суббота, 31 марта 2012 г.

Страхування КАСКО або автокредит без КАСКО. Основні нюанси вибору

КАСКО для страхових компаній - це один з найвигідніших видів страхування: його висока вартість дозволяють відносити цей страховий продукт до числа основних джерел доходу для багатьох страховиків. Страхування КАСКО нерідко стає обов'язковою умовою при оформленні кредиту. Така страховка дозволяє банку отримати гарантії того, що з автомобілем, купленим на позикові кошти, нічого не трапиться, і навіть в тому випадку, якщо він потрапить в аварію або буде викрадений, всі збитки візьме на себе страхувальник.


Для клієнтів банків страхування АвтоКАСКО" стає не тільки гарантом збереження автомобіля, але і додатковим джерелом дуже великих витрат. Між тим, оформити кредит без КАСКО досить складно - як правило, така страховка входить у число основних вимог при видачі позик даної категорії.
Втім, "складно" зовсім не означає "неможливо". Деякі банки пропонують автокредит без КАСКО, проте далеко не завжди такі пропозиції є вигідними.
Для початку варто оцінити обсяг витрат, пов'язаних зі страхуванням "АвтоКАСКО". Якщо кредит оформляється на п'ять років, то КАСКО страхових компаній, найбільш відомих у нашій країні, буде коштувати приблизно третину вартості автомобіля (за весь період страхування). Страхування КАСКО, як правило, є обов'язковим на протязі всього періоду користування позиковими коштами (до моменту повного погашення кредиту), і тому сумарна його вартість безпосередньо залежить від терміну кредиту, а також від вартості авто. Чим дорожче машина, тим більше буде коштувати страхування автомобіля за КАСКО, чим довше термін кредиту - тим довше позичальникові доведеться користуватися цим страхуванням.
В той же час автокредити без КАСКО теж далеко не завжди виявляються вигідними. Так, подібні кредитні продукти, як правило, передбачають виплату додаткових комісій, розмір яких може бути досить великим (адже банку потрібно повертати свої ризики). Крім того, автокредити без КАСКО можуть бути не цілком зручними: зазвичай для таких кредитних продуктів характерні обмеження максимального строку кредитування 2-3-мя роками, великий початковий внесок, висока процентна ставка, а також серйозні обмеження по максимальній сумі. Таким чином, навіть якщо позичальник віддає перевагу переплату за кредитом, "йдучи" від страхування автомобіля за КАСКО, самі умови надання позики можуть виявитися незручними для нього.
По суті, не можна сказати заздалегідь, який варіант буде більш вигідним: оформлення кредиту без КАСКО або все-таки страхування АвтоКАСКО" при отриманні позики і, відповідно, більш лояльні умови з боку банку - щоб зробити остаточний вибір, необхідно розглядати конкретні кредитні пропозиції. Зрозуміло, існує безліч аргументів на користь саме такого виду страхування: і страхові компанії й банки не втомлюються нагадувати своїм клієнтам про те, що повна страховка - це не тільки мінімізація фінансових ризиків для кредитної організації, але і захист для самого позичальника. Ці аргументи заслуговують особливо пильної уваги у випадку, якщо ризики дійсно високі: кредит оформляється на дорогий автомобіль або ж позичальник не є дуже досвідченим водієм. З іншого боку, і ті, хто перебуває за кермом не один десяток років, не захищені від неприємностей на дорозі, а значить, при оформленні автокредиту страхування автомобіля даними способом може виявитися незайвим і для досвідчених автолюбителів.
У будь-якому випадку, перш ніж зробити остаточний вибір, варто порадитися з фахівцями, причому не тільки відносно страхування "АвтоКАСКО" - так, хороший кредитний брокер може не тільки надати докладну інформацію про всіх аспектах автокредитування, але і підібрати найбільш вигідний і зручний для позичальника кредитний продукт.

1 комментарий:

  1. А как обстоят дела с КАСКО, если я закладываю авто в залог? Нужно оформлять или нет?

    ОтветитьУдалить

1122