воскресенье, 9 декабря 2012 г.

Навіщо потрібна диверсифікація вкладень

Навряд чи найдеться людина, що не згоден з тим, що негоже класти всі яйця в один кошик. Але коли мова заходить про вкладенні власних грошейу прагненні заробити якомога більше інвестор найчастіше забуває про це золоте правило. Наслідки бувають досить хворобливими: замість отримання великих доходів він несе відчутні втрати.
Один з моїх давніх клієнтів, 35-літній удачливий девелопер, починав з дуже консервативних інвестицій. А трохи більше року тому він поставив переді мною завдання розробити для нього глобальний збалансований портфель з зарубіжний прибутковістю в розмірі 12-15% річних. Такий портфель був підготовлений. Гроші мого клієнта були вкладені наступним чином: акції компаній США - 40,1%, Європи - 20,3%, Японії - 9,8%, Азії і ринків, що розвиваються - 10,5%; державні і корпоративні облігації розвинених країн та інструменти грошового ринку - 19,3%.
За 12 місяців (з 1 травня 2005 р. по 1 травня 2006 р.) найбільший дохід принесли інвестиції в Японію та інші азіатські і що розвиваються ринки: близько 60%. Вкладення в США дали всього 12%, у Європі - близько 30%, а облігації й грошовий ринок опинилися в цей період збитковими (-5%). Таким чином, сукупна прибутковість склала всього портфеля близько 23% річних.
В цілому такий результат повинен був задовольнити інвестора, але він вважав, що міг би отримати набагато більше.
Тому нещодавно клієнт звернувся до мене з проханням пояснити, чому ми так, а не інакше “розклали” гроші. Головне, що його цікавило, чому було не вкласти всі його гроші в один або кілька активів, які принесуть максимальний дохід, замість того щоб витрачати їх по всьому світу. Як аргумент він привів вислів Роберта Киосаки - знаменитого автора книги “Багатий тато, бідний тато” та інших бестселерів, який стверджує, що справжній інвестор диверсифікацією не займається, а завжди вибирає єдине і найбільш ефективне напрямок для вкладення капіталу.
Справді, навіщо було вкладати гроші в облігації або фондовий ринок США, якщо інші вкладення в результаті виявилися набагато вдаліше?
Ставлячи так питання, мій клієнт ігнорував наявність підвищеного ризику у певного класу інвестицій. Моє завдання полягало в тому, щоб ще раз пояснити йому: неможливо обдурити ринок, рано чи пізно він нагадає тобі про прийняте на себе ризик.
На жаль, інвестування до цих пір є своєрідним сплавом науки, практичного досвіду та інтуїції, яка виробляється багатьма роками роботи. Багато в чому це стосується і розподілу активів, тобто диверсифікації вкладень. І практично неможливо з упевненістю сказати, чиї акції зростуть у наступному році, в якій країні фондовий ринок виявиться на підйомі і т. д. Щорічно я з великим задоволенням читаю грудневий випуск авторитетного видання Business Week, де публікуються прогнози провідних фахівців в області інвестування на наступний рік. Але коли проходить рік, то в черговий раз розумієш, що до реального розвитку ситуації всі ці прогнози мають вельми віддалене відношення.
Щоб непрофесійному інвесторові, який у звичайному житті керує швейної фабрики, продає мобільні телефони або співає з естради, зрозуміти, наскільки гарні ті або інші пропозиції щодо інвестуванню, я б порадив один простий прийом.
Виберіть у списку інвестицій кожен актив зеленим, жовтим або червоним кольором залежно від ступеня інвестиційного ризику. Зелений повинен означати безпечні вкладення, наприклад інструменти грошового ринку, державні облігації розвинених країн, корпоративні облігації великих і відомих компаній. Жовтий колір - для грошей, розміщених з ризиком середнього рівня. Як правило, це вкладення в акції великих компаній США, Англії, Німеччини та інших розвинених країн.
І нарешті, червоний колір означає высокорисковое вкладення з великим потенційним доходом. Сюди відносяться акції і облігації ринку країн, що розвиваються, наприклад Китаю, Індії, Бразилії, Аргентини. До цього списку слід віднести і фондовий ринок Росії. Японію також традиційно відносять до ризикових вкладень.
“Офарбивши” так свої вкладення, ви можете ясно побачити ступінь їх диверсифікації, судити про можливі доходи і прийнятому ризику всього портфеля в цілому. На кольоровий картині інвестицій мого клієнта (зелений і червоний - по 20% портфеля, жовтий - 60%) видно, що ми маємо справу зі збалансованим портфелем, який відповідає його ставлення до ризику. Зрозуміло, що це дуже спрощений підхід, який в основному орієнтований на географію вкладень. Але для першою наближеною оцінки цього, як правило, буває достатньо.
Відповідь на питання, навіщо потрібна диверсифікація вкладень і чому краще мати збалансований інвестиційний портфель, мого клієнта дав і сам ринок буквально через місяць після нашої розмови.
Протягом травня ситуація на міжнародному фондовому ринку кардинально змінилася, і до червня 2006 р. вартість портфеля знизилася на 6,8%. Але втрати могли виявитися набагато більшими, якби інвестиції не були належним чином диверсифіковані. Найбільші втрати ми зазнали саме там, куди, на думку мого підопічного, коштувало вкладати по максимуму. Зокрема, вкладення в Азію і що розвиваються ринки знецінилися на 17%, а в Японії - на 16,5%. Інвестиції у США і Європу просіли на 5% і 9% відповідно. Облігації і інструменти грошового ринку, навпаки, виросли на 2,2%, пом'якшивши удар.
Отже, чи можна користуватися підходом Роберта Киосаки до диверсифікованості при вкладеннях на фондовому ринку? Моя відповідь на це питання буде ствердною лише за однієї умови, про який у жодному разі можна не сказати: інвестор повинен бути готовий до того, що ризики втрат при цьому значно зростають. Ринок, який може за один рік піднятися на 60%, може опуститися на таку ж або більшу величину. Як виявилося, до такого повороту мій клієнт не готовий. А ви?

3 комментария:

  1. Вам потрібен кредит для особистого бізнесу? якщо так, будь ласка, зв'яжіться з цією електронною поштою: finance_institute2015@outlook.com~~HEAD=dobj або ви можете зв'язатися з цією електронною поштою: kredi.teklif@gmail.com

    ми даємо кредит на 3% процентної ставки, якщо ви зацікавлені люб'язно зв'язатися з нами зараз.

    ОтветитьУдалить
  2. Ви в фінансовому відношенні депресії, і ви шукаєте, як отримати доступ до кредиту? Вам необхідна фінансова допомога, щоб почати або розширити свій бізнес? Ви шукали, як отримати acceess приватному кредитору? турбуватися не більше для цього є приватною компанією, яка пропонує дешевий кредит у розмірі 3%. Наші послуги кредитування швидко і надійно. Наша передача гарантована і успіх обов'язково. Всі види кредитів пропонуються тут. Приходьте до нас для отримання додаткової інформації про (bankofamericaloan36@gmail.com)

    ОтветитьУдалить
  3. СВИДЕТЕЛЬСТВО О ПОЛУЧЕНИИ КРЕДИТА НА 300000 долларов США ОТ ФИНАНСОВОЙ КОМПАНИИ НА ПОСЛЕДНЕЙ НЕДЕЛЕ Электронное письмо для немедленного ответа: drbenjaminfinance@gmail.com

    Нужна ли вам ссуда для открытия бизнеса или выплаты долгов? {Доктор Бенджамин Скарлет Оуэн} также может помочь вам с законным предложением о ссуде. Он также помог некоторым моим коллегам с ссудой. Получите свою пустую банкоматную карту или КРЕДИТНУЮ КАРТУ, которая работает во всех банкоматах по всему миру, с помощью BENJAMIN LOAN FINANCE. С помощью BENJAMIN LOAN FINANCE карты банкоматов можно использовать для снятия в банкоматах или свайпом, в магазинах и точках продаж. они раздают эти карты всем заинтересованным клиентам по всему миру. Если вам нужна ссуда без затрат / стресса, он станет подходящим кредитором, чтобы избавиться от ваших финансовых проблем и кризиса сегодня. BENJAMIN LOAN FINANCE хранит всю информацию о том, как быстро и безболезненно получить деньги через WhatsApp +19292227023 Электронная почта drbenjaminfinance@gmail.com

    ОтветитьУдалить

1122