среда, 12 декабря 2012 г.

Судовий наказ: що це таке?

Багато хто з нас стикалися в життя з таким виконавчим документом, який називається «судовий наказ». Напевно кожен задавався питанням дивлячись на цей документ: «Що це таке? Чому мені це надіслали? Що треба робити з цим?». Громадянам, які далекі від знання всякого роду юридичних тонкощів і правової природи зазначеного документа, нелегко розібратися з ситуацією, що виникла з моменту отримання судового наказу. Але розібратися і зрозуміти, що означає цей документ, до яких наслідків це може призвести, все-таки варто.
З'ясувавши всі обставини, завдяки яким судовий наказ потрапив у ваші руки ви зможете дізнатися чи законні вимоги, що містяться в ньому або вони абсолютно не обгрунтовані. Що таке судовий наказ?
Згідно Цивільно-процесуального кодексу Російської Федерації (далі - ЦПК РФ) судовий наказ - це судове рішення, винесене суддею одноосібно на підставі заяви про стягнення грошових сум або про витребування рухомого майна від боржника за вимогам:
- вимога засноване на нотаріально засвідченої угоді;
- вимога засноване на операції, здійсненої в простій письмовій формі;
- вимога засноване на досконалому нотаріусом протест у неплатежі векселя, неакцепті і недатування акцепту;
- заявлено вимогу про стягнення аліментів на неповнолітніх дітей, не пов'язане з встановленням батьківства, заперечуванням батьківства (материнства) або необхідністю залучення інших зацікавлених осіб;
- заявлено вимогу про стягнення з громадян недоїмки за податками, зборами та іншими обов'язковими платежами;
- заявлено вимогу про стягнення нарахованої, але не виплаченої працівнику заробітної плати;
- заявлено органом внутрішніх справ вимога про стягнення витрат, здійснених у зв'язку з розшуком відповідача, або боржника, або дитини, відібраного у боржника за рішенням суду.
Дана категорія справ (наказне провадження) припускає безспірність заборгованості боржника і відсутності спору між ним і стягувачем. Разом з тим, практика свідчить про те, що дуже часто боржник заперечує проти судового наказу. І ще як. Нерідко у нього є не тільки що сказати суду, але також і бажання подати письмові докази своїх доводів.
Разом з тим, він такої можливості в цьому виробництві позбавлений. Справа в тому, що заяви про винесення судового наказу розглядаються без повідомлення боржника та його відсутності. Більш того, судовий наказ не може бути оскаржено в апеляційному порядку. Існує спеціальна процедура скасування судового наказу - подання відповідної заяви. Закон передбачає, що суддя, який виніс судовий наказ, повинен його скасувати у всіх випадках, коли від боржника у встановлений термін надійдуть заперечення щодо його виконання, навіть у тому випадку, якщо причини або мотиви заперечення не обґрунтовані і не мають юридичного значення. У цьому випадку у стягувача з'являється право подати позовну заяву в загальному порядку.
На перший погляд така категорія справ не є складною, оскільки суд зобов'язаний скасувати судовий наказ завжди, коли боржник на цьому наполягає. Разом з тим, як вже зазначалося раніше, у стягувача з'являється право для звернення до суду з позовною заявою, тобто спір просто буде перенесена в інше русло, але, тим не менш, він нікуди не дінеться. Ось чому заяву про скасування судового наказу має дуже велике значення. Адже від того, як воно буде написано, залежить, чи виникне у стягувача бажання сперечатися далі чи ні.
Припустимо, боржник скористається наданим йому законом правом, і напише заяву про скасування судового наказу без будь-якого обґрунтування своєї позиції. У цьому випадку, швидше за все, стягувач також скористається своїм законним правом, і звернутися до суду з позовною заявою, дублюючим вимоги заяви на видачу судового наказу.
Таким чином, написання відзиву на позов, обґрунтування своєї позиції з усіма посиланнями на закон і поданням доказів своєї правоти, боржнику все одно не уникнути. Який же тоді сенс затягувати процес так надовго? Краще відразу ж у заяві про скасування судового наказу привести всі свої аргументи і докази, грамотно і чітко обґрунтувати свою позицію по даній справі. Також у заяві про скасування судового наказу неодмінно потрібно послатися на норми закону, які підтверджують позицію боржника і представити інші докази своєї правоти.
Як свідчить судова практика, у більшості випадків справа на цьому закінчується. Стягувач, бачачи рішучий настрій боржника, а також його твердість позиції, законність заперечень, розуміє, що в порядку позовної заяви він справа може програти, марно втрата час і гроші.
Якщо стягувач все ж вирішить направити до суду позовну заяву, в будь-якому випадку, боржнику буде набагато простіше обґрунтувати свою позицію і написати відгук, так як для цього йому по суті справи потрібно просто перенести доводи, викладені у заяві про скасування судового наказу, в відзив на позовну заяву.
Таким чином, зусилля, витрачені при написанні заяви про скасування судового наказу, даром не пропадуть.
Вам поштою прийшов судовий наказ. Що робити?
Якщо поштою рекомендованим листом з повідомленням (що буває вкрай рідко, зазвичай документи надсилаються простим листом) вам прийшов судовий наказ про стягнення з вас грошових сум, то відповідно до статті 128 ЦПК РФ ви маєте право протягом десяти днів з дня отримання наказу (тобто з дня коли на пошті ви поставили свій підпис у повідомленні про отримання) уявити мирового судді судової ділянки яка винесла даний судовий наказ, заперечення щодо його виконання. Дані заперечення представляються у 2-х примірниках, на ім'я мирового судді в канцелярію судового ділянки або можуть бути відправлені поштою рекомендованим листом обов'язково з повідомленням. У повідомленні вкажіть, що ви відправляєте заперечення щодо виконання судового наказу, написавши номер справи і дату винесення.
Якщо ви направляєте заперечення поштою, обов'язково збережіть квитанцію про відправку повідомлення (коли отримаєте його назад).
Необхідно знати, що відповідно до статті 129 ЦПК РФ «Суддя скасовує судовий наказ, якщо від боржника у встановлений термін надійдуть заперечення щодо його виконання».
Якщо судовий ділянка знаходиться в іншому місті або якщо ви отримали судовий наказ від судового пристава.
Якщо судовий ділянка знаходиться в іншому місті, то дані заперечення ви направляєте рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про відправку. Обов'язково збережіть копію заперечень на судовий наказ, квитанцію про відправлення та повідомлення про вручення.
Якщо судовий наказ ви отримали з запізненням (наприклад, у судового пристава) то вам необхідно написати заяву в суд про поновлення строків подання заперечення.
Якщо судовий ділянка розташована в іншому місті, так само потрібно написати заяву про розгляд справи про поновлення строків у вашу відсутність.
Відповідно до п. 2 ст.13 ЦПК РФ виконанню підлягають лише вступили в законну силу судові постанови, у тому числі і судовий наказ. Проте вступ в законну силу судового наказу має свої особливості.
У відповідності зі ст. 128 ЦПК РФ передбачено обов ’ язок судді направити боржнику копію наказу. У свою чергу боржник протягом десяти днів з дня одержання копії має право звернутися з заявою про скасування судового наказу. Ця заява означає виникнення спору про право цивільне, який підлягає вирішенню в порядку позовного провадження. Тому подання боржником заяви про заперечення на судовий наказ є достатньою підставою для його скасування.
Отже, вступ судового наказу в законну силу пов'язано із закінченням строку, встановленого для його оскарження боржником. Такий термін обчислюється з моменту отримання боржником копії наказу. У зв'язку з чим, судовий наказ повинен бути вручений в письмовій формі, повідомлення про його вручення боржника повинно бути повернуто до суду. У ньому повинна бути вказана дата вручення судового наказу боржника. З цієї дати дощовим строк на оскарження судового наказу. Закінчення строку, на оскарження з моменту вручення даного повідомлення означає вступ судового наказу чинності, після чого він може бути реалізований в порядку виконавчого провадження.
Відсутність письмових доказів про вручення судового наказу боржникові дозволяє йому звернутися в суд із заявою про відновлення строку для подання заперечення щодо його виконання, шляхом обчислення строку з дати, яка безперечно свідчить про отримання боржником судового наказу.
Наявність заяви боржника з запереченнями на судовий наказ є достатньою підставою для його скасування. Однак із судової практики не виключені випадки, коли суддя, який виніс судовий наказ, відмовляє в його скасування (наприклад, з причини пропуску їм строку на подання заперечення щодо його виконання без поважних причин). Така відмова оформляється визначенням мирового судді, що у свою чергу може бути оскаржене у відповідності зі ст. 331 ЦПК РФ.

2 комментария:

  1. Вам потрібен кредит для особистого бізнесу? якщо так, будь ласка, зв'яжіться з цією електронною поштою: finance_institute2015@outlook.com~~HEAD=dobj або ви можете зв'язатися з цією електронною поштою: kredi.teklif@gmail.com

    ми даємо кредит на 3% процентної ставки, якщо ви зацікавлені люб'язно зв'язатися з нами зараз.

    ОтветитьУдалить
  2. СВИДЕТЕЛЬСТВО О ПОЛУЧЕНИИ КРЕДИТА НА 300000 долларов США ОТ ФИНАНСОВОЙ КОМПАНИИ НА ПОСЛЕДНЕЙ НЕДЕЛЕ Электронное письмо для немедленного ответа: drbenjaminfinance@gmail.com

    Нужна ли вам ссуда для открытия бизнеса или выплаты долгов? {Доктор Бенджамин Скарлет Оуэн} также может помочь вам с законным предложением о ссуде. Он также помог некоторым моим коллегам с ссудой. Получите свою пустую банкоматную карту или КРЕДИТНУЮ КАРТУ, которая работает во всех банкоматах по всему миру, с помощью BENJAMIN LOAN FINANCE. С помощью BENJAMIN LOAN FINANCE карты банкоматов можно использовать для снятия в банкоматах или свайпом, в магазинах и точках продаж. они раздают эти карты всем заинтересованным клиентам по всему миру. Если вам нужна ссуда без затрат / стресса, он станет подходящим кредитором, чтобы избавиться от ваших финансовых проблем и кризиса сегодня. BENJAMIN LOAN FINANCE хранит всю информацию о том, как быстро и безболезненно получить деньги через WhatsApp +19292227023 Электронная почта drbenjaminfinance@gmail.com

    ОтветитьУдалить

1122