пятница, 19 августа 2011 г.

Типи грошових систем

Грошова система - Це особлива форма, в якій здійснюється обіг грошей в певній країні, що склалася в часі і затверджена законодавством. У Європі грошові системи склалися до 16-17 століттях.

Різні основні типи грошових систем складалися і розвивалися в різних країнах в різні періоди часу. Сама грошова система проходить історично два основні етапи: Перший - коли як загального еквівалента використовувалося золото, що виконувало функції грошей, другий - коли роль золота падає і в обіг вводяться кредитні гроші.

Елементами грошової системи вважають: найменування одиниці грошей (у РФ - рубль), види грошових знаків, масштаб цін, порядок обігу та емісії грошей, порядок грошового обороту, державний апарат з регулювання грошового обігу.

Окрема частина системи грошей - це валютна національна система, яка в принципі, виступає як відносно самостійне явище.

Існують різні типи грошових систем, Властиві країнам історично. Саме розвиток у часі і проводить до зміни систем поводження. При цьому поняття і типи грошових систем залежать від форми функціонування грошей. Таких форм розрізняють дві: товарну і власне грошову (знаки вартості). Відмінності цих форм зводяться до того, що при системах металевого обігу, Гроші функціонують у формі монет, а при системах кредитних і паперових грошей, Гроші обертаються у формі банкнот, векселів, чеків, казначейських квитків.

При металевому обігу виділяють такі типи грошових систем - це монометалізм і біметалізм.

Біметалізм - Це система, при якій за двома дорогоцінними металами (як правило, срібло і золото) закріплюється роль еквівалента всіх товарів і цінностей. Монети із двох металів випускаються на рівних підставах.

Різновидами біметалізму є система паралельної валюти (стихійне співвідношення валюти в золоті і сріблі), подвійної валюти (це співвідношення визначає держава) і "кульгавої" валюти (монети двох металів являють собою засоби платежу, але не на однакових підставах). Біметалізм довго існував в країнах Європи і в Росії. Але функціонування відразу двох металів суперечило природі грошей і призвело до коливання цін. У результаті подвійна міра вартості була ліквідована. З'явилися передумови переходу до монометалізму.

Монометаллизм - Така система поводження, коли лише один метал може служити загальним еквівалентом. У ньому звертаються монети (або золоті, або срібні) та інші знаки вартості, які є розмінними на метал. Золотий монометалізм встановився вперше в Англії в кінці 18 століття. Срібний монометалізм до Росії прийшов в 1843 році.

Сучасні типи грошових систем характеризуються втратою зв'язку грошей з металом; пануванням кредитних грошей, не розмінних на дорогоцінний метал, які по суті близькі до паперових; розвитком безготівкового обороту і скороченням готівкового обігу; інфляцією; контролем держави за стан грошового обігу.

Банкноти сьогодні мають кредитну природу: випускаються під приріст золотовалютних резервів видів, призначені для кредитування галузей економіки, підкоряються законам паперово-грошового обігу.

Стан грошової системи залежить від процесів відтворення, на які вона впливає, прискорюючи або стримуючи його. Паперові та кредитні гроші в сучасному суспільстві монополізовані державою. Центробанк прагне іноді компенсувати брак грошей шляхом збільшення маси грошей за рахунок додаткової емісії знаків вартості.

Грошова система РФ основною грошовою одиницею визнає рубль. Платіжну силу в РФ мають такі види грошей як банківські квитки (банкноти) і монети з металу. Платежі можливо здійснювати в готівковій та безготівковій формі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122