вторник, 18 октября 2011 г.

Машина - в кредит, страховка - в навантаження!


Всі автомобілі, придбані в кредит, підлягають обов'язковому страхуванню від угону і збитків, на весь термін дії кредитного договору (крім ОСАЦВ).

Страховка - один з найбільш витратних елементів кредиту на купівлю автомобіля, тому сьогодні, банки, залучаючи нових клієнтів, намагаються якось згладити "гострі кути" неминучого страхування.


Кредитні організації в обов'язковому порядку вимагають страхування від крадіжки і збитку, що цілком зрозуміло: автомобіль знаходиться в заставі у банку, а кредитна організація повинна мінімізувати свої ризики - банк стає першим вигодонабувачем у разі викрадення або повною конструктивною загибелі машини. А ось по ризику "збиток" та громадянської відповідальності (ОСАЦВ) першим вигодонабувачем є позичальник. Страхувати "кредитний" автомобіль треба кожен рік, і процентна ставка по страховці береться з його первісної вартості. Але автомобіль рік від року старіє, реальна вартість його зменшується. В результаті переплати за кредитним авто складуть у середньому 300-400 доларів щорічно.

Тариф на страхування кредитного автомобіля може бути навіть вище, ніж у некредитного, так як при страхуванні останнього базовий страховий тариф може бути зменшена за рахунок різних знижок (за оплату без розстрочення або за розміщення рекламного стікера страхової компанії на автомобілі).

Страховий поліс може оформлятися і на місці покупки автомобіля. Сума страховки повинна бути не менше вартості автомобіля. Якщо кредитна організація працює з декількома страховими компаніями, нерідко банк вимагає, щоб поліси обов'язкового і добровільного страхування були оформлені в одній страховій компанії.

Страхування кредитних автомобілів, як правило, здійснюється в рекомендованих банком компаніях (на жаль!). Банк вибирає своїх партнерів у рамках програм кредитування, ґрунтуючись на аналізі платоспроможності компанії, її досвіду роботи по даному виду страхування та умови співробітництва, які повинні бути не гірше умов, пропонованих клієнтам страхових компаній на відкритому ринку.

Кредитні організації за останні рік-два значно розширили список акредитованих страхових компаній, число яких у одного банку може бути більше 10. Приміром, у банку "Абсолют" в даний час 12 партнерів по автокредитной програмі - у клієнта є вибір! Але допустити до страхування "кредитного" автомобіля будь-яку страхову компанію означає істотно збільшити ризики як споживача, так і самого банку, який встановлює ліміти, виходячи зі своєї кредитної політики. Багато банки співпрацюють з такими страховиками як: "Інгосстрах", "Альфа Страхування", "Росгосстрах", "НАСТА", "РЕСО-Гарантія", "РОСНО", Військово-страхова компанія"Стандарт-резерв".

Клієнтам доцільніше страхувати свої ризики в акредитованих у банку страхових компаніях, які гарантують якісний сервіс клієнта на усіх стадіях дії договору страхування. В іншому випадку, вважають експерти, позичальник, не завжди знаючи всі "підводні камені" страхового ринку, може застрахувати ризики в будь-якій страховій компанії за ціною нижче ринкової і зіткнутися з проблемами при врегулюванні страхового випадку!

Сьогодні банки пропонують спеціальну програму, розроблену спільно зі страховиками: "Страховка в кредит". У цьому випадку клієнт вказує в анкеті, що страховка оплачується за рахунок кредиту. У багатьох банках після схвалення кредиту і укладення договору купівлі-продажу автомобіля з салоном оформляється страховий поліс, копію якого потрібно надати в банк до видачі кредиту разом з документами на автомобіль. Кредит видається єдиної сумою, частина якої перераховується в автосалон, частина - страховій компанії. Пропозиції з включенням вартості страховки в суму кредиту користуються стійким популярністю, особливо серед молодих менеджерів середньої ланки, які вже добре заробляють, але не мають великих накопичень...

Але і це ще не все! Прагнучи залучити нових клієнтів, банки пропонують кредит на авто та без страховки. У цьому випадку, підкреслюють експерти, на позичальника лягає особлива відповідальність за свої власні ризики. Якщо вибирається програма "автокредит без страховки", позичальникові необхідно проаналізувати можливість погашення кредиту за умови втрати предмету застави (викрадення автомобіля). І якщо є сумніви в можливості погасити кредит самостійно (а кому цікаво виплачувати залишки кредиту за викрадену машину!), доцільніше застрахувати машину або в акредитованих у банку страхових компаніях, або, якщо є така можливість, в інших страхових компаніях, заздалегідь ретельно вивчивши пропоновані умови страхування.

Пам'ятайте, від правильного вибору страхової компанії залежить - чи будете ви виплачувати кредит за автомобіль, на якому (може бути) катається викрадач!

Комментариев нет:

Отправить комментарий

1122