пятница, 19 августа 2011 г.

Загальне поняття і види цінних паперів

Цінні папери мають юридичну силу, підтверджують майнове право власника, підтверджують боргові зобов'язання і регламентують його стосунки з емітентом законодавчими актами. Власник цінних паперів називається інвестором, а особа, що випускає цінні папери - емітентом.

Всі цінні папери поділяються на основні і похідні. Основні види цінних паперів підтверджують права власника на майно, на грошові кошти, на продукцію. А виробничі цінні папери дають право купити або продати основні цінні папери. До основних цінних паперів відносяться акції, облігації, казначейські зобов'язання держави. До похідних цінних паперів відносяться опціон і ф'ючерсні угоди.

Знати поняття і види цінних паперів повинен кожна сучасна людина. Акція дає право акціонеру отримувати частину прибутку у вигляді дивідендів, брати участь в управлінні акціонерного товариства, отримувати частину грошових коштів при його ліквідації.

Облігація являє собою боргове зобов'язання емітента, який гарантує виплачувати певний відсоток щороку інвестору, а після певного часу провести виплату обумовленої суми повністю.

Вексель дає право власнику вимагати після закінчення терміну сплату всієї грошової суми, обумовленої раніше, тобто це договірне зобов'язання.

Депозитний сертифікат підтверджує, що грошові кошти задепонувати в кредитних організаціях і дає право своєму власникові отримати депозит.

Знати поняття і види цінних паперів похідних необхідно керівництву компаній в повсякденній діяльності, щоб уникнути непорозумінь з контрагентами та постачальниками. Опціон є двосторонній договір, який передає права на покупку або продаж на певну дату за певною ціною.

А фінансовий ф'ючерс-це контракт, при якому інвестор бере на себе зобов'язання щодо купівлі або продажу контрагенту за обумовленою ціною певної партії товару. Ф'ючерсна угода обов'язкове на відміну від опціону, при якому можна втратити невелику грошову премію, але відмовитися від майбутньої угоди.

Важлива і характеристика цінних паперів, щоб правильно їх використовувати, обмінювати, погашати, закладати, передавати, дарувати чи передавати у спадок.

Всі цінні папери за своїми термінами гасіння підрозділяються на короткострокові, середньострокові, довгострокові та безстрокові. Вони можуть бути як на паперовому носії, на спеціальних бланках, так і в безготівковій формі на основі записів у реєстрах власників та на спеціальних рахунках депо.

Розрізняють емісійні, які випускаються окремими серіями і неемісіонние індивідуальні цінні папери. За формою випуску виділяють документарні та бездокументарні цінні папери.

Документарні цінні папери бувають іменні з вказівкою імені власника, ордерні, які передаються за наказом власника, представницькою. Простіше за все визначаються права на цінні папери пред'явницькі, шляхом простої передачі іншій особі. Без всяких зобов'язань. Тому поняття і види цінних паперів, знання їхніх характеристик, прав і зобов'язань допоможуть у практичному житті кожному керівникові. Якщо цінні папери іменні, то передаються тільки права вимоги. Тобто при передачі іменного цінного паперу її колишній власник нестиме відповідальність тільки в тому випадку, якщо вона виявиться фальшивою, а виконувати всі вимоги буде особа, що випустило цю іменний цінний папір. При ордерним цінним папером передаються і права та зобов'язання щодо виконання шляхом передавального напису на цьому папері. Власник ордерного цінного паперу має право вимагати виконання зобов'язань не тільки в особи, що випустив папір, але і з будь-якої особи в ланцюжку індосаментів.

Виділяють власницькі та боргові цінні папери. До владельческим паперів відносяться акції, коносаменти, що підтверджують права власності. До боргових цінних паперів відносяться облігації, векселі, банківські сертифікати, які випускають на обмежений термін і обов'язково вимагають повернення.

Враховувати поняття і види цінних паперів допомагає при здійсненні операцій на фінансовому ринку, при розрахунках з контрагентами. Існують товарні цінні папери: коносамент, що дозволяє отримати вантаж і розпоряджатися ним, просте складське свідоцтво, подвійне складське свідоцтво.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122