суббота, 29 октября 2011 г.

Об'єкти кредитування в легкій і харчовій промисловості

Кредитні відносини Держбанку з підприємствами легкої і харчової промисловості постійно розвиваються. Кредитні вкладення в ці галузі з року в рік збільшуються, що сприяє розширенню виробництва товарів народного споживання.
Особливості кредитування галузей народного господарства, в тому числі окремих галузей промисловості, визначаються загальними і специфічними завданнями, що стоять перед цією галуззю промисловості, а також особливостями організації і кругообігу оборотних коштів кожній з галузей і підгалузей.

Процеси виробництва і обігу та кругообіг оборотних коштів у більшості галузей легкої і харчової промисловості характеризуються:
  • відносно коротким порівняно з галузями важкої промисловості виробничим циклом, а тому невеликими вкладеннями оборотних коштів у перехідні залишки незавершеного виробництва і майже повним звільненням обігових коштів з незавершеного виробництва в період припинення виробничої діяльності в різко виражених сезонних галузях промисловості;
  • нерівномірним протягом року надходженням сільськогосподарської сировини і продуктів його первинної обробки - посилене надходження цієї сировини в період збирання врожаю відповідних культур і майже повне припинення його надходження (крім імпорту) в інший час року. Все це обумовлює тривалість перебування оборотних коштів у сезонних наднормативних запаси сировини і матеріалів;
  • посиленим виходом готової продукції в період переробки сільськогосподарської сировини у галузей з сезонним характером виробництва.
Головними об'єктами кредитування в галузях легкої і харчової промисловості є наднормативні і переважно сезонні запаси сільськогосподарської сировини та основних матеріалів, палива, тари та інші виробничі запаси, незавершене виробництво і напівфабрикати власного виробництва, а також готова продукція. По групі виробничих запасів до найважливіших об'єктів кредитування відносяться: сільськогосподарська продукція та сировина, основні матеріали (промислове сировина), куповані напівфабрикати (виноматеріали, соки та ін.), жива птиця і худобу, вторинна сировина, допоміжні матеріали, паливо і пальне, тара і тарні матеріали, запасні частини, промислове обладнання й товари постачання.
Більшість підприємств легкої і харчової промисловості кредитується і на сезонні витрати виробництва: на витрати з поточного ремонту виробничих підприємств і устаткування, складів, льодовиків, на виплату заробітної плати та оплату відпусток працівникам на період планового простою, на общезаводские, цехові і общезаготовительные витрати, а також витрати майбутніх періодів (витрати по освоєнню що вводяться в експлуатацію нових підприємств, виробництв, цехів і агрегатів з підготовки та освоєння виробництва нових видів продукції і нових технологічних процесів).
Підприємства легкої промисловості працюють в різних умовах. Перша група підприємств працює більш-менш рівномірно протягом року і, як правило, рівномірно забезпечується сировиною і матеріалами, які також рівномірно переробляються в готову продукцію протягом року. До них відносяться ткацькі, прядильні об'єднання і підприємства, килимові, шовкові комбінати, підприємств швейної та трикотажної, взуттєвої і деяких інших підгалузей. Друга група характеризується сезонністю освіти запасів сільськогосподарської сировини і відносній рівномірністю його переробки і випуску готової продукції. У третьої групи підприємств сезонність проявляється не тільки в освіті запасів сільськогосподарської сировини, але і в його переробки і реалізації. У всіх випадках потреба в банківський кредит різна. У першому випадку вона значно менша, ніж у другому і особливо в третьому випадку.
До числа підприємств легкої промисловості, широко користуються банківським кредитом, відносяться підприємства і організації по заготівлі та первинної обробки бавовни, льону, конопель та інших луб'яних культур, фабрики з первинної обробки вовни, підприємства лляної і пеньково-джутовою промисловості, коконо-мотальні підприємства, кожевенно-сировинні об'єднання, підприємства, комбінати і бази, пушно-хутряні бази підприємства, хутряної та овчинно-шубной промисловості, підприємства валяльно-повстяною і фетровому промисловості, каракулеві заводи, дубильно-екстрактивні підприємства, підприємства ватяної і трикотажної промисловості.
Підприємства перерахованих підгалузей легкої промисловості під сезонні наднормативні запаси сільськогосподарської сировини і продукції з кредитуються за спеціальним позичковим рахунками, а під наднормативні запаси допоміжних матеріалів, палива, тари, тарних матеріалів та інших матеріальних цінностей, а також на сезонні витрати і на витрати майбутніх періодів - за простим позичковим рахунками.
Підприємства легкої промисловості, які не мають яскраво вираженою сезонності (наприклад, изготовление головных уборов), також можуть кредитуватися в банку протягом всього року. Це пов'язано з тим, що частина з них отримує нерівномірно протягом року сировину від підприємств первинної переробки сільськогосподарської сировини й інших постачальників. Крім того, у багатьох підприємств утворюються сезонні запаси палива, допоміжних матеріалів, таропакувальних матеріалів і тому вони змушені користуватися кредитами банку. Такі підприємства кредитуються за простим позичковим рахунками.
За простим позичковим рахунками кредитуються наднормативні виробничі запаси, незавершене виробництво і напівфабрикати власного виробництва, а також готова продукція у виробничих об'єднань і підприємств, які починаючи з 1968 р. потребу в оборотних коштах у розмірах, що перевищують норматив, покривають кредитом банку. Більш різко сезонність проявляється в процесі виробництва та обігу у більшості підприємств харчової промисловості. Тут вона спостерігається як в освіті запасів сільськогосподарської сировини, так і в його переробки, обумовлюючи більш широке застосування кредитування за спеціальним позичковим рахунками. Мова йде про підприємствах цукрової, м'ясної, маслосыро-діловою і молочної, виноробної, спиртової, пивоварної і безалкогольної, чайної, табачно-махорочной, консервній, плодо-во-овочевий, пищеконцентратной, хлібопекарської, маслобойно-жирової, крохмале-патокової, парфумерної, вітамінної і деяких інших підгалузях харчової промисловості.
Підприємства перерахованих підгалузей харчової промисловості кредитуються за спеціальним позичковим рахунком з безперебійної оплатою розрахункових документів за сільськогосподарську сировину і сільськогосподарську продукцію, а також за рибу-сирець, що надходять від риболовецьких колгоспів, радгоспів та індивідуальних здавачів. Кредитування цих підприємств під наднормативні запаси інших товарно-матеріальних цінностей (крім сільськогосподарської сировини і продукції з неї), на сезонні витрати і на витрати майбутніх періодів, а також підприємств інших підгалузей харчової промисловості, не пов'язаних з переробкою сільськогосподарської сировини, здійснюється за простим позичковим рахунками.
Об'єктом кредитування за спеціальним позичковим рахунках у підприємств легкої і харчової промисловості є сільськогосподарську сировину. У ряді галузей промисловості з яскраво вираженою сезонністю (м'ясна і молочна промисловість, чайні підприємства первинної переробки, каракулеві заводи, підприємства з первинної переробки льону, конопель та інших, луб'яних культур), об’єктами кредитування є також незавершене виробництво, напівфабрикати власного виготовлення і готова продукція власного виробітку і завозная.
В окремих галузях промисловості, де здійснюється первинна обробка сировини, що надходить, сільськогосподарського походження, у тому числі, що швидко псується, а іноді і його подальша обробка в один об'єкт кредитування поєднується сировину на складі і в первинної обробки (у незавершеному виробництві) . Це відноситься до підприємств виноробної промисловості та первинної обробки вовни. Оплата розрахункових документів за сільськогосподарську продукцію виробляється зі спеціального позичкового рахунку безперебійно і не обмежується лімітом кредитування.
Крім названих об’єктів, підприємства легкої і харчової промисловості користуються кредитом зі спеціального позичкового рахунку для перерахування сум різниці в цінах на сельскохозяйстенную продукцію на особливі рахунки на відшкодування колгоспам і радгоспам вартості доставки сільськогосподарської продукції. Зі спеціальних кредитних рахунків підприємств і організацій, в яких виручка від реалізації продукції зараховується на цей рахунок, надається кредит під розрахункові документи в дорозі.
Підприємства, самостійно заготавливающие сільськогосподарську сировину, отримують зі спеціальних кредитних рахунків авансовий кредит для розрахунків готівкою з індивідуальними здавальниками сільськогосподарської продукції. Зі спеціальних кредитних рахунків заготівельних організацій, у яких виручка від реалізації продукції зараховується на зазначений рахунок, перераховуються також платежі в бюджет податку з обороту, включаючи виявлені за балансом недовнесені суми. При недостатності коштів на розрахунковому рахунку для виплати заробітної плати банк може перераховувати заготівельної організації відсутню суму зі спеціального позичкового рахунку з яка надійшла на цей рахунок виручки від реалізації продукції.
Зі спеціальних кредитних рахунків перераховуються на розрахункові рахунки організацій кошти на невідкладні потреби. У момент оплати розрахункових документів зі спеціального позичкового рахунку банк не вимагає від підприємств відомостей про залишки кредитованих цінностей. Кредит, що видається за спеціальним позичковим рахунками, строковими зобов'язаннями не оформляється.
Наднормативні запаси сільськогосподарської продукції та сировини у підприємств всіх галузей легкої і харчової промисловості приймаються у забезпечення заборгованості за спеціальним позикового рахунку в сумі фактичного залишку і лімітом не обмежуються. Також приймаються у забезпечення заборгованості залишків незавершеного виробництва і готової продукції підприємств окремих галузей промисловості: цукро-рафінадних підприємств, підприємств виноробної промисловості, чайних підприємств первинної переробки, підприємств м'ясної і молочної промисловості, підприємств спиртової, маслобойно-жирової, крохмале-патокової промисловості.
За багатогалузевим підприємствам промисловості місцевих Рад, що виробляють продукцію з сільськогосподарської сировини (пищекомбинатам, промкомбинатам), і спеціалізованим державним організаціям по заготівлі (скуповування) вторинної сировини забезпечення заборгованості за спеціальним позичковим рахунком без обмеження лімітами приймається сільськогосподарська продукція та вторинну сировину. Всі інші об'єкти в цих підприємств кредитуються за простим позичковим рахунках і в межах встановлених лімітів.
Контролюючи виконання підприємствами планів переробки сільськогосподарської сировини, установи банку при перевірці забезпечення і при регулюванні заборгованості скорочують розмір кредиту під цю сировину на суму невиконання плану його переробки з причин, що залежать від підприємств. Контроль ведеться за даними про плановому і фактичне витрачання сировини на виробничі потреби наростаючим підсумком з початку поточного календарного року.
При контролі за виконанням планів реалізації продукції банк приймає в забезпечення кредиту наднормативні залишки готової продукції та товарів з урахуванням ходу виконання планів. Перевірки починаються з другого місяця року, коли з забезпечення кредиту виключається сума невиконання плану реалізації за перший місяць року. У наступні місяці банк стежить за виконанням плану реалізації також наростаючим підсумком з початку року, виключаючи з забезпечення кредиту запаси готової продукції, що утворилися через невиконання по суб'єктивних причин річного плану реалізації. Якщо перевірка забезпечення проводиться за звітного балансу на 1 липня, то виконання плану реалізації береться за перше півріччя (січень-червень), коли піврічний план порівнюється з фактичним обсягом реалізації за цей період. На всю суму невиконання плану реалізації з вини підприємства зменшується балансовий залишок готової продукції, що приймається в забезпечення кредиту.
Погашення заборгованості за спеціальним позичковим рахунками заготівельних організацій у легкої і харчової промисловості проводиться шляхом звернення виручки безпосередньо, тобто минаючи розрахунковий рахунок, у кредит спеціального позичкового рахунку. Джерелом погашення заборгованості за спеціальним позичковим рахунком є також кошти, що надходять з бюджету та інших джерел на покриття різниці в цінах сільськогосподарської продукції.
Промислові підприємства, заготавливающие та переробні сільськогосподарську сировину (сахаропесочные заводи, чайні фабрики первинної переробки, підприємства виноробної, рибної промисловості, хлопкозаводы, первинної мийки, шерсті та ін.), а також промислові підприємства, які займаються переробкою вторинної сільськогосподарської продукції (цукрові заводи, тютюнові та махоркові фабрики, підприємства бавовняної, вовняний, лляної і пенька-джутовою промисловості і ін.), заборгованість по спеціальному позичковим рахунком погашають шляхом перерахування на ці рахунки планових платежів з розрахункових рахунків підприємств.
Суми планових платежів визначаються за вартістю середньоденного витрати кредитованого сільськогосподарської сировини і кількості днів розрахункового періоду, тобто періоду, за який перераховується плановий платіж. Планові платежі можуть перераховуватися один раз в два-три дні або в інші терміни, але не рідше одного разу в тиждень, якщо виручка на розрахунковий рахунок надходить нерівномірно.
Припустимо, витрата сільськогосподарської сировини у виробництво за планом на III квартал становить 1320 тис. руб. У кварталі 66 робочих днів. Плановий платіж перераховується один раз в п'ять днів і становить 100 тис. руб. (1320:66 X 5).
Таким чином, в погашення заборгованості за спеціальним позичковим рахунком один раз в п'ять днів повинен перераховуватися з розрахункового рахунку підприємства плановий платіж у розмірі 100 тис. руб.
Якщо підприємство кредитується за спеціальним позичковим рахунком під запаси незавершеного виробництва і готової продукції, то плановий платіж повинен бути більше або менше в залежності від зміни їх залишків. При визначенні планового платежу загальна вартість витрачається сільськогосподарської сировини (в нашому прикладі-1320 тис. руб.) збільшується на суму зниження в майбутньому кварталі залишків незавершеного виробництва і готової продукції або зменшується на суму збільшення. Це необхідно тому, що при зниженні кредитуються за спеціальним позичковим рахунком залишків незавершеного виробництва і готової продукції повинен відповідно погашатися та кредит банку, а при зростанні залишків кредит банку, виданий під сільськогосподарську сировину, переходить в кредит під незавершене виробництво або під готову продукцію, що залишилася на складі підприємства, і погашення не підлягає. Плановий платіж може переглядатися, якщо недовзнос його пов'язаний з недонадходженням сільськогосподарської сировини проти плану закупівель або внутрішньосистемного переміщення. У цьому випадку розмір планового платежу розраховують виходячи з очікуваного надходження сировини і забезпечення його переробки.
Якщо переробка сільськогосподарської сировини або відвантаження готової продукції затримується з не залежних від підприємства причин і у зв'язку з цим не забезпечується своєчасне перерахування планового платежу, то банк може відстрочити в установленому порядку погашення позики і в залежності від терміну надання відстрочки переглядає розмір планового платежу і відповідно враховує суму відстроченого кредиту при визначенні планового платежу на майбутній період (місяць, квартал).
Внески планових платежів з розрахункових рахунків підприємств виробляються у черговості, встановленої для погашення позик банку. При наявності незабезпеченої, простроченої або строкової на даний день заборгованості по позиках банку планові платежі стягуються після погашення заборгованості. У разі недостатності коштів на розрахунковому рахунку для внеску планових платежів, платіж у недостатній сумі переноситься на рахунок прострочених позик, і всі поточні надходження при відсутності претензій по заробітній платі і бюджету спрямовуються безпосередньо на погашення простроченої заборгованості по позиках банку, минаючи розрахунковий рахунок підприємства. При необхідності за клопотанням підприємства банк може дозволити частину коштів з виручки, що надійшла зарахувати на розрахунковий рахунок у сумі, що подається на невідкладні потреби.
В аналогічному порядку погашається прострочена заборгованість за спеціальним позичковим рахунком, яка утворилася у зв'язку зі стягненням незабезпеченої заборгованості через відхилення вартості фактичних витрат сировини від планового, на основі якого був розрахований плановий платіж.
Враховуючи, що кредитування підприємств на освіту запасів сільськогосподарської сировини і на інші об'єкти не обмежується лімітом, а виконання планів переробки сировини, планів реалізації готової продукції контролюється одночасно з регулюванням заборгованості, тобто з перевіркою забезпечення, значення правильного і чіткого проведення операцій з регулювання заборгованості набуває великого значення.
При регулюванні заборгованості (перевірці забезпечення) за спеціальним позичковим рахунками потрібно виходити з того, що на підприємствах легкої і харчової промисловості всі об'єкти кредитування об'єднуються в групи: сільськогосподарська продукція та всі види сільськогосподарської сировини, куповані напівфабрикати, а також аванси для розрахунків готівкою зі здавачами сільськогосподарської продукції; незавершене виробництво і напівфабрикати власного виробництва; готуючи продукція і товари. Нормативи запасів за окремим чатьям і фактичні залишки цих цінностей наводяться в відпо-гствие з зазначеними угрупуваннями, після чого визначаються суми наднормативних оплачених залишків, які можуть служити забезпеченням кредиту.
При регулюванні заборгованості за спеціальним позикового рахунку на суму відсутніх до встановлених нормативів запасів по одному об’єкту або укрупненої групі об'єктів кредитування скорочуються приймаються у забезпечення наднормативні оплачені залишки з іншого об'єкта (або інший укрупненої групі об'єктів) кредитування. Банк не зменшує забезпечення лише в тих випадках, коли незаповнений норматив за готової продукції або товарів є результатом виключення банком з забезпечення кредиту частини сплаченого наднормативного залишку в сумі невиконання плану реалізації. Крім того, наднормативні оплачені залишки товарно-матеріальних цінностей скорочуються на суму незаповнених нормативів не кредитуемым банком балансових статей нормованих оборотних коштів. На суму незаповненого нормативу зменшується в першу чергу забезпечення за спеціальним позичковим рахунком, а потім за простим позичковим рахунками.
З розрахунку видно, що фактичні наднормативні залишки кредитованих товарно-матеріальних цінностей складають 344 тис. руб.; норматив за некредитуемым балансових статей нормованих оборотних коштів не заповнений на 5 тис. руб. Банк зменшив на суму незаповненого нормативу некредитуемым балансових статей загальний залишок забезпечення, показавши його в сумі 339 тис. руб. замість фактичного наднормативного залишку в 344 тис. руб.
В заборгованість за спеціальним позикового рахунку до зіставлення її із забезпеченням були внесені корективи, оскільки до моменту перевірки забезпечення ця заборгованість вже змінилася у зв'язку з проведенням деяких операцій за позичковим рахунком за результатами роботи підприємств за минулий місяць.
За підприємствам ряду галузей промисловості відшкодовуються або вилучаються різниці в цінах на багато видів сільськогосподарської сировини і продуктів його переробки. Різниці в цінах (за яким сировину реалізується чи включається до собівартості вироблюваної продукції) за закупленого сільськогосподарської сировини відшкодовуються (вилучаються) на спеціальний позичковий рахунок після дати, на яку проводиться перевірка забезпечення кредиту. На суму, що надійшла (перерахованої) різниці в цінах коригується заборгованість за спеціальним позичковим рахунком, оскільки і сільськогосподарську сировину приймається в забезпечення кредиту в відповідної оцінки (збільшеної на різницю в цінах при відшкодування з бюджету або за вирахуванням різниці в цінах при вилученні у бюджет).
Після внесення необхідних коректив заборгованість за спеціальним позичковим рахунком (349,4 тис. руб.) зіставляється з забезпеченням (339 тис. руб.) ; недолік забезпечення становить 10,4 тис. руб. Сума незабезпеченого кредиту підлягає стягненню в першу чергу за рахунок кредиту, що видається під надлишок забезпечення за іншими видами позик, а в решти - з розрахункового рахунку підприємства. Непогашений кредит з-за відсутності коштів на розрахунковому рахунку перераховується на рахунок прострочених позик.
Підприємства, які здійснюють заготівлю і переробку сільськогосподарської сировини, крім кредиту за спеціальним позичковим рахунком під запаси сільськогосподарської сировини і продуктів його переробки, отримують також позики під інші об'єкти за простим позичковим рахунками. Регулювання заборгованості (перевірка забезпечення) за всіма позичковим рахунками, включаючи кредити під розрахункові документи в дорозі, проводиться банком одночасно, що дозволяє встановити стан забезпечення по всіх об'єктах кредитування і провести залік позики, належної під надлишок забезпечення за одним позичковим рахунками, з сумою кредиту, що підлягає стягненню у зв'язку з нестачею забезпечення за іншим об'єктам, тобто налагодити відносини з підприємством по кредитах за кінцевого сальдо результатів регулювання (перевірки забезпечення).

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122