воскресенье, 28 августа 2011 г.

Аналітики рекомендують не поспішати з вилученням грошей з вкладів

У банку ВЕФК 100 тис. осіб достроково зняли 2500 вкладів на загальну суму 1.5 млрд рублів (2,5% від загального обсягу). Понад 150 з цих вкладів - великі депозити на суму понад 500 тис. рублів. Все це відбувалося до прийняття закону про гарантування вкладів до 700 тис. рублів. Про це журналістам повідомили банківські експерти в ході "круглого столу", що відбувся в Агентстві бізнес-новин.



На думку петербурзьких банкірів, паніка може призвести до неконтрольованого відтоку грошей з банків. І тоді навіть у стабільних банків виникнуть проблеми з ліквідністю. Але далеко не факт, що на них пошириться паніка з фінансових ринків і з сектора колективних інвестицій. Адже банки формують ресурси за рахунок депозитів і зобов'язуються виплачувати відсотки. Це їх і відрізняє від ПІФів і інших фінансових інститутів, які збитки по активах розкидають по своїм клієнтам. Банки не можуть собі це дозволити: незважаючи на зниження активів, вони зобов'язані заплатити фіксований відсоток. Фінансовий ресурс банків - невелику питому вагу власного капіталу і велика частка позикових грошей.

В такій ситуації банкіри радять не робити радикальних кроків: не вилучати вклади, не переводити їх в інші банки (в кінцевому рахунку невідомо, який банк виявиться надійніше). Вони також не радять купувати і продавати валюту - з тієї простої причини, що "звичайні люди" не володіють всією повнотою інформації і не відчувають коливань ринку. Тим більше зараз зовсім не та ситуація, коли можна заробити на ставках, курсах валют і т. д. Щодо валюти рада банкірів такий: її має сенс купувати, якщо планується закордонну поїздку. Але як засіб накопичення її обирати не варто - ніхто не може заздалегідь вгадати динаміку курсів.

Сьогодні конкуренція між банками сформувала широкі лінійки вкладів, різноманітні роздрібні послуги та бонуси. "Якщо ми зараз, піддавшись паніці, штовхни вкладників в держбанки, то після кризи зіткнемося з монополією і опинимося відкинутими на багато років назад в системі розвитку банківських послуг і ринку", - кажуть фінансисти.

У Росії накопичено непоганий потенціал курсу рубля (на тлі високих цін на нафту). Були навіть зроблені титанічні зусилля, щоб курс рубля утримати нижче його купівельної спроможності. І тепер якийсь час можна цілком відігравати цей потенціал - тут все повністю залежить від політики Центробанку РФ.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122