среда, 3 августа 2011 г.

Кредит готівкою без застави у банках Україні

Багато банків пропонують Україні взяти кредит готівкою на суму від 25 до 50 тисяч гривень. Насправді так званий кеш-кредит, який можна отримати без застави, є одним з найдорожчих на ринку. Крім того, отримати великі суми грошей, насправді, виявляється далеко не так швидко і не так просто, як заявляють банкіри.
Фінансові установи пропонують видати кредит готівкою в середньому на суму до 50 тисяч гривень, рекордсменом став «Універсал Банк», який запропонував суму кеш-кредиту в розмірі 100 тисяч гривень. Насправді позичальник може одержати тільки ту суму, яка не перевищує 10 - 12 його офіційних заробітних плат, зазначених у довідці про доходи, яку він зобов'язаний пред'явити банку.

Якщо враховувати, що середня заробітна плата по Україні складає 1225 гривень на місяць, в столиці - 2115 гривень, то клієнт фінансової установи, за найпростішим підрахунками, може отримати від 15 до 25 тисяч гривень кредиту готівкою, і в дуже рідких випадках може розраховувати на велику суму. Однак, навіть цю суму позичальник може отримати лише в тому випадку, їли не має інших кредитів.

У деяких банках встановлено негласний ліміт на мінімальну заробітну плату, яка дозволяє отримати кредит готівкою, наприклад - 700 гривень, якщо заробіток нижче цієї суми, потенційний позичальник отримає автоматична відмова.

«Найчастіше відмови одержують неблагонадійні клієнти, що входять до групи ризику, які мають нестабільний фінансовий стан і негативну кредитну історію» - каже Захаров Олександр, начальник каналів продажів роздрібного бізнесу Банку Родовід.

Хоча, самі банкіри стверджують, що багато чого залежить від обставин. Начальник департаменту "VAB Банку" Антон Шаперенков каже, що «максимальна сума видачі кредиту готівкою залежить від безлічі факторів, таких як рівень офіційних, а також неофіційних доходів. Від робочого стажу на останнім місці роботи (який повинен становити не менше одного року), а також від освіти і наявності позитивної кредитної історії, від займаної посади та сфери зайнятості та багато чого іншого ».

Якщо банк не цілком упевнений у платоспроможності позичальника, він пропонує отримати менший розмір позики або вимагає пред'явлення поручителів. Начальник відділу споживчих кредитів ЗАТ "Альфа-банк" Віталій Жук, каже: «У нашому банку пред'явлення документів, що підтверджують дохід, не є обов'язковою умовою, але їхня наявність підвищує ймовірність позитивної відповіді, особливо, коли позичальник хоче отримати велику суму готівки».

У результаті, виходить наступна картина, якщо позичальник хоче отримати кредит готівкою на суму 25 - 50 тисяч гривень, його заробітна плата (офіційна чи ні) повинна становити від 2000 до 5000 тисяч гривень на місяць.

А ось користування такими великими сумами обходиться позичальникам по-різному. За готівкові кредити банки стягують три основних типи платежу: одноразову комісію, яка складає до 25% від суми кредиту, за оформлення і видачу кредитної суми, номінальну процентну ставку (від 0 до 40% на рік) і щомісячну плату (від 1 до 3% ).

Деякі банки об'єднують другу і третю витратні статті і вводять єдину щомісячну плату, яка обчислюється у відсотках суми кредиту. При оформленні кредиту слід звернути увагу на те, щоб щомісячні платежі стягувалися не з усієї суми кредиту, а із залишку кредитної заборгованості. Тому, перш, ніж оформляти кеш-кредит, потрібно зважити всі «за» і «проти».

    «За» говорить те, що без надання застави можна отримати досить велику суму грошей (до 100 тисяч гривень), а оформлення при цьому забере зовсім небагато часу (іноді не більше 30 хвилин).
    «Проти» - те, що ставка даного виду кредитування занадто висока, сума залежить від офіційного доходу і можливо з'явиться необхідність пред'явити поручителів.

У середньому подібні кредити обходяться в 27 - 80% річних, а це значно перевищує ставку заставних кредитів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122