воскресенье, 28 августа 2011 г.

Рублеві депозити знижуються, валютні ростуть

Фінансова криза і зниження курсу рубля щодо долара змушують населення переводити депозити з рублів у валюту. Звітність російських банків за вересень показує, що рублеві внески знижуються, тоді як валютні ростуть. У жовтні перерозподіл на користь валютних депозитів буде ще більш сильним через різке зміцнення американської валюти в цьому місяці.



За даними оборотних відомостей по рахунках бухгалтерського обліку (форма 101) 737 банків, опублікованих на сайті Банку Росії, а також даними, отриманими «ред» безпосередньо від банків, загальний обсяг вкладів фізичних осіб у вересні знизився на 79,5 млрд руб., Або на 1,4% від їх суми на початок місяця. У той же час вклади в іноземній валюті збільшилися на 20,8 млрд руб. (+2,7%), А вклади в рублях знизилися на 100,2 млрд руб. (-2,1%). Частка вкладів в іноземній валюті в загальному обсязі вкладів зросла у вересні з 13,5% до 14,0%.

Курс долара у вересні збільшився по відношенню до рубля на 2,8%, курс євро - на 1%. Банки враховують депозити в своїй звітності в національній валюті, і подорожчання долара і євро стало однією з причин збільшення частки валютних вкладів у загальній депозитної бази. «Однак якби мова йшла про те, що збільшення валютних вкладів відбулося лише через курсової переоцінки, ефект був би меншим», - стверджує заступник керівника аналітичного департаменту компанії «Совлінк» Ольга Біленька.

У більшості найбільших банків зростання валютних вкладів виявився істотно більше, ніж зміна курсу долара за звітний період (див. таблицю). Лідером зростання вкладів в іноземній валюті в абсолютному вираженні став Ощадбанк, що пояснюється ще й тим, що в період кризи населення вважало за краще зберігати депозити в держбанках (див. «ред» від 28 жовтня).

«Люди почали переводити депозити з рублевих у валюту - з 18% на 1 вересня до 19,5% на 1 жовтня (по всій банківській системі .-« ред »), - стверджує глава ВТБ 24 Михайло Задорнов .- У жовтні цей процес тільки прискорився: йде валютизація активів населення і підприємств ». За словами першого заступника голови Банку Росії Олексія Улюкаєва, «протягом попередніх шести або навіть семи років частка валютних депозитів неухильно скорочувалася, відбувалася дедоларизація економіки, рублеві депозити росли». «Зараз намітилася деяка тенденція до зростання валютних депозитів», - заявив пан Улюкаєв в інтерв'ю «Ехо Москви» 25 жовтня.

Якщо не враховувати кредитних ризиків російських банків в умовах системної кризи, поведінку громадян логічно - більш низькі ставки по доларових внесках (в середньому не перевищують 12%) у порівнянні з гривневими (до 15%) окупаються зростанням курсу долара. Зростання курсу долара по відношенню до рубля з мінімуму, досягнутого 16 липня (23,13 руб ./$), до кінця вересня (24,58 руб. / $) Склав 9,2%, що відповідає прибутковості 44% річних.

«Диверсифікація грошових коштів у валютній корзині є виправданою стратегією в поточних ринкових умовах. Останнім часом ми значно збільшили і кількість, і обсяг операцій з іноземною валютою для клієнтів », - підтверджує голова департаменту з управління великим приватним капіталом Deutsche Bank в Росії Володимир Пахомов.

Ця тенденція збережеться на ринку протягом півроку, впевнений аналітик по банківському сектору ІФК «Метрополь» Марк Рубінштейн. Заступник керівника аналітичного департаменту компанії «Совлінк» Ольга Біленька вважає, що в жовтні ця тенденція посилиться: «За жовтень долар зміцнився відносно рубля ще на 6,78%, що відповідає прибутковості 81,4%, тому в жовтні слід очікувати ще більшого перерозподілу внесків на користь валюти ». «Зараз долар залишається притулком інвесторів, які панічно скуповують американську валюту. Ми побачимо зміцнення рубля по відношенню до долара в середньостроковій перспективі чотири-шість місяців на 3-5%. Сильне збільшення попиту на долар, на наш погляд, зійде нанівець », - вважає пан Рубінштейн.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122