воскресенье, 21 августа 2011 г.

Грошова маса і грошові агрегати

Грошова маса і грошові агрегати - Це поняття взаємопов'язані і взаємозалежні.

Грошовою масою називається сукупність платіжних, купівельних і накопичених коштів, що належать фізичним, а також юридичним особам та власне державі, залучених до процесу обслуговування економічних зв'язків. Грошова маса характеризує рух грошей за кількісним показником.

Під масою грошей розуміють і готівку, і безготівкові кошти. За структурою вона ділиться на активну частину (ті грошові кошти, які обслуговують господарство) і пасивну частину (накопичення і залишки на банківських рахунках, які є потенційними розрахунковими засобами).

Маса грошей не проста і не збігається з готівковими коштами. Насправді частка готівкових коштів в масі грошей не так вже й велика, оскільки всі господарюючі суб'єкти здійснюють між собою угоди на основі безготівкових розрахунків через банківські рахунки.

Рівень розвитку країни визначає стабільність грошового обігу і частку готівки в загальній масі грошей. Наприклад, в США цей показник не перевищує 5-10%, з країн СНД - 30%. Чим більше готівки в загальній масі всіх грошей країни, тим менш гнучкою є сама грошова система. Грошова маса та грошові агрегати повинні бути в правильному співвідношенні для забезпечення нормального функціонування грошової системи.

У складі маси грошей виділяються такі компоненти, які безпосередньо неможливо використовувати як платіжні та купівельні засоби. Це кошти на термінових рахунках, депозити, ощадних вкладах, акціях і т.д. Їх називають «квазі-грошима» (від лат. "Майже"). Ця частина грошей в загальній структурі грошового обороту являє собою досить значну і вагому частину.

Структура маси грошей та її склад постійно змінюється. На різних етапах розвитку товарного обміну і платіжних відносин вона була різною. При золотому обігу на початку минулого століття структура маси грошей в розвинених країнах була приблизно такою: 40% становили золоті монети, 40% банкноти, 10% залишки на рахунках різного роду кредитних установ. Безпосередньо перед 1-ї світової війною ці показники відповідно змінилися так: 15%, 22%, 67%.

Для аналізу руху грошей і змін у цьому процесі за певний період використовуються грошова маса та грошові агрегати різних категорій.

Грошові агрегати - це показники тієї кількості грошей або фінансових активів, з якого складається маса грошей.

Грошова маса і грошові агрегати в цьому сенсі взаємно переплітаються. Так звані агрегати являють ступеневу ієрархічну структуру, в якій кожен наступних агрегат включать в себе попередні. Кожен наступний показник при цьому включає в себе менш ліквідні активи. Вони виражаються такими поняттями як грошові агрегати м1 м2 м3, М4, а також М0.

Агрегат М0-готівкові гроші, що знаходяться в обігу (монети, банкноти, казначейські білети).

Агрегат Ml включає в себе агрегат М0 та кошти на поточних рахунках, використовуваних для безготівкових розрахунків.

Агрегат М2 включає в себе Ml та вклади в комерційних банках, короткострокові цінних паперів державного характеру, що можуть стати готівкою або чековими рахунками.

Агрегат МЗ включає в себе M2 та ощадні вклади в кредитних установах, а також цінні папери грошового ринку.

Агрегат М4 включає в себе M3 і депозити в кредитних установах.

Грошові агрегати в Росії для розрахунку грошової маси застосовуються наступного порядку: це М0, Ml, M2 та МОЗ. Для грошової маси Росії характерна висока частка готівкових грошей, причому ця тенденція не збирається йти на спад. Грошова маса та грошові агрегати Росії для більш перспективного розвитку грошової системи повинні переходити в русло більшої вагомості безготівкових розрахунків.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122