четверг, 27 октября 2011 г.

Як правильно дати і взяти гроші в борг

У нашій країні прийнято давати в борг. Дають рідним, друзям, знайомим, колегам і сусідам. Їм, як правило, прийнято давати гроші під чесне слово і без відсотків. Я не закликаю повністю відійти від цієї практики - традиція є традиція і взаємовиручка - чудова особливість нашого народу. Але, позичаючи гроші, подумайте відразу ось про що:
  1. Чи важливий Вам людина, якій Ви передаєте гроші. І в тому разі, якщо він не віддасть їх, що буде для Вас важливіше - гроші або збереження відносин з цією людиною?
  2. Яка сума для Вас є безболісною в тому випадку, якщо кредитор не зможе повернути позичену суму у строк?
Це що стосується близьких людей, які важливіше грошей.

Але часто доводиться позичати людям, які не належать до цієї категорії. Причини можуть бути різними. Наприклад, потрібно дати контрагенту для ведення бізнесу або просто утворилися вільні грошові кошти, і хочеться їх прилаштувати у надійне місце під невеликі відсотки, сусід відкриває або розширює справу і пропонує взяти участь, обіцяючи немислимі блага. Нарешті, майстер, з яким Ви домовилися про ремонт Вашої квартири, просить видати частина зарплати в борг і Вам незручно йому відмовити.

Якщо Ви бажаєте, щоб Ваші гроші повернулися назад, і Ви не опинилися в ролі розведеного на гроші лоха, то давати їх у борг потрібно правильно.

Дуже часто елементарне незнання юридичних норм призводить до неприємностей, а іноді і до фатальних наслідків. Наприклад, коли давши деньги в долг і прийшовши цей борг вимагати, людина може виявитися раптом у ролі злочинця і сісти в в'язницю. І я не жартую - сам знаю подібні випадки. Приклад можна подивитися тут: Як не потрапити до в'язниці.

Згідно з цивільним кодексом при дачі в борг, якщо сума перевищує не менш ніж у десять разів встановлений законом мінімальний розмір оплати праці, а в разі, коли займодавцем є юридична особа, - незалежно від суми (ст. 808 год. 2 ЦК РФ) належить укласти письмовий договір. Полягає він у вигляді розписки в отриманні грошових коштів. Така розписка має повну юридичну силу для суду. Додатково завіряти її у нотаріуса не обов'язково, але в разі великої суми підпис нотаріуса не завадить. Сама по собі вона в цьому випадку нічого не доводить, але може бути свідоцтвом того, що позичальник розписувався сам, будучи "в здоровому глузді". У результаті він не зможе розігрувати перед судом втрату пам'яті і розуму, представляючи аргументи на кшталт: "я нічого не пам'ятаю"; "це не моя підпис"; "я підписав, але гроші він мені не дав".

Звичайно, це йому не допоможе, але час затягнеться на експертизи почерку. Підпис нотаріуса такі виверти зведе нанівець. Кращого свідка Вам просто не знайти.

Відсутність розписки не позбавляє права позикодавцеві приводити інші докази (як письмові, так і ні) факту отримання грошей. Це можуть бути свідки, довідки з банку, квитанції про переведення і т.п. Але практика показує, що всі їх можна досить легко заперечити. Так що саме надійне - це не забути скласти розписку.

Певної форми для розписки немає, вона може складатися у досить довільній формі. Краще всього, якщо розписка буде написана від руки, а не роздруковані на принтері. Скласти її можна, наприклад, так:
Розписка в отриманні грошей зразок

Я, Іванов Іван Іванович (паспорт 33 44 555777, виданий 10 червня 2007 р. ОВС р. Ленінського Району м. Ростова-на-Дону), беру у громадянина Петрова Петра Петровича (також наводяться паспортні дані) 10000(десять тисяч рублів рублів) на термін 6 (шість) місяців. Зобов'язуюся повернути не пізніше 15 липня 2010 р.

р. Ростов-на-Дону, 15 лютого 2010 року /розпис/ Іванов А.А.

Примітки:
  1. Відстань між закінченням розписки і рядком з часом її складання та підписом повинне бути таке, щоб не можна було дописати ще що-небудь.
  2. Решту порожній простір на листку паперу нижче дати та розпису перекресліть зигзагом, для того, щоб там нічого не можна було дописати.
  3. Не роздруковуйте розписку на принтері, нехай напише її повністю своєю рукою людина, яка бере гроші. У разі відмови їм від зобов'язань іноді по одному підпису вкрай складно провести експертизу.
  4. Обов'язково перевірте відповідність паспортних даних на розписці, тим, які представлені в паспорті. Ніколи не вірте даними, написаним з пам'яті. Не віддавайте гроші, поки не перевірити паспорт.
  5. В розписці повинні бути тільки паспортні дані, прізвиська, псевдоніми та т.п. недоречні.
  6. Обов'язково вкажіть дату платежу. Якщо платіж повинен проводитися по частинах, вкажіть дату кожного. Якщо дата платежу не встановлена точно, тим не менш, поставте дату не пізніше якої потрібно віддати борг.
  7. Якщо термін повернення платежу минув, не забудьте нагадати про борг. Строк позовної давності по розписці 3 роки з моменту її написання. Втрачайте час, втратите можливість судового позову.
  8. Не забудьте забрати розписку собі після передачі грошей (зустрічаються анекдотичні випадки, коли розписку просто забувають взяти).
Складання претензії до боржника

Певної форми у претензії немає, вона складається у довільній формі. Не варто погрожувати, все повинно бути ввічливим і коректно. Не дозволяйте боржника використовувати Вашу претензію як зброю проти Вас, адже він може звернутися в міліцію із заявою про погрози.

Я можу порекомендувати таку форму.

Шановний Іван Іванович Іванов.

Нагадую Вам, що до теперішнього часу грошові кошти в розмірі 10000 рублів, які Ви отримали в мене по розписці від 15 лютого 2010 року, не повернуті. Крайній термін оплати закінчився 15 липня 2010 року. Тим не менш, боргові зобов'язання Вами не були погашені.

Прошу погасити заборгованість, що виникла у розмірі 10000 рублів до 15 серпня 2010 року.

У разі відмови від виплати боргу в повному обсязі я змушений звернутися до суду з метою витребування боргу. У цьому випадку я буду вимагати стягнути з Вас
  • суму основного боргу
  • відсотки за користування чужими коштами за весь термін прострочення платежу (згідно ст.395 ГК РФ)
  • судові витрати (витрати по сплаті держмита для звернення в суд і витрати на оплату роботи юриста)
20 червня 2010 р. Петров П.П. /підпис/

Крім суду можна пригрозити зверненням в юридичну фірму, що спеціалізується з повернення боргів. Іноді це навіть дієвішим, ніж загроза звернення до сам суд.

У цьому випадку пишіть так:

У разі відмови від виплати боргу в повному обсязі я змушений звернутися за юридичною допомогою і передати повноваження щодо ведення цієї справи юридичній фірмі "Повернення боргів" і стягнути з Вас:
  • суму основного боргу
  • відсотки за користування чужими коштами за весь термін прострочення платежу (згідно ст.395 ГК РФ)
  • судові витрати (витрати по сплаті держмита для звернення в суд і витрати на оплату роботи юриста)

У випадку, якщо Ви самі берете гроші в борг:

  1. не віддавайте розписку до того моменту, як і отримайте перерахуєте гроші;
  2. найбезпечніше будь-які суми готівки отримати в приміщенні банку і вибірково перевірити купюри на відсутність фальшивок (доведеться заплатити, але безпека в цьому плані дорожче);
  3. не ведіться на розлучення, начебто забутої будинку частини суми; або відмовтеся брати гроші або, якщо це неможливо, то перепишіть розписку, вказавши реальну суму;
  4. не забудьте забрати виписану раніше розписку. У тому разі, якщо кредитор стверджує, що втратив її, примусьте виписати розписку у тому, що гроші Ви повернули в повному обсязі, претензій немає з вказівкою, що розписка від такого-то числа відтепер є недійсною;
  5. у будь-якому випадку після повернення боргу візьміть розписку у тому, що борг погашений.
Розписка зразок:

Я, Петров Петро Петрович (паспорт 00 000000 виданий ОВС N-го району, 01 січня 2005 року, зареєстрований за адресою: місто N-ск, вулиця Лісова, 15) отримав від Іванова Івана Івановича (також наводяться паспортні дані) кошти в розмірі 10000 (десять тисяч) рублів, взятих раніше у мене в борг по розписці від 15 лютого 2010 року. Гроші повернуто повністю і в термін, претензій не маю.

р. Ростов-на-Дону, 15 червня 2010 року /розпис/ Петров П.П.

Відсотки за позикою

 Згідно ст. 809 Цивільного кодексу РФ за користування грошовими засобами можуть нараховуватися відсотки. Наведу цю статтю повністю:

  1. Якщо інше не передбачено законом або договором позики, займодавец має право на одержання від позичальника процентів на суму позики в розмірах і порядку, визначених договором. При відсутності в договорі умови про розмірі відсотків їх розмір визначається існуючої в місці проживання займодавца, а якщо займодавцем є юридична особа, в місці його знаходження ставкою банківського відсотка (ставкою рефінансування) на день сплати позичальником суми боргу або його відповідній частині.
  2. При відсутності іншої угоди відсотки виплачуються щомісяця до дня повернення суми позики.
  3. Договір позики вважається безпроцентним, якщо в ньому прямо не передбачено інше, у випадках, коли:
  • договір укладений між громадянами на суму, що не перевищує п'ятдесятикратного встановленого законом мінімального розміру оплати праці, і не пов'язаний зі здійсненням підприємницької діяльності хоча б однієї з сторін;
  • за договором позичальникові передаються не гроші, а інші речі, визначені родовими ознаками.

З вищесказаного випливає, треба бути готовим до того, що позикодавець цілком може вимагати віддати не тільки суму боргу, а ще й відсотки по ній. Причому Ви навіть не підозрювати про це до самого дня виплати.

Щоб не сталося такого, необхідно не вірити запевненням позикодавця про те, що він не буде брати відсотки, а наполягати на включенні в текст договору фрази про те, що позика є безвідсотковим або вказати конкретну суму, яка буде повернуто.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122