воскресенье, 21 августа 2011 г.

Види акцій

Ринок цінних паперів постійно розвивається. Акції є одним з найпоширеніших їх видів. У свою чергу вони поділяються на різні види акцій.

У російській практиці акції з'явилися наприкінці 80-х з випуском перших акцій трудових колективів. Їх почали випускати державні, колективні, орендні підприємства, громадські організації. Тоді вони представляли собою особливу свідоцтво про внесення особистих коштів на безстроковій основі з метою допомоги у розвитку виробництва. Так намагалися зацікавити робочих ідеєю громадського керівництва. Такі акції не призначалися для обігу на ринку у вільній формі. Поняття та види акцій ще не виділялися.

З іншого боку підприємства різного підпорядкування, товариства, банки та господарські асоціації вже почали випускати акції власних підприємств, призначені для юридичних осіб. Ось такі акції призначалися для продажу на вторинному ринку. Але в той час інтерес до них був дуже низький.

Сьогодні різні види акцій користуються підвищеною увагою зацікавлених у них осіб. Зараз акції випускаються не тільки в документарній, але і в бездокументарній формі. Документарні акції можуть замінюватися сертифікатом. При повній оплаті всіх цінних паперів акціонер може отримати один сертифікат на всі придбані акції.

Види акцій та їх характеристика. Залежно від встановленого ними порядку володіння види акцій розрізняють іменні та на пред'явника. За законом «Про акціонерні товариства» всі папери акціонерного товариства повинні бути іменними. Закон «Про ринок цінних паперів» дає право випускати акції на пред'явника в строго визначеному співвідношенні до встановлених Федеральної Комісією по ринку цінних паперів нормативами.

Іменні. Їх власник повинен бути офіційно зареєстрований в спеціальному реєстрі. У разі перепродажу таких акцій обов'язково вносяться дані нових власників. Такі акції використовують для аналізу структури акціонерів, для того щоб стимулювати їх або навпаки залучити іноземні інвестиції.

Серед іменних виділяються ванкулірованние акції, їх можна передавати іншим власникам тільки в разі отримання дозволу емітента. Це необхідно для контролю за складом акціонерів з метою захисту фінансової самостійності емітента.

На пред'явника. Вони переходять до інших власником після простий фактичної передачі.

Залежно від можливого розміру доходів ці цінні папери поділяють на такі види акцій.

Привілейовані (Преференційні). Вони дають право на отримання доходу в першочерговому порядку у вигляді дивідендів, а також на пріоритетну участь у процесах поділу майна акціонерного товариства у разі його ліквідації. Вони не дають ніяких прав вирішального голосу у випадках, що стосуються ведення справ компанії.

Ці акції бувають кумулятивними (при нестабільному фінансовому стані компанії дивіденди по них накопичуються і можуть видаватися тільки після поліпшення матеріального становища); відкличним або поворотними (які акціонерне товариство може викупити при настанні особливих обставин, за що власникам паперів виплачується підвищена премія).

Звичайні. Дохід по них залежить від розміру прибутку компанії, його стратегії і інших чинників. Звичайні акції можуть бути неголосуючі, з правом голосу, з обмеженим правом голосу, підлеглі.

Оскільки акціонерні товариства бувають відкритими і закритими, То розрізняються види акцій і за цією ознакою. Різниця полягає в тому, що акції ВАТ можуть бути продані їх власниками без узгодження з іншими акціонерами, а акції ЗАТ - лише після відповідного узгодження. Крім того, акції ЗАТ випускаються тільки в формі закритої емісії. Їх не пропонують для придбання необмеженому колу осіб. ВАТ може проводити і відкриту, і закриту емісію.

Акції поділяються на розміщені і оголошені. Розміщені називаються цінні папери, вже придбані певними акціонерами, оголошеними - випущені додатково до розміщених.

1 комментарий:

  1. Моє свідчення Привіт усім. Я тут, щоб засвідчити, як я отримав свою позику у містера Бенджаміна після того, як я кілька разів звертався до різних позикодавців, які обіцяли допомогти, але вони ніколи не видавали мені позику. Поки мій друг не познайомив мене з містером Бенджаміном Лі, пообіцяв мені допомогти, і справді він зробив те, що обіцяв, без жодної затримки. позику і змінило моє переконання. Я не знаю, чи потребуєте Ви якимось чином справжньої та термінової позики, будь ласка, зв’яжіться з паном Бенджаміном через WhatsApp + 1-989-394-3740 та його електронну адресу: 247officedept@gmail.com дякую.

    ОтветитьУдалить

1122