среда, 28 марта 2012 г.

Що необхідно знати для отримання кредиту?

Про те, що малий і середній бізнес вимагає вжиття ефективних заходів для розвитку, сказано чимало. Але як не крути, а ключовим питанням все ж є фінансування. І необхідні кошти для розширення або модернізації бізнесу юридичні особи та індивідуальні підприємці знаходять саме у фінансових установах. 


На питання - де взяти кредит - відповідь, як правило, один: у банку. Однак кожен банк встановлює свої критерії у визначенні: що то за звір такий - "малий бізнес"? Саме це змушує багатьох підприємців губитися в здогадах, чи підходить його бізнес під критерії, що виставляються банківськими установами? І чи дозволить це згодом отримати, наприклад, експрес кредит? 

Категорія "малий бізнес" - нам сюди?

Перш ніж зважитися взяти кредит, визначте свою категорію! Саме так можна перефразувати відомий гасло, чим і хочемо зайнятися. Жодних ознак, за якими юридична особа або індивідуальний підприємець може бути віднесений до категорії "малий бізнес" - не існує. Кожен банк, що надає різноманітні кредитні продукти висуває свої власні критерії у визначенні цього сектора бізнесу, але, тим менше, виділити загальні тенденції все ж таки можна.
  1. Річний обсяг виручки коливається в діапазоні - 150-300 млн. рублів.
  2. Успішна робота на ринку протягом 6-12 місяців.
  3. Обсяг фінансування в середньому - 3-100 млн. рублів (за схемою беззаставний експрес кредит максимум до 600 000 рублів).
  4. Регулярні надходження прибутку та виручки.
Втім, ці ознаки не є загальноприйнятими, тому фінансові організації рекомендують, перш ніж займатися збором документів, звернутися до фахівців, які допоможуть оцінити перспективи позитивного рішення і встановлять суму кредитного ліміту. 

Кредитний продукт - кожному свій

Якщо з категорією визначитися більш-менш реально, то розібратися непідготовленій людині у різновиді кредитних продуктів буде нелегко. Банківські організації рясніють різними пропозиціями про кредитування малого бізнесу: позику на поповнення оборотних коштів, швидкий кредит на розвиток бізнесу, беззаставні позики, мікрокредити, овердрафт, револьверна позика, експрес кредит для малого бізнесу, технокредит та інше. 

Самостійно розібратися в цьому різноманітті нелегко, тому вибір свого продукту вимагає не тільки знання деяких фінансових питань, але і юридичної грамотності. У цьому випадку союзниками підприємців виступають фахівці, які не тільки роз'яснюють особливості банківських пропозицій, але й пропонують найбільш вигідні продукти з більш низькою процентною ставкою і зручними умовами погашення. 

Перш ніж збирати необхідний пакет документів і звертатися у фінансову організацію, аналітики рекомендують зустрітися з кредитним експертом. Нерідко сума, яку можуть запропонувати банки у позику не відповідає очікуванням підприємців. У такому разі виходом з положення, що склалося буде оформлення заявки в кілька фінансових установ і вже при отриманні попереднього позитивної відповіді, слід вибирати банківські продукти тих фінансових організацій, які дали позитивну відповідь. Це дозволить уникнути зайвої витрати часу на збір документів, які нерідко застарівають в процесі очікування рішення з банків.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122