суббота, 20 августа 2011 г.

Ліквідність комерційного банку

Ліквідність означає в прямому сенсі легкість реалізації, що передбачає перетворення цінностей матеріального характеру в грошові кошти. Існують такі поняття ліквідності як ліквідність ринку, банку, балансу і активів.

Ліквідність комерційного банку увазі його платоспроможність. Банк є ліквідним, якщо загальний обсяг усіх його наявних засобів, інших активів ліквідного характеру і можливості мобілізувати кошти з власних джерел за короткий час є достатніми для погашення всіх фінансових і боргових зобов'язань.

Крім цього банк повинен мати ліквідний резерв, необхідний для задоволення виникаючих фінансових потреб. Обов'язкові резерви комерційних банків багато в чому здатні убезпечити становище банку в разі настання незапланованих обставин.

Управління ліквідністю комерційного банку увазі практичні заходи з контролю за станом усіх показників ліквідності та готовності до реагування на всякого роду відхилення від норм.

У теорії виділяють такі напрями підвищення ліквідності банку як вимоги погашення виданих позик до запитання, непоновлення позик, розширення пасивних операцій, випуск депозитних сертифікатів, продаж певної частини портфеля цінних паперів, здійснення позик від Центробанку.

Для підтримки стабільності банк повинен мати певний резервом ліквідного характеру. Він необхідний для покриття непередбачених зобов'язань, викликаних різними зовнішніми і внутрішніми обставинами.

Ліквідність комерційного банку залежить від політичної ситуації країні, економічних реалій в масштабах держави, стан всього грошового ринку, можливості рефінансування Центробанком, стану ринку цінних паперів, поліпшення банківського законодавства, надійності клієнтів, характеру менеджменту в банку, обеспеченностісобственним капіталом та ін фактори.

Центральні банки регулюють ліквідність комерційного банку через встановлення обмежень, що поширюються на зобов'язання банку, межі заборгованості одного позичальника, контролю за видачею кредитів в особливо великих розмірах, системи рефінансування та обов'язкового резервування певної частини залучених коштів, процентної політики, операцій з цінними паперами та ін У Росії платоспроможність комерційних банків також піддається регулюванню.

Для підтримки ліквідності банку потрібно прогнозувати ситуації можливих відливів вкладів категорії «до запитання» і «ненадійних» термінових вкладів, зростання попиту на кредити та інші фактори зміни економічної ситуації.

Для управління ліквідністю банк повинен грамотно розподіляти активи і пасиви. З цією метою складаються таблиці рахунків і визначають, яку частину пасивів потрібно розмістити в ліквідні статті активних рахунків для того, щоб не допустити зниження коефіцієнта ліквідності.

Ліквідність комерційного банку залежить від стану його активів. У залежність від легкості переведення в грошову форму активи банку поділяють на ліквідні і неліквідні.

Ліквідні кошти знаходяться в безпосередній готовності. Це готівку кас, першокласні векселя, дорогоцінні метали, державні цінні папери, що знаходяться кошти на кореспондентському рахунку в Центробанку.

Ліквідні кошти, які знаходяться в розпорядженні банку, і можуть бути переведені у гроші, це кредити та платежі банку терміном виконання не більше одного місяця; умовно реалізовані цінні папери; інші цінності (у тому числі нематеріальні засоби).

Неліквідні активи - це ненадійні борги; прострочені кредити, інвестиції в нерухомість, будівлі і споруди банку; некотіруемие цінні папери.

Для підтримки ліквідності банку не можна залучати кошти на короткостроковій основі при довгостроковому спрямування коштів.

Ліквідність комерційного банку (її рівень) на практиці оцінюють по зіставленню показників його ліквідності до встановлених Центробанком Росії нормативами.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122