воскресенье, 7 августа 2011 г.

Кому потрібен індекс ставок за депозитами

Відображаючи усереднену картину пропозиції процентних ставок по депозитах, індекс послужить хорошим індикатором, за яким споживач зможе порівнювати умови розміщення депозитів в окремих банках



В Україну почали розраховувати Індекс депозитів фізосіб. Про те, для чого буде використовуватися цей Індекс, а також про те, чим він може бути корисний для окремого вкладника і ринку банківських послуг в цілому, кореспонденту ЛІГА.Фінанси розповіли представники фінансового ринку. Індекс ставок за депозитами фізичних осіб (UIRD) був розроблений компанією "Thomson Reuters" спільно з Національним банком України ( НБУ ). З 18 травня Індекс почав розраховуватися на основі даних, що надаються комерційними банками (20 банків-учасників) та публікуватися "Thomson Reuters". Загалом представники ринку оцінюють нововведення позитивно. Застосування Індексу дозволить виробляти об'єктивну оцінку вартості засобів на ринку України, що, безумовно, буде цікаво як фінансовим установам, так і населенню, відзначає заступник директора департаменту роздрібних продуктів "ВТБ Банку" Володимир Буданов.

За його словами, Індекс допоможе враховувати вартість ресурсної бази для комерційних банків, а значить, банкам не потрібно буде закладати додаткові ризики у вартість кредитів (особливо довгих, таких як іпотечне та автокредитування ). Таким чином, прив'язка вартості кредитних продуктів до даним індикатором надасть можливість для зниження ставок кредитування. Цей показник може бути використаний при здійсненні ціноутворення як депозитних, так і кредитних продуктів банків у частині встановлення плаваючих процентних ставок за договорами, що в свою чергу знизить рівень ризику як для банків, так і для клієнтів, вважає банкір. Індекс є цікавим для банків, оскільки дає уявлення про середній рівень залучення коштів на ринку і допомагає орієнтуватися в дохідності цього інструменту, прогнозувати зміни процентної ставки, додає Володимир Олексюк, експерт аналітичного департаменту "X- Trade Brokers Ukraine ". "Також Індекс дає уявлення вкладникам про ринковому рівні вартості залучення коштів на ринку і допомагає вичленувати структури, які демпінгують на ринку", - зазначив він.

Аналітик "Dragon Capital" Анастасія Туюкова впевнена, що введення подібного індекатора позитивно відіб'ється на кредитній діяльності банків, так як створить індикативну ставку, необхідну для визначення плаваючої ставки при видачі кредитів. Такий інструмент буде особливо корисний для формування портфеля більш довгих кредитів у національній валюті. Деякі банки самостійно розраховують внутрішній індекс вартості ресурсної бази, проте основним його недоліком є недостатня прозорість і недовіру з боку клієнтів банків при його використанні у визначенні плаваючої кредитної ставки. Введення єдиного міжбанківського індексу дозволить вирішити дані проблеми. Також, за словами аналітика, індекс важливий для створення орієнтиру, подібного ставкою LIBOR, для планування діяльності не тільки банків, але й інших учасників фінансового ринку. Зі свого боку віце-президент бізнесу "Персональні фінанси" АБ " Діамантбанк "Ганна Ткаченко більш стримана в оцінках. Для початку, за її словами, необхідно, щоб ця ініціатива Нацбанку була закріплена у вигляді постанови правління НБУ та відповідних інструкцій. "Говорити про ефективність чи навпаки - недоцільність впровадження даного інструменту поки рано", - підкреслює вона. Наскільки такий інструмент цікавий для комерційних банків, буде залежати від характеру документа - чи буде він імперативним або рекомендаційним. "Якщо впровадження Індексу ставок по депозитах надаватиме лише рекомендаційний вплив на кредитні ставки - то цей інструмент буде надавати позитивний вплив на розвиток банківської системи і стане індикатором для інвесткомпаній", - вважає А. Ткаченко.

Відображаючи усереднену картину пропозиції процентних ставок по депозитах, індекс послужить хорошим індикатором, за яким споживач зможе порівнювати пропоновані умови розміщення депозитів в окремих банках, пояснює заступник голови правління, директор з роздрібного бізнесу " VAB Банку "Цветан Петринін. Основна перспектива введення цього індексу стосується більше можливості поновлення довгострокового кредитування. Маючи на руках середню картину по притягається на даний момент ресурсу різної терміновості і за рахунок пропозиції плаваючої ставки за кредитами в прив'язці до UIRD, банки зможуть формувати більш адекватні цінові пропозиції по кредитах. Сьогодні в пропозиції ставок на довгостроковий кредитний продукт банк враховує ризики можливого коливання ставок за депозитами на період дії цього кредиту. "З введенням плаваючої ставки цей ризик не потрібно буде закладати в ціну кредиту, що дозволить знизити його вартість і зробити більш доступним для споживача. Це прискорить повернення банків на ринок іпотеки", - зазначив Цвєтан Петринін. Однак А. Ткаченко з "Діамантбанку" не вважає, що з введенням Індексу на українському ринку почнеться активне застосування плаваючих ставок. " Банки швидше за все не стануть вводити плаваючу ставку в зв'язку з впровадженням індексу, тому що це економічно не обгрунтоване - немає прямої залежності між даними індексом (він безпосередньо не залежить від фіндіяльності окремо взятого банку) і кредитними ставками банку (які залежать від вартості залучених банком ресурсів) ", - пояснила вона.

Сьогодні плаваючі ставки впроваджуються банками не через наявність українського індексу ставок, а у зв'язку з ситуацією після кризи ринковою ситуацією, коли підвищувати ставки по вже виданих кредитах заборонено законодавством, а кредитування залишається досить ризикованим заняттям в Україну. Разом з тим, у довгостроковому періоді , за його словами, нововведення відіб'ється на ринку позитивно, адже Індекс впорядковує і систематизує інформацію про рівень ставок по залученню депозитів від фізичних осіб. "В умовах зростання обсягу депозитів у вітчизняній банківській системі це важливо і потрібно", - вважає В. Олексюк. Що стосується широкого використання пропонованого механізму, то рано чи пізно все банки , які займаються довгостроковим кредитуванням, почнуть використовувати таку практику, враховуючи мінливу кон'юнктуру ринку протягом останнього десятиліття, додає В. Буданов з "ВТБ Банку". Продукти з плаваючою процентною ставкою можуть бути представлені як поряд з продуктами з класичним ціноутворенням (опціонально), так і як виняткова і єдино доступна можливість для кредитування.

1 комментарий:

  1. Привіт усім, я - Марк Міллі, і я так радий повернутися на цей чудовий форум, щоб засвідчити допомогу, яку я отримав від Вільямса Девіда. Мені було відчайдушно потрібна позика в іншій, щоб звільнитися від боргів і фінансового рабства, які мені довірила моя колишня дружина. Мені було дуже погано, що я повинен просити допомоги у друзів, родини і навіть у свого банку, але в одному з них це могло б мені допомогти, оскільки моя кредитна оцінка була дійсно поганою. Тож я переглядав свій комп’ютер і бачив відгуки людей, яким Девід Вільям допомагав з позикою, тоді я вирішив зв’язатися з ним на його електронну пошту {Personalloanesay@gmail.com}, тому я отримав електронний лист від них і зробив усе, що він спитав мене. На моє здивування, вони передали позику, яку я просив на свій рахунок, і тепер я так радий скасувати свою заборгованість, і я також розпочав бізнес із залишком, щоб піклуватися про мене та мою родину. Якщо вам потрібна позика, зв’яжіться з найкращим кредитором усіх часів Девідом Вільямсом у своєму електронному листі: {Personalloanesay@gmail.com}

    ОтветитьУдалить

1122