суббота, 31 марта 2012 г.

Іпотека. Умови отримання, умови кредитування

Кому доступна іпотека.

Багато росіян не вирішуються на кроки щодо поліпшення своєї житлової ситуації, лише з однієї причини: вони бояться, що умови іпотечного кредиту виявляться нездійсненними. Маса потенційних покупців нового житла просто не вірять, що з їх рівнем доходів, можна отримати іпотеку. Умови життя, які можна собі дозволити, винаймаючи квартиру - деяким людям здаються більш прийнятними, порівняно з тим жахом", який їх чекає з приходом "іпотечного ярма". Невже заради квартири доведеться відмовитися від поїздок у відпустку до моря, від оплати дитячих студій і курсів англійської, а на сніданок, обід і вечеря протягом багатьох років доведеться подавати "Доширак"?

Відкинувши забобони, і тверезо оцінивши реалії, можна сміливо стверджувати: все не так вже й страшно.

Почнемо з виявлення групи "щасливчиків", кому дійсно доступна іпотека. Умови отримання великих довгострокових кредитів передбачають поєднання декількох факторів.

Перший - наявність у позичальника (позичальників) постійного місця роботи: від півроку і довше в одній компанії, яка дотримується норми Трудового кодексу.

Другий критерій випливає з першого: заробітна плата, включаючи премії та бонуси, повинна бути "білої" (щонайменше та її частина, яку ми заявляємо в анкеті). При розгляді кредитної заявки враховується сукупний дохід позичальників (наприклад - чоловіка і дружини). Тому, якщо дохід якого одного члена сім'ї недостатньо високий для того, щоб виконати умови видачі кредиту, то сукупний "фінансовий профіль" цілком може влаштувати кредитного експерта.

Третя умова для іпотечного кредиту - застава. Предметом застави може виступити сама квартира, що купується, але і не тільки вона. Умови кредитування припускають використання як застави різну власність позичальника - від автомобіля до особистого бізнесу. Головними причинами для відмови на прийняття в заставу нерухомості є ситуації, коли вона є єдиним житлом позичальника, або на цій житлоплощі прописані неповнолітні.
Якщо по всім трьом пунктам ви можете поставити собі плюс", значить умови отримання іпотеки вам цілком під силу.

Розібравшись з умовами видачі кредиту, перейдемо до аналізу тій стадії, коли позичальник перебуває в процесі погашення іпотеки.

В даний час багато банки надають можливість "безболісного" дострокового погашення кредитів - без утримань і штрафів. Відповідно, погоджуючись на іпотеку, вам необов'язково весь термін "тягнути лямку". При підвищенні сімейного доходу, отриманні спадщини, і інших ситуаціях "розширення фінансових можливостей" позичальник може значно скоротити термін своїх виплат за кредитом. Окремо варто згадати про використання горезвісного "материнського капіталу". Іпотека - умова для отримання цих коштів реальної користі, і, об'єктивно - єдиний спосіб "побачити гроші".

Ще один момент, який би не хотілося обійти увагою. Все ж не можна виключати можливість погіршення фінансового становища позичальника. На цей випадок може бути кілька варіантів розвитку подій. По-перше, можна спробувати домовитися з банком і здати квартиру, що перебуває в заставі, щоб вона сама за себе платила". На жаль, цей варіант не всім: у когось немає можливості звільнити квартиру під здачу, а в деяких випадках банківські умови кредитування забороняють такі операції з заставної нерухомості. Але, в будь-якому разі, обов'язково варто обговорити з вашим менеджером цю можливість, як найменш травмуючу.

Ну і, якщо ситуація зайшла в глухий кут - завжди можна повернутися до вихідного: продати квартиру, яка виявилася не по силам і на залишок коштів, отриманий після всіх розрахунків з банком придбати більш дешеве житло, можливо, скориставшись новим іпотечним кредитом, що передбачає відповідні умови.

Кредитування, яким би воно не було, напевно, несе певні ризики для всіх учасників. Однак, при правильній оцінці своїх сил, позика - зручний інструмент, що дозволяє втілювати в життя ваші мрії вже сьогодні.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122