четверг, 22 марта 2012 г.

Обмін валют. Як обміняти, а не втратити гроші?

Зараз у світі є безліч валют і кожен мандрівник стикався з метою використання валюти іншої країни. Звичайно, можна використовувати кредитні картки, але поки далеко не скрізь їх приймають, так і втрати і крадіжки карток трапляються на жаль дуже часто... Про безпеку ваших коштів ми поговоримо наступного разу, а зараз перейдемо до обміну валют і пов'язаних з цим цікавим фактами.

Допитливому на замітку! Широко відомо Євро - єдину валюту для частини країн-членів ЄС (т.з. Єврозона), у тому числі на їх заморських територіях (таких як Гваделупа для Франції). Але крім того Євро використовується у Ватикані, Монако, Сан-Марино, Андоррі, Косово, Чорногорії, а також в деяких окремих містах або регіонах, зазвичай на кордоні з Єврозоною (наприклад, в деяких районах Швеції). А тепер копнемо глибше!

Мало хто знає, що в Еквадорі, Панамі, Сальвадорі, Зімбабве і низці деяких інших країн і територій в якості офіційної валюти використовується долар США. І ще менше знають про існування Франка КФА - грошової одиниці 14 африканських країн. Центральна Африка: Габон, Чад, Екваторіальна Гвінея, ЦАР, Республіка Конго, Камерун. Західна Африка: кот-д'івуар, Бенін, Буркіна Фасо, Малі, Нігер, Сенегал, Гвінея-Бісау, Того. Курс франка КФА жорстко прив'язаний до євро: 1 евро = 655,957 франка КФА.

Після нашої фінансової довідки перейдемо до практиці. У Європі ідеальним місцем для обміну валют є обмінні пункти і банки. У них все робиться швидко надійно, але маржа (різниця курсів продажу й купівлі) в багатьох країнах буває високою. Крім того такі заклади беруть комісійний збір.

Порада: у системі скандинавських обмінних пунктів Forex комісія значна, але можна заплатити її лише один раз: збережіть чек від обмінної операції і подавайте його надалі. Працює при обміні однією валюти (євро, долар і т.д.), але в різних країнах. Тобто обмінявши євро на шведські крони у Швеції ви можете не платити комісію в Данії при обміні євро на датські крони.
500 датських крон

Крім того, обмінники можна зустріти в поштових відділеннях. Пам'ятайте, що в Європі банки закриваються рано, зазвичай в районі 5 годин вечора, а обмінні пункти дещо пізніше, близько 8 вечора, і вирішувати питання обміну треба вчасно. Цілодобові обмін валют поширений у великих аеропортах і деяких вокзалах.

У разі якщо все закрито, вам допоможе банківська картка, з якою ви можете зняти невелике кількість місцевої валюти в банкоматі. Крім описаних на початку проблем з втратою і крадіжкою карток існують ще комісії банків на обмін і видачу валют, які теж треба враховувати. Слід пам'ятати, що не всі картки можуть обслуговуватися закордоном. Та й подіє такий підхід тільки у великих містах західних країн.

Прямий обмін рублів, гривень або інших нераспространенных в світі валют зазвичай закінчиться великими втратами в географічно віддалених країнах. Краще на батьківщині поміняти достатню кількість грошей в євро, які безпосередньо ходять в єврозоні і описаних на початку статті країнах, і які можна легко обміняти в європейських країнах, з або долари в основному для неєвропейських країн. А потім вже поміняти на місцеву валюту. Ну не візьмуть у вас рублі в Мозамбіку, скільки про Сильну і Могутню не розповідай :) Зате в країнах Колишнього СРСР рублі вам більш-менш охоче поміняють, так що подвійний обмін тут навряд чи потрібен. Крім того, деякі валюти можна поміняти і в Росії, це залежить від географічного положення регіону. Наприклад, польські злоті і литовські літи в Калінінграді і китайські юані і японські ієни у Владивостоці.
2000 японських єн


Підведемо конкретні підсумки:
  1. Дізнайтеся конкретну і актуальну інформацію про валютах відвідуваних країн.
  2. Заздалегідь поміняйте гроші дотримуючись здорового глузду і уникаючи втрат на різниці курсів.
  3. Якщо ви пізно прибуваєте у країну майте з собою деяку кількість місцевої валюти або банківську картку (працює не завжди і не скрізь)
  4. Відразу по прибутті, якщо вас не влаштовує курс обміняйте хоча б невелику кількість грошей, поїсти і випити вам все одно скоро захочеться.
  5. При обміні валют перевіряйте розрахунки касира і уважно перерахуйте отримані гроші.
Поради щодо обміну валют в екзотичних країнах читайте наступних записах!

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122