среда, 28 марта 2012 г.

Кредити для малого бізнесу - ілюзія або реальність?

Незважаючи на заходи, що вживаються Урядом кроки у створенні лояльних умов для розвитку малого бізнесу, ситуація залишається досить неоднозначною. З одного боку, створення фонду сприяння кредитуванню малого бізнесу повинне сприяти вирішенню ситуації, з іншого - все той же непереборний бар'єр з істотних труднощів, що виливається в гостру нестачу позикових коштів.

Серія цільових програм, яка широко рекламується банками-партнерами фонду, приваблива в контексте - взяти кредит, але на ділі все виходить не так вже й безхмарно. Чому ж взяти кредит для представників малого бізнесу стає не легше, а складніше?

Проблеми з кредитом

Причини, за якими малий, так і середній бізнес неохоче кредитується фінансовими організаціями, відомий давно. Банки вказують на:

  •     фінансову "непрозорість"
  •     спрощену фінансову звітність
  •     відсутність ліквідного заставного майна і багато іншого.
Складається парадоксальна ситуація. З одного боку приймаються заходи спрямовані на полегшення роботи малого бізнесу (скасована повноцінна бухгалтерська документація, спрощена фінансова звітність і т.д.), з іншого, ці заходи є ні чим іншим як перешкоджає ланкою в отриманні позики. Звідси отримати беззаставний експрес кредит індивідуальному підприємцю набагато легше як фізичній особі, ніж вдаватися до розробленим цільових програм.

Пропозицій вистачає - попит відстає?

Думка експертів щодо кредитування малого бізнесу розділилося на два полярних табору. Перша половина схильна розглядати ситуацію як перехідний етап, який завершиться створенням найбільш лояльних умов кредитування малих підприємств. Друга половина налаштована більш скептично, стверджуючи, що тільки 14% підприємців в сьогоднішніх умовах вдаються до допомоги банків, хоча потреба в позикових коштах відчувають понад 75%.

При цьому і перші, і другі відзначають, що кредитних пропозицій досить багато, та й попит є, тільки він задовольняється лише на 15%. Що робити в цій ситуації індивідуальному підприємцю? Оформляти експрес кредит як фізичній особі або ж розглядати все ж швидкий кредит на розвиток бізнесу? Незважаючи на оптимістичні прогнози, аналітики визнають, що отримати позику індивідуальному підприємцеві як фізичній особі простіше і швидше, ніж чекати розгляд заявки протягом тижня і в результаті отримати негативну відповідь.

Союзники малого бізнесу

Але безвихідних ситуацій не буває, тому підприємці все частіше звертаються до організаціям, фахівці яких допомагають отримати позику, надаючи не просто інформацію з різних продуктів, а вибираючи найбільш оптимальні банківські пропозиції з урахуванням викладених вимог: терміну, способу погашення, процентної ставки та інших показників. І це як раз та можливість, яка дозволить приміряти фінансові організації і малий бізнес в їх прагненні знайти компромісне рішення, що дозволяє дати можливість розвиватися малому бізнесу в повну силу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122