понедельник, 10 декабря 2012 г.

Види іноземних інвестицій

Іноземні інвестиції можна класифікувати за різними критеріями, найбільша спільна їх класифікація представлена в таблиці.

Способи класифікації довгострокових зарубіжних (іноземних інвестицій)

Критерії класифікації
Типи інвестицій
По відношенню до окремих країн
Іноземні - вкладення іноземних капіталів в економіку цієї країни. Закордонні - вкладення капіталів місцевих економічних суб'єктів за кордоном
За джерелами походження і формою власності
Приватні інвестиції - інвестиції приватних економічних суб'єктів (приватні підприємства, банки, окремі громадяни) однієї країни в економіку інший. Державні інвестиції - інвестиції державних органів або підприємств, тобто позики і кредити, які одну державу або група держав надають іншим державам. До них відносяться державні участі в капіталі змішаних підприємств, а також інвестиції державних підприємств.
За ступенем контролю над підприємствами та іншими економічними суб ’ єктами
Прямі інвестиції, що дають право контролю. Портфельні інвестиції, не дають права контролю
За характером використання
Підприємницькі, вкладені у виробництво з метою отримання прибутку. Позичкові, надані у формі позик і кредитів з метою отримання процентного доходу
За способом обліку
Поточні потоки інвестицій - інвестиції, що здійснюються протягом року. Накопичені інвестиції(загальні) - обсяг інвестицій за весь період їх здійснення, тобто нові потоки щорічно додаються до накопичених обсягами інвестицій.
Слід зазначити, що сучасні інвестиційні зв'язку і потоки настільки складні й різноманітні, що нерідко, зокрема, потоки державних і приватних інвестицій тісно переплітаються між собою.
Розглянемо більш конкретно поняття прямих і портфельних інвестицій. Прямі інвестиції - це інвестиції, які забезпечують інвесторові ефективний контроль над закордонної комерційною організацією. Міжнародний валютний фонд (МВФ) дає наступне визначення: «Прямі інвестиції - інвестиції, що здійснюються для участі в прибутках підприємства, чинного на іноземній території, причому метою інвестора є право безпосередньої участі в управлінні підприємством».
У різних країнах частка, що дає право контролю, визначається по-різному. У документах МВФ до прямих інвестицій належать участі в капіталі, що становлять не менше 25% статутного капіталу, в Канаді, Австралії і Новій Зеландії - не менше 50%, у країнах Європейського союзу - 20-25%, у США - 10%.
Згідно з російським Законом «Про іноземні інвестиції» до прямих інвестицій відносяться:
  • придбання іноземним інвестором не менше 10% частки в статутному капіталі комерційної організації, створеної або новостворюваної на території РФ;
  • вкладення капіталу в основні фонди філії іноземної юридичної особи;
  • здійснення на території РФ іноземним інвестором як орендодавцем фінансової оренди (лізингу) обладнання митною вартістю не менш 1 млн. крб.;
  • реінвестування прибутків, отриманих на території РФ.
Реінвестиції - інвестиції в об'єкти підприємницької діяльності, що фінансуються за рахунок доходів або прибутку іноземного інвестора, які отримані на території приймаючої країни.
Визначальна роль прямих інвестицій для приймаючих країн полягає в тому, що разом з ними в цю країну надходять не тільки капітали (у матеріальній та нематеріальній формі), але і нові технології і досвід, передові методи організації виробництва, праці та управління.
Портфельні інвестиції являють собою вкладення іноземних інвесторів на придбання акцій або часток у статутному капіталі компаній, що не дають права контролювати управління і впливати на комерційну діяльність організації; а також в інші цінні папери приймаючих держав - облігації, державні боргові зобов'язання і т. д.Участия в статутному капіталі, не дають права контролю, іноді називають міноритарними; їх частка повинна бути нижче межі, встановленої для прямих інвестицій. У Росії такий межа становить 10%.
В Росії в останні роки іноземний інвестор міг вкласти кошти в наступні рублеві активи, які входять до складу портфельних інвестицій:
  • акції російських компаній; акції комерційних банків; короткострокові державні облігації; довгострокові облігації федеральних позик; довгострокові облігації державної ощадної позики;
  • облігації місцевих органів влади; банківські депозити в рублях.
Прямі інвестиції відрізняються від портфельних наступними особливостями:
а) вони, як правило, мають більш довгостроковий і стабільний характер;
б) сума цих вкладення зазвичай вище;
в) інвестор піддається більш високого ступеня довгострокового ризику;
г) вони дають інвесторові право контролювати або брати участь в управлінні об'єктом інвестування.
У міжнародній (МВФ, Всесвітнього банку і т. д.) і національної статистики існує категорія інших інвестицій, куди включаються:
  • торгові кредити (попередня оплата імпорту або експорту та надання кредитів для оплати імпорту та експорту);
  • різні кредити, крім торговельних, отримані від інвесторів;
  • кредити, отримані від міжнародних організацій - Світового банку, Міжнародного валютного фонду, МБРР, ЄБРР;
  • банківські вклади - валютні рахунки закордонних інвесторів, наприклад, у російських банках;
  • двосторонні інвестиційні кредити.
Для держав, що розвиваються, та країн з перехідною економікою ця форма інвестицій має істотне значення.
До основних способів здійснення іноземних інвестицій відносяться:
  • створення власних філій або комерційних організацій, що повністю належать іноземним інвесторам;
  • пайова участь у капіталі спільних підприємств;
  • придбання або поглинання зарубіжних підприємств;
  • придбання цінних паперів (акцій, облігацій та ін.);
  • надання позик і кредитів;
  • придбання майнових прав, у тому числі прав користування землею та іншими природними ресурсами;
  • здійснення операцій з фінансового лізингу;
  • реінвестування прибутку;
  • надання прав на використання нової технології, ноу-хау та ін.
Після скасування з початку 1995 р. Закону україни «Про підприємства і підприємницької діяльності» в законодавчих актах РФ використовується поняття комерційної організації з іноземними інвестиціями (КОИИ) - об'єднання інвесторів у формі юридичної особи, що належить двом і більше особам, одне з яких є іноземною особою (нерезидентом). Згідно з російським законодавством комерційні організації з іноземними інвестиціями в Україні можуть створюватися у організаційно-правових форм господарських товариств і товариств:
  • повного товариства;
  • товариства на вірі (командитного товариства);
  • товариства з обмеженою відповідальністю;
  • товариства з додатковою відповідальністю;
  • акціонерного товариства (відкритого або закритого типу).
Якщо у комерційній організації беруть участь російські та іноземні партнери, то це - спільне підприємство. Якщо у комерційній організації представлений один або кілька іноземних партнерів, то вона повністю належить іноземним інвесторам і вважається підприємством зі 100-процентними іноземними інвестиціями.
В якості внеску в спільне підприємство іноземний інвестор може надати, крім грошових коштів та інших вкладень в основні фонди спільного підприємства, і права інтелектуальної власності, які можуть виступати у вигляді патентів, ліцензій та інших документальних підтверджень внесених майнових прав. Внесок інвестора, який визначається як права інтелектуальної власності, може приймати форму:
  • документального підтвердження внесених прав (патентів, ліцензій, товарних знаків, фірмових найменувань та ін.);
  • оцінки інтелектуального потенціалу інвестора;
  • оцінки творчих можливостей інвестора;
  • оцінки ліцензійної винагороди.
Ліцензійну винагороду, яка виступає в ролі ціни технології, - це частина прибутку ліцензіата. Як відомо, використання технологічного переваги забезпечує підприємцю отримання надприбутку. При продажу технології ліцензіар як би продає своє право на отримання цієї надприбутки за якусь її частину. Така частка прибутку називається роялті. При розрахунку ставки роялті обов'язково враховується розмір застосовуваних банками процентних ставок, тобто ліцензіар, продаючи ліцензію, прагне отримувати на неї такий самий прибуток, поклавши яку в банк під діючі процентні ставки, він міг би отримати дохід, що дорівнює роялті.
В якості оплати прав на використання технології може використовуватися передача цінних паперів (акцій та облігацій). Дана форма винагороди зустрічається в чистому вигляді або в комбінації з іншими формами приблизно в 15% ліцензійних угод. Найчастіше при цьому ліцензіар отримує від 5 до 20% акцій ліцензіата, в окремих випадках ця частка доходить до 40%.

3 комментария:

  1. Вам потрібен кредит для особистого бізнесу? якщо так, будь ласка, зв'яжіться з цією електронною поштою: finance_institute2015@outlook.com~~HEAD=dobj або ви можете зв'язатися з цією електронною поштою: kredi.teklif@gmail.com

    ми даємо кредит на 3% процентної ставки, якщо ви зацікавлені люб'язно зв'язатися з нами зараз.

    ОтветитьУдалить
  2. Моє свідчення Привіт усім. Я тут, щоб засвідчити, як я отримав свою позику у пана Бенджаміна після того, як я кілька разів звертався до різних позикодавців, які обіцяли допомогти, але вони ніколи не видавали мені позику. Поки мій друг не познайомив мене з містером Бенджаміном Лі, пообіцяв мені допомогти, і справді він зробив, як і обіцяв, без жодної затримки. Я ніколи не думав, що надійні позикодавці все ще існують, поки я не зустрів містера Бенджаміна Лі, який справді допоміг позику і змінило моє переконання. Я не знаю, чи потребуєте Ви якимось чином справжньої та термінової позики, будь ласка, зв’яжіться з паном Бенджаміном через WhatsApp + 1-989-394-3740 та його електронну адресу: 247officedept@gmail.com дякую.

    ОтветитьУдалить
  3. СВИДЕТЕЛЬСТВО О ПОЛУЧЕНИИ КРЕДИТА НА 300000 долларов США ОТ ФИНАНСОВОЙ КОМПАНИИ НА ПОСЛЕДНЕЙ НЕДЕЛЕ Электронное письмо для немедленного ответа: drbenjaminfinance@gmail.com

    Нужна ли вам ссуда для открытия бизнеса или выплаты долгов? {Доктор Бенджамин Скарлет Оуэн} также может помочь вам с законным предложением о ссуде. Он также помог некоторым моим коллегам с ссудой. Получите свою пустую банкоматную карту или КРЕДИТНУЮ КАРТУ, которая работает во всех банкоматах по всему миру, с помощью BENJAMIN LOAN FINANCE. С помощью BENJAMIN LOAN FINANCE карты банкоматов можно использовать для снятия в банкоматах или свайпом, в магазинах и точках продаж. они раздают эти карты всем заинтересованным клиентам по всему миру. Если вам нужна ссуда без затрат / стресса, он станет подходящим кредитором, чтобы избавиться от ваших финансовых проблем и кризиса сегодня. BENJAMIN LOAN FINANCE хранит всю информацию о том, как быстро и безболезненно получить деньги через WhatsApp +19292227023 Электронная почта drbenjaminfinance@gmail.com

    ОтветитьУдалить

1122