четверг, 18 августа 2011 г.

Облігація як один з різновидів цінних паперів

Одна з основних функцій будь-якого цінного паперу - це забезпечення прибутку її власникові, що повною мірою відноситься і до облігації. Залежно від того, яким способом власник облігації отримує дохід, облігація може бути купонною або дисконтною. Облігація з'явилася на ринку цінних паперів, як папір, до якої кріпився купон, де був зазначений відсоток прибутковості і дата його отримання. Після чого в певний день власник отримував гроші за облігації, а купон гасився.

Так от, дисконтна облігація - це цінний папір з нульовим купоном, оскільки по ній не встановлюється ставка прибутковості. Власник такого цінного паперу купує її за ціною нижче номіналу і отримує дохід з дисконту, тобто з різниці. Російський фондовий ринок дуже часто використовує такого виду облігації. Типовим прикладом дисконтної облігації служить державна короткострокова бескупонная облігація, яку продають з аукціонів за ціною, що відрізняється від номінальної вартості в меншу сторону.

Зазвичай емітент при випуску облігації встановлює певну номінальну вартість цінного паперу та ставку дохідності в процентах. Купонна облігація зазвичай має фіксовану процентну ставку, яка вказана на самій облігації. Протягом всього терміну її звернення, по ній виплачується постійний дохід. Варто зазначити, що встановлювати таку незмінну процентну ставку можна лише за стабільної економічної ситуації в країні, коли ставки і ціни майже не змінюються. Інакше фіксована процентна ставка спричиняє великі ризики для емітента. Якщо процентні ставки будуть знижені, йому доведеться виплачувати дохід за ставкою, яка зафіксована при емісії.

Природно, емітенти знайшли логічний вихід з даної ситуації. Вони стали випускати облігації із плаваючою процентною ставкою. Широке поширення такі облігації отримали в Америці в 80-і роки, коли проглядалася тенденція встановлення високих процентних ставок та їх часта зміна. Для компаній було вигідно випускати облігації із плаваючою процентною ставкою, яку прив'язували до певного показника, який, у свою чергу, відбивав ситуацію на фінансовому ринку в реальному світі. Найчастіше таким показником була прибутковість по тримісячних казначейських векселів. При запуску облігації встановлюється одна процентна ставка, потім після закінчення трьох місяців ця ставка коректувалася в залежності від прибутковості по векселям. Найчастіше процентна ставка по облігації складається з двох компонентів: процентна ставка за казначейським векселем плюс премія за ризик, складова 0,5%.

Якщо розглядати ситуацію на російському ринку цінних паперів, то типовим прикладом облігації з плаваючою ставкою можна назвати облігації федерального позики, які мають змінний купон, або облігації державного ощадного позики. Прибутковість останніх безпосередньо залежала від прибутковості по ГКО. Виплати за купонними облігаціями носять періодичний характер, залежно від умов, встановлених при випуску облігації, дохід по ній можна отримувати раз у квартал, півріччя або рік.

Іноді облігація може бути випущена з купоном, на якому прописані фіксовані відсотки, плюс цінний папір продається з дисконтом. Тоді власник отримує дохід від такого цінного паперу «вдвічі»: він має регулярні купонні виплати, а при погашенні отримує додатковий дохід.

На закінчення хотілося б згадати про таку цінному папері як дохідна облігація. Постараємося дати їй визначення. Облігація такого виду приносить дохід, тільки якщо фірма має прибуток. Немає доходу, немає прибутку. Доходна облігація може бути простою або кумулятивної. З простої облігації за минулі роки «простою» дохід не виплачується, навіть якщо в наступний проміжок часу фірма отримує високий прибуток. А ось за кумулятивним облігаціями дохід накопичується і виплачується по мірі можливості. Термін накопичення звичайно обмежений трьома роками. Природно, що при ліквідації компанії кумулятивні облігації стоять набагато вище, ніж звичайні акції і прості облігації.

1 комментарий:

  1. Я настільки вдячний Elegantloanfirm за те, що допомогли мені отримати кредит у розмірі 600 000,00 доларів США за допомогою кредитного працівника Расса Гаррі, що я вам вічно вдячний. Моє життя перевернулося, мої фінанси влаштувалися, я зараз є власною справою, яку я використовую для піклування про потреби моїх сімей. Я так вам вдячний, містер Русс, і Бог вас благословить. Ви можете зв’язатися з ними за фінансовою допомогою електронною поштою: Elegantloanfirm@hotmail.com для отримання фінансової допомоги.

    ОтветитьУдалить

1122