратами, крахом, падінням котирувань, розореними інвесторами. Тому він і чути не хоче ні про що подібне. Гроші “песиміста”, як правило, розміщені на банківських депозитах, вкладені в нерухомість і бізнес. Помилка тут полягає в тому, що в структурі особистого капіталу “песиміста” повністю відсутні інструменти фондового ринку. Це робить його капітал у довгостроковому плані менш стійким і захищеним від ризиків, пов'язаних з низькою прибутковістю банківських депозитів, можливим падінням цін на нерухомість або її ліквідності. Нарешті, не варто виключати і проблеми з бізнесом - від них ніхто не застрахований. Переконати “песиміста” надзвичайно складно. У моїй практиці це вдавалося зробити тільки двома шляхами: на прикладі вдалих інвестицій хорошого знайомого “песиміста”, наприклад його партнера по бізнесу або спробою вкладення невеликої суми - якщо вона у короткі терміни принесла відчутний дохід.
Особливе місце (багатьом спочатку здається, що воно елітне) займає “довіритель”. Його особливістю є прагнення довірити управління своїми грошима відомої фінансової компанії або банку (бажано з світовим ім'ям), не вникаючи в деталі того, куди і чому вони будуть вкладені. Головне, щоб ім'я компанії, яка управляє грошима “довірителя”, було так само відомо і престижно, як, наприклад, Porsche, Rolls-Royce, Mercedes та ін. Але з часом “довіритель” починає розуміти, що хороший фінансовий бренд не завжди синонім великого доходу. Багато що залежить від правильної постановки задачі, ситуації на ринку, використовуваних інструментів і багатьох інших факторів. Крім того, з часом може з'ясуватися, що обрана компанія хороша не у всьому, наприклад, що її продукти не знаходяться в списку найприбутковіших.
Наступний тип інвестора - “невдаха”. Одного разу вклавши свої гроші на фондовому ринку, він швидко втрачає їх (повністю або вагому частина), після чого йде з ринку (можливо, назавжди). Частіше всього “невдаха” вирішує вкласти свої гроші в період розквіту фондового ринку, коли ціни максимально близькі до піку. Потім відбувається неминуче: ринок падає, і “невдаха” несе втрати. “Невдаха” не володіє необхідними знаннями та досвідом для роботи на фондовому ринку і, можливо, піддався загальної ейфорії з приводу поточної прибутковості і теж вирішив взяти участь в цьому святі життя. І, зрозуміло, був покараний. Помилка “невдахи” дуже важко піддається виправлення - дуже велика спокуса заробити там, де це так легко роблять інші. Такого інвесторові вкладати гроші потрібно виключно з допомогою професіонала, який підкаже, коли і як краще це зробити. Крім того, йому потрібен хтось, хто пояснить, що перший млинець часто виходить грудкою і саме після падіння фондовий ринок надає гарну можливість заробити.
В останні роки у зв'язку зі спрощенням доступу приватних інвесторів на фондовий ринок - не тільки російський, але й закордонний - різко зросла кількість “гравців”. Численні інтернет-брокери дозволяють вкладати гроші, наприклад, на нью-йоркської біржі, сидячи за комп'ютером на своїй кухні в Москві. Слабке місце “гравця” - азарт. До “гравцеві” слід ставитися нормально, але за однієї умови: він спочатку чітко визначив суму, яку може безболісно втратити, і вкладає на біржі тільки ці гроші. Інакше після декількох вдалих угод він спробує збільшити ставки і зіграти на істотну частину свого капіталу. Це може закінчитися плачевно як для самого інвестора, так і для його родини. Уникнути помилки “гравця” можна, тільки обмеживши суму вкладень, не збільшуючи її, яким б привабливою і надійним не здавався заробіток.
Яким же повинен бути “ідеальний” інвестор - хоча його і не існує, але до ідеалу треба прагнути.
На мій погляд, він має бути на 10% “шукачем скарбів” - це відображає нормальне прагнення людини до максимальної вигоди. На 20% в “ідеальному” інвестора повинен бути “песиміст”, нагадуючи йому про існуючі ризики. Близько 15% в цій моделі я б віддав “довірителю”, який обирав б фінансові компанії і вникав у суть їх пропозицій. Стільки ж, 15%, в “ідеальному” інвестора має бути від “невдахи”, який буде нагадувати, що робота на фондовому ринку вимагає терпіння і участі професіоналів. І, звичайно, потрібно бути оптимістом”, скажімо на 30-40%, і вірити у те, що твій план роботи на фондовому ринку є ефективним і обов'язково принесе бажаний дохід. Якщо у “ідеального” інвестора Є час бути “гравцем”, то це здорово, але не більше ніж на 5-10%.
Звичайно, описані типи інвесторів, як і модель “ідеального” інвестора, досить умовні. Але ось втрати, які можуть принести описані помилки, дуже реальні. Постарайтеся їх уникнути.
Доброго здоров'я вам і вашим фінансів!

2 комментария:

  1. Вам потрібен кредит для особистого бізнесу? якщо так, будь ласка, зв'яжіться з цією електронною поштою: finance_institute2015@outlook.com~~HEAD=dobj або ви можете зв'язатися з цією електронною поштою: kredi.teklif@gmail.com

    ми даємо кредит на 3% процентної ставки, якщо ви зацікавлені люб'язно зв'язатися з нами зараз.

    ОтветитьУдалить
  2. СВИДЕТЕЛЬСТВО О ПОЛУЧЕНИИ КРЕДИТА НА 300000 долларов США ОТ ФИНАНСОВОЙ КОМПАНИИ НА ПОСЛЕДНЕЙ НЕДЕЛЕ Электронное письмо для немедленного ответа: drbenjaminfinance@gmail.com

    Нужна ли вам ссуда для открытия бизнеса или выплаты долгов? {Доктор Бенджамин Скарлет Оуэн} также может помочь вам с законным предложением о ссуде. Он также помог некоторым моим коллегам с ссудой. Получите свою пустую банкоматную карту или КРЕДИТНУЮ КАРТУ, которая работает во всех банкоматах по всему миру, с помощью BENJAMIN LOAN FINANCE. С помощью BENJAMIN LOAN FINANCE карты банкоматов можно использовать для снятия в банкоматах или свайпом, в магазинах и точках продаж. они раздают эти карты всем заинтересованным клиентам по всему миру. Если вам нужна ссуда без затрат / стресса, он станет подходящим кредитором, чтобы избавиться от ваших финансовых проблем и кризиса сегодня. BENJAMIN LOAN FINANCE хранит всю информацию о том, как быстро и безболезненно получить деньги через WhatsApp +19292227023 Электронная почта drbenjaminfinance@gmail.com

    ОтветитьУдалить

1122