воскресенье, 21 августа 2011 г.

Класичні види цінних паперів

Цінний папір - Документ у письмовому вигляді, складений за затвердженою формою і має захист від підробки, що засвідчує собою майнові права, що наступають при його пред'явленні. Залежно від закріплених прав виділяють види цінних паперів.


Самі цінні папери визначають такі майнові права як право вимоги сплати зазначеної у ній грошової суми, передача майна і т.д. Передача прав за цінними паперами неможлива без передачі самих документів.

Основні види цінних паперів зводяться до наступних: облігація, державна облігація, чек, вексель, ощадний сертифікат, депозитний сертифікат, акція, банківська ощадкнижка на пред'явника, приватизаційні папери.

За суб'єктам прав види цінних паперів розрізняють такі: іменні, пред'явницькі, ордерні.

Іменні папери обов'язковим реквізитом мають вказівку конкретної особи, якій належить цінний папір. Усі майнові права по ній належать тільки названому в ній особі. До них відносяться іменні акції, облігації, депозитні сертифікати і т.д.

В цінних паперах на пред'явника не вказують конкретну особу, а всі права на неї належать її фактичному власникові. До таких документів відносячи виграшні лотерейні квитки, ощадні та банківські сертифікати на пред'явника, облігації на пред'явника і т.д.

У ордерних цінних паперах вказують особа, яка має право отримувати майнові права. Володар ордерної папери може здійснювати ці права самостійно або призначити для цього іншу особу.

Сутність і види цінних паперів визначаються багатьма факторами. Перш за все потрібно знати, що у світовій практиці вони діляться на два великих класи: основні та похідні.

Основними називаються цінні папери, що визначають майнові права на певні активи (гроші, капітал, товар, майно, ресурси і т.д.). У свою чергу основні папери поділяються на більш конкретні підгрупи, якими є первинні та вторинні документи. Первинні засновані на активах, в які не включаються самі по собі цінні папери (заставні, акції, облігації, векселі та ін.) Цінні папери вторинного порядку випускаються на базі первинних і є документами на цінні папери (такі як депозитарні розписки, варранти та ін).

Існує безліч різновидів цінних паперів, які відрізняються по закріплених за ними прав власників та емітентів. У зв'язку з цим виділяють класичні види цінних паперів.

Вексель - Грошове зобов'язання боржника в письмовій формі про повернення боргу, яке законодавчо регулюється вексельним правом.

Акція - Це одиничний внесок у початковий статутний капітал, що формується акціонерним товариством, з витікаючими правами і правилами.

Облігація - Боргове зобов'язання одиничного характеру, яка полягає в гарантуванні повернення грошової суми після закінчення певного терміну юридично зі сплатою певного доходу або без неї.

Коносамент - Контракт міжнародної форми, укладений на перевезення вантажу, які засвідчує навантаження вантажу, його перевезення та право на отримання.

Банківський сертифікат - Свідоцтво про ощадному (депозитному) внесок коштів у банк, при якому останній зобов'язується виплатити даний внесок до встановлених відсотками через визначений за договором термін.

Чек - Доручення чекодавця в письмовій формі банку виплатити чекотримача певну документально суму грошей.

Депозітівний сертифікат - Документ, який засвідчує право власників собою на суму вкладу, яка була внесена в банк, і права власника сертифіката на видачу в прописаний термін суми вкладу та відсотків по ньому.

Приватизаційний чек - Цільова державна цінний папір, необхідна для передачі об'єктів приватизації (часток, акцій, майна) громадянам.

Ці види паперів є найбільш поширеними в практиці.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122