пятница, 19 августа 2011 г.

Грошово кредитна система

У сучасних моделях розвиненої ринкової економіки грошово кредитна система займає важливу позицію в роботі економічного механізму. Вона являє собою практично систему економічного кровообігу, яка регулює грошову масу, контролює фінансові потоки, акумулює і перерозподіляє грошові потоки, проводить взаєморозрахунки між економічними суб'єктами, кредитує населення і окремі галузі економіки.

Існує два поняття кредитно-грошової системи: перше означає сукупність кредитних відносин, методів і форм фінансування (функціональна форма); друга - сукупність фінансово-кредитних установ, яким властиво акумулювати грошові тимчасово вільні кошти, а потім надавати позики (інституційна форма).

У першому випадку мова йде про такі відносини як банківський, комерційний, державний, споживчий, міжнародний кредит.

Другий випадок зводиться до наступних параметрах. Сучасна грошово кредитна система - Це складний механізм, що має декілька рівнів, який акумулює і перерозподіляє фінансові активи. Основними ланками системи є: Центральний банк, система державних і напівдержавних банків; банківський сектор, в яких входять комерційні банки, ощадні, спеціалізовані банки сфери торгівлі; іпотечних кредитів, інвестиційні, спеціалізовані кредитно-фінансові небанківські установи: пенсійні фонди, компанії страхової та інвестиційної спрямованості, фінансові компанії , різного роду ощадно-позичкові асоціації, благодійні фонди.

Така триярусна схема властива для більшості розвинених країн (США, Японія, країни Західної Європи). Окремі країни відрізняються між собою за ступенем розвиненості окремих ланок цієї системи. Найрозвиненіша грошово кредитна система в США, у зв'язку з чим саме на неї орієнтуються розвинені країни при формуванні власних кредитних систем.

 Держава регулює кредитно-грошову систему двома основними способами: за допомогою прямого адміністративного втручання (шляхом встановлення жорстких цін, раціонування товарів, т.д.) і непрямого адміністративного втручання (проведення грошово-кредитної політики).

Так стає очевидно, що грошово кредитна система держави покликана задовольняти потреби економіки у розподілі вільних грошових коштах та їх переливі в найбільш розвинені і перспективні галузі. У одних суб'єктів господарювання періодично виникають тимчасово вільні кошти (надлишки грошей), а в інших - потреби в додаткових коштах. Це протиріччя успішно дозволяє грошово кредитна система країни.

Грошово кредитна система РФ представлена ​​трьома ярусами: Центральним банком; банківською системою (банки комерційного характеру); спеціалізовані кредитно-фінансові інститути. Така структура добре відображає потреби народного господарства, вона наближається до моделі кредитних систем розвинених країн і починає пристосовуватися до нових процесів економічних реалій.

Така кредитна система поки має певні недоліки практично у всіх ланках (зростає кількість дрібних банків, компаній по страхових операцій, інвестиційних фондів, а комерційні банки продовжують спеціалізуватися на короткострокових кредитних операціях, що призводить до недостатнього перенаправлення коштів у розвиток промислових та інших галузей народного господарства. Тому сьогодні ще досить багато аспектів кредитної системи РФ вимагають надалі вдосконалення. Раціональне функціонування грошово-кредитної системи покликане забезпечувати стабільний стан національної економіки.

Банківська система Росії має два рівні, представлена ​​Центральним банком РФ (Банк Росії) і комерційними банками.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122