понедельник, 29 августа 2011 г.

Вклади на користь третіх осіб

Вклади на користь третіх осіб дозволяють убезпечити передачу грошей, а ощадні сертифікати - заробити більше, але піддають клієнта підвищеним ризикам.



Припустимо, ви хочете передати велику суму родичу або другу. Для цього в принципі можна скористатися звичайним перекладом без відкриття рахунку або віддати гроші людині особисто. Але за переклад необхідно буде заплатити комісію. До того ж, якщо одержувач не збирається тут же витратити кошти, йому все одно доведеться класти їх на рахунок (виключимо тих, хто все ще зберігає гроші "під подушкою"). Що стосується "перерахувань" з рук в руки, то носити з собою великі суми вкрай не рекомендується - хіба мало що може статися ...

Вклад на користь третьої особи в даному випадку - хороший вихід. Для того щоб відкрити такий депозит, вам буде потрібно не тільки власний паспорт, але й дані громадянина, на ім'я якого ви хочете покласти гроші. У договорі з банком вказуються П.І.Б. "Третьої персони", паспортні дані, а також дата народження, адреса реєстрації та проживання.

Зазначимо: відповідно до закону про відмивання банкам забороняється відкривати вклади без особистої присутності особи, яка розміщує гроші, або його представника. "Але з вказаної норми не випливає, що при відкритті внеску в кредитну організацію повинен з'явитися саме потенційний власник рахунку", - говорить депутат Держдуми Павло Медведєв. Разом з тим стаття 842 Цивільного кодексу передбачає можливість внесення коштів на депозит в банк на ім'я третьої особи без його особистої присутності. "Таким чином, законодавство не забороняє відкрити рахунок, наприклад, родичу або другу", - говорить директор з розвитку центру юридичного супроводу бізнесу Дмитро Жданухін.

"Проте на практиці багато банків перестраховуються і все-таки вимагають присутності майбутнього власника рахунку, що різко знижує популярність послуги", - відзначає Павло Медведєв. Тому має сенс заздалегідь - скажімо, по телефону - уточнити, чи є можливість відкрити депозит на третю особу в конкретної кредитної організації, не "пред'являючи" майбутнього власника рахунку. Ставки по внесках, що відкривається на користь третіх осіб, зазвичай абсолютно такі ж, як і за депозитами, оформлюваним на власне ім'я.

Один з усіх. Якщо депозитом може розпоряджатися лише один конкретний чоловік той, на якого безпосередньо оформлений рахунок, то ощадним сертифікатом на пред'явника - всі, до кого він потрапляє в руки. Сертифікат являє собою неіменне аналог строкового вкладу. Ви можете, оформивши папір, просто подарувати її іншій людині, а той у свою чергу-презентувати її кому-небудь ще.

Цікаво, що сертифікати можуть використовуватися не тільки з метою накопичення та передачі коштів, але і застосовуватися при отриманні позики. "В основному ощадні сертифікати купують клієнти, які розраховують на позику в нашому банку, - пояснює начальник клієнтського департаменту Московського нафтохімічного банку Олексій Сидоров. - Для них кредитні ставки можуть бути знижені на 1-1,5 процентних пункту".

Щоб оформити сертифікат, досить принести в банк паспорт, ніяких інших даних не потрібно. Прибутковість по сберсертіфікатам, як правило, вище, ніж по банківських депозитах. Скажімо, в Ощадбанку можна оформити річний сертифікат на суму 100 тис. рублів під 9,75% річних. Вклад на аналогічні суму і термін в цій же кредитної організації принесе лише 8,25% річних. У банку "Євромета" за річним сертифікату на 100 тис. рублів обіцяють 9,5% річних, а за вкладом з тими ж параметрами - 9%.

Однак у описаного способу розміщення коштів є ряд істотних недоліків. По-перше, тому що сертифікат оформляється на фіксовану суму, ви не зможете поповнювати рахунок або частково знімати з нього гроші. Деякі види депозитів таку можливість надають, причому забирати кошти деколи вдається без втрати відсотків, які при достроковому розірванні договору сертифікатного ви точно втратите.

Але головний мінус сертифікатів полягає в тому, що на них не поширюються держгарантії повернення депозитів у разі краху кредитної організації. "Власники сертифікатів на пред'явника в ході процедури банкрутства банку починають отримувати свої гроші мінімум через півроку після відкликання ліцензії, тоді як громадяни, які скористалися стандартними депозитами - вже через два тижні, - говорить заступник гендиректора Агентства зі страхування внесків Андрій Мельников. - Причому виплачена вкладнику сума може виявитися менше вкладеної, якщо активів збанкрутілого фінустанови недостатньо для повної компенсації ".

Є і ще один нюанс: при втраті сертифіката банк не видасть вам ні копійки. Тоді як шахраї, які "випадково" знайдуть втрачений вами документ, безперешкодно отримають доступ до коштів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122