четверг, 18 августа 2011 г.

Вексель: види та особливості

Видів цінних паперів існує безліч, розглянемо докладно один з них.

Вексель.Существует досить багато класифікацій векселів, залежно від застосовуваних критеріїв можна виділити наступні види цього цінного паперу.

Залежно від числа учасників є простий (соло) і переказний (тратта) вексель. Соло-вексель має всього дві сторони-учасниці: векселедержатель і векселедавець. Останній є боржником, який взяв на себе зобов'язання з оплати певної суми грошей в обумовленому місці в обумовлений термін, векселедержателю. Якщо ж в подібній операції присутній третя особа (платник), отже, йдеться про переказний вексель. Векселедавець переводить зобов'язання зі сплати грошей на платника (трасата), який повинен розрахуватися з ремітентом (векселедержателем).

Переказний вексель може бути з участю одного, двох, трьох і більше осіб. Бувають випадки, коли векселедавець призначає одержувачем грошей самого себе або кому він надалі накаже. Основна перевага перекладних векселів полягає в тому, що вони вирішують проблему переказу грошей між країнами. Такий вид цінних паперів має кілька примірників, які у випадку втрати оригіналу, можуть виступати замість нього: оригінал або перший примірник - тратта, другий - секунда, третій - терція.

Залежно від характеру угоди виділяють комерційний (товарний), скарбничий, банківський чи фінансовий вексель. Казначейський вексель випускається урядом для покриття бюджетного дефіциту. Комерційний вексель являє собою знаряддя кредиту, оскільки в основі грошового зобов'язання лежить комерційний кредит. Така цінний папір також може виступати в товарній угоді, де вона служить грошовим субститутом в різноманітних актах купівлі-продажу товарів. Банківський вексель найчастіше має депозитну форму і використовується в різних фінансових операціях. Фінансовий вексель нескладно одержати в банку, для чого в касу потрібно внести вексельну суму, і банк випише на руки вексель строком від 1 до 270 днів.

Банківський вексель, в свою чергу, ділиться на відсотковий і дисконтний вексель. Процентний вексель чимось схожий на кредит: його продають за вказаною номіналом, а погашають з відсотками, які «накапає» на певну дату за ставкою, яка прописана у векселі. Дисконтні векселі продаються зі знижкою або дисконтом, а погашаються за номіналом. Процентні векселі «коштують» набагато дешевше, оскільки Центробанк розраховує суму до номіналу, і податок на доходи, одержувані у формі відсотків або дивідендів всього 15%, а на доходи від різниці купівлі-продажу обкладаються податком у розмірі 35%.

Залежно від забезпечення бувають бронзові, зустрічні і дружні векселя. Дуже цікавий бронзовий вексель, який не має товарного покриття, він не бере участі в реальних угодах, у нього немає фінансового зобов'язання, і в його зверненні обов'язково задіяно вигадана особа. Дружній вексель - це цінний папір, який дві людини виписують один на одного для того, щоб перевести в готівку кошти в банку без руху товарів.

За способом передачі векселя можуть бути представницькими, ордерних та іменними. З назв цінного паперу гранично ясно, яким чином їх можна передати від векселедавця векселедержателю. Пояснення вимагає тільки ордерний вексель. Він являє собою звернення по передавального підпису.

Переказний вексель до того, як настане дата платежу, може передаватися платнику для акцепту. Здійснити акцепт векселя означає взяти на себе зобов'язання по оплаті даного цінного паперу в строк, що в ній зазначений. Якщо платник відмовляється акцептувати його, через нотаріуса здійснюється протест векселя.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122