пятница, 5 августа 2011 г.

Купити Ноутбуки у кредит - ноут-бум

Якщо Вам набридло сидіти в одній позі перед монітором комп'ютера, хочеться гортати сторінки улюбленого сайту мод чи футбольної команди десь на лісовій галявині, на березі озера або просто скорчившись в кріслі-качалці на затишному балконі теплим літнім вечірком - пора купувати ноутбук. Без нього не обійтися і студенту на знімній квартирі, щоб не возитися з громіздким системним блоком і купою дротів і колонок, і менеджерові середньої і не дуже середньої ланки, який цілодобово працює над презентаціями в PowerPoint. Одним словом, рекомендації «Простобанк Консалтинг» про те, як і де найкраще купувати ноутбук, не будуть зайвими для більшості наших читачів.

Відразу зауважимо - це не путівник по леп-топів, їх технічним характеристикам і можливостям. Наш шлях був іншим. Ми взяли по декілька моделей різних цінових категорій від виробників-лідерів з продажу. Потім порівняли їх вартість у різних торговельних мережах і Інтернет-магазинах. Крім того, ми порівняли ряд кредитних пропозицій для покупки ноутбука.

Всі ноутбуки дешевшають

Фахівці прогнозують, що в 2008 році в Україну продадуть стільки ж ноутбуків, скільки і звичайних стаціонарних комп'ютерів. Ще два роки тому леп-топи становили не більше третини всіх проданих ПК. Більш того, ще пару років тому всього чверть «ноутов» продавалися для кінцевих «домашніх» користувачів. Решта - розходилися по офісах.

Чому українці купують все більше ноутбуків (у 2007 - 515 тисяч, а в 2008 - за прогнозами - 750 тис.-1 млн.)? Аналітики IDC стверджують: по-перше, через зміцнення гривні леп-топи стають дешевшими, оскільки приходять до нас з валютної зони. Від себе додамо: вони і без цього дешевшають з місяця в місяць. За підрахунками фахівців компанії AVentures Group, якщо в 2005 році середня вартість проданого в Україну ноутбука склала $ 1100, то в 2006-му - $ 880, а в 2007-му - $ 840. Втім, це занадто усереднена цифра. За даними тієї ж AVentures, частка проданих у 2007-му році леп-топів вартістю до $ 600 склала 21%, а в сегменті $ 600-800 - 38%. Тобто, продукти вартістю до $ 800 - це дві третини ринку. І з року в рік до них придивляються все ретельніше і купують все частіше. Особливо, якщо це перший ноутбук у Вашому житті і як користувач Ви не особливо вимогливі. А таких покупців - більшість.

Друга причина триваючого «ноут-буму», говорять аналітики IDC, - зростання кредитування «на місці». Майже не залишилося супермаркетів електроніки, де б променисті посмішки дівчат біля входу не були б готові допомогти Вам стати щасливим володарем ноутбука в кредит за якісь-дцять відсотків річних. Як, втім, і інших товарів і послуг. Але перш, ніж вплутуватися в позикову історію, радимо Вам задуматися над попереднім абзацом. По-перше, ноутбуки невпинно дешевшають, по-друге, невблаганно модернізуються. Тобто вже через півроку на відкладені Вами $ 600 можна буде купити «літак», а не сьогоднішній «середнячок». А кредит Ви будете виплачувати як за «середнячок», та ще й з відсотками. Тому наша порада: або брати короткостроковий кредит; або брати його «під акцію» («беручи ноутбук в кредит у нас, Ви отримуєте флешку в подарунок!"), Хоча, якщо чесно, сумнівно, що воно того варто, адже, як правило , Ви вже спочатку переплатите за такий ноутбук, навіть якщо кредит «нульовий»; або самому назбирати грошей і взяти через півроку вже більш потужну машину або ту ж, але дешевше на 300-400 грн.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122