среда, 3 августа 2011 г.

Отримання кредиту в українських банках

Поки парламент і Нацбанк знай собі регулюють кредитування, особливо в аспекті вилучень застав у боржників - банки "пробують грунт": повертаються на кредитний ринок. Втім, середні ставки при цьому ростуть або залишаються незмінними - але вже точно не падають в жодній із сфер кредитування фізосіб.



Основними «кредитними» новиною лютого 2010 року були наступні події.

Парламент змінив Закон про державну реєстрацію майнових прав на нерухомість - з 1 січня 2012 роки іпотека і оренда підлягають обов'язковій реєстрації в Державному Реєстрі майнових прав, який переїжджає «під дах» Мін'юсту. Після цього сам Мін'юст змінив Порядок держреєстрації в БТІ прав власності на нерухомість, доповнивши список необхідних документів іпотечної документацією.

Крім того, в іпотечній сфері обговорювалося законопроект про ціну продажу на торгах житла несумлінного позичальника - мінімальну ціну передбачається встановити на рівні не менше залишку по кредиту; банківські експерти проект розкритикували. Що ж стосується проекту Юлії Тимошенко про житлове кредитування під 5%, для чого Кабмін на початку лютого ухвалив дофінансувати Державна іпотечна установа на 500 мільйонів гривень - то скасування цієї постанови стала одним з останніх указів Президента Віктора Ющенка.

Що ж стосується автокредитному сфери, в лютому МВС відповіло відмовою на прохання банків дозволити їм перереєстрацію в односторонньому порядку заставних авто, вилучаються на користь банку - так що позичальник, якого банк позбавляє автомобіля-застави, повинен як і раніше особисто знімати авто з обліку. І, нарешті, в лютому банкіри масово негативно висловлювалися про інформаційну систему «Реєстр позичальників», в яку НБУ зажадав передавати дані про позичальників-боржників.

Безпосередньо на ринку кредитування фізичних осіб в кінці лютого почалося помітне пожвавлення - трьома банками з числа 50 банків-лідерів за активами поповнився сектор кредитування нерухомості на вторинному ринку (тепер їх 11 з 50); два нових великих і кілька малих гравців вийшли на ринок автокредитування (складається вже з 14 банків з 50 найбільших); поповнення за рахунок банків не з числа 50 найбільших помітно в сегментах нецільових кредитів під заставу нерухомості та кредитування авто б / у. Ставки за місяць у багатьох банків мінялися багато разів і приблизно рівномірно (за кількістю змін) в обидві сторони. Нові гравці виходили як з реальними ставками нижче середніх, так і зі ставками вище середніх на ринку.

Разом, середні реальні ставки за місяць по автокредитах банків з числа 50 банків-лідерів термінами 2, 5, 7 років зросли на 0,3 - 0,6 процентного пункту до 19,1-22,6% річних.

Середні ставки по кредитах строком три роки (найпопулярніший термін) не змінилися (21,6% річних). А ось за кредитами терміном один рік середні ставки виросли з 15,5% до 18,7% річних - за рахунок закінчення декількох автокредитних акцій з сверхмалимі реальними ставками при терміні один рік, а також за рахунок виходу нових гравців, які не мають таких наднизьких акційних цін.

Середні реальні ставки за місяць з кредитування вторинного ринку нерухомості банків з числа 50 лідерів, незважаючи на значне поповнення сегмента, значних змін не зазнали - ставки збільшилися на 0,1-0,3 процентних пункту. Лише за терміном один рік середні ставки виросли на 0,6 процентного пункту. Підсумковий діапазон по всіх термінах: 27-29,3% реальних річних. Принагідно зауважимо, що один з нових (які повернулися) гравців запропонував кредитування вторинного ринку строком 25 років.

Середні реальні ставки кредитування інших сегментів істотно не змінилися.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122