суббота, 20 августа 2011 г.

Структура банківської системи

Банківська система - Це включена в економіку країни сукупність всіх кредитних організацій, кожній з яких відведено своя особлива функція. Вони проводять свій перелік операцій, задовольняючи потребу суспільства в банківських послугах і продуктах. Структура банківської системи зводиться до розподілу всіх банківських установ по ієрархії в залежності від їх функцій.

Банківська система РФ до цих пір має багато суперечностей. Банки займаються різноманітними видами операцій. В їх функції входить не тільки організація грошового обороту і налагодження кредитних відносин. Вони фінансують народне господарство, операції з продажу цінних паперів, організовують страхові операції, проводять посередницькі операції, управляють майном і т.д.

Поняття і структура банківської системи починається з визначення самого поняття «банк».

Банк - Це самостійне комерційне підприємство. Головним його продуктом є формування і управління платіжними засобами або масою грошей, а також надання послуг у вигляді надання гарантій, кредитів, консультацій, поручительств тощо Банки торгують грошима і аналізують ринок. Вони знаходяться дуже близько до бізнесу і його потребам. Тому банки є ключовим елементом регулювання економіки.

Сьогодні банк визначають як фінансове підприємство, зосереджуються вільні кошти у вигляді вкладів, яке надає їх у користування у вигляді кредитів, що виступає посередником в розрахунках між суб'єктами господарювання та окремими особами, регулює обіг грошей та здійснює емісію відсутніх коштів.

Банківська система, Отже, є сукупністю різних видів національних банків, а також всіх кредитних установ. Вона включає в себе такі елементи як Центральний банк, банки комерційного характеру та інші кредитно-розрахункові центри. У цьому полягає структура банківської системи.

Центробанк проводить емісійну політику і здійснює валютне регулювання, контролює економіку і, по суті, виступає основним ядром резервної системи економіки. Комерційні банки проводять різні види банківських послуг і операцій.

Головна функція банківської системи зводиться до посередництва в переміщенні кредитів і грошових коштів від продавців до покупців і від кредиторів до позичальників.

Роль банківської системи в Росії велика, з її допомогою регулюються грошові розрахунки, проходить опосередкування всіх потоків грошових коштів.

Структура банківської системи зводиться до розподілу всіх банківських і кредитних установ у ієрархічному порядку. Як і всі інші галузі народного господарства, банківська система потребує ієрархічної структурі її складових. У ній виділяється центральна ланка і низові функціональні органи.

Структура банківської системи Россії характеризується дворівневим.

На вищому рівні ієрархії знаходиться Центральний банк РФ. Його функції полягають в організації обігу грошей і безготівкових розрахунків, управлінні золотовалютними резервами, кредитно-розрахунковому обслуговуванні уряду, грошово-кредитному регулюванні, реалізації політики Центробанку серед інститутів цього сектору. Підрозділами Центробанку є Центральний апарат, центральний інститут сектора, регіональні установи Центробанку.

На низовому рівні банківської ієрархії знаходяться комерційні та спеціалізовані банки. У їх функції входить кредитно-розрахункове обслуговування клієнтів у комплексному вигляді, спеціалізації на певних видах послуг.

Структура банківської системи має також підрозділ по секторах. Для підвищення оперативності та дієвості регулюючих заходів Центробанку банківська система ділиться на сектори, які включають аналогічні за функціями інститути. Наприклад, банки споживчого кредиту, земельні банки, сектор лізингових інститутів та інші. Головною метою такого поділу є встановлення регулюючих процедур в залежності від особливостей операцій інститутів певного сектора.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122