четверг, 4 августа 2011 г.

Що відбувається з кредитами на житло в Україні

Розвиток іпотечного кредитування в Україні в останні роки відбувається досить активно, в той же час, держава не має цілісної позиції щодо прийнятних принципів розвитку Національної системи іпотечного кредитування. 

Така невизначеність у подальшому може призвести до суттєвих проблем при створенні і функціонуванні тих чи інших інституцій на первинному і вторинному ринку іпотечних кредитів, а також збільшенню попиту на житло в стадію очікування здешевлення квадратних метрів. 

В даний час український ринок завалений пропозиціями про іпотеку на різних умовах. Але основне перевагу українці віддають банкам з гарною репутацією. Недосконалість українського законодавства дуже часто призводить до афер у кредитній сфері. 

Черговий кредитний скандал недавно знову вибухнув в Києві. Німецька компанія Berliner Bauspaarkasse, орендувавши офісні приміщення в центрі української столиці, завалило місто рекламними пропозиціями про видачу дешевих кредитів - всього 5% річних. 

Природно, що ніхто такі кредити і не збирався надавати. Після збору грошей у довірливих громадян, засновники цієї компанії зникли, і цією справою зайнялися правоохоронні органи. 

Аналітики Української національної іпотечної асоціації відзначають уповільнення темпів кредитування на покупку житла. В цілому за 9 місяців 2007 року ринок іпотеки склав майже 47 млрд. гривень. І як правило, житло виступає заставою для отримання великих сум за нецільовим кредитам. Така статистика багато в чому обумовлена затишком на ринку нерухомості в Києві. 

Так, в минулі роки більше 25% обсягу іпотечного ринку доводилося на Київ. А за підсумками третього кварталу на столицю припадає менше 7%. Ситуація на ринку нерухомості Києва характеризується повзучої стагнацією і переходом попиту на житло в стадію очікування здешевлення квадратних метрів. 

На сьогоднішній день в Україну житловими іпотечними кредитами користуються майже 160 тис. осіб, а на столицю на столицю припадає менше 7. Це пов'язано, перш за все, з явно завищеними цінами на житло.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122